Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale Ialomița

Ziarul Obiectiv Ialomita
  • OBIECTIV IALOMIȚA
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Ialomița: Agricultorii estimează producții record la grâu. Ziua Grâului Bărăgan 2021, în comuna Mărculești

Publicat de Obiectiv Ialomita
10/06/2021 | Evenimente
publicitatecliseru

Timp de două zile, 8 – 9 iunie, în comuna ialomițeană Mărculești, s-a desfășurat un eveniment agricol de top în ceea ce privește cultura grâului. Sute de fermieri au participat la Ziua Grâului Bărăgan 2021 (prima ediție), eveniment organizat de APPR și ACCPT Ialomița în ferma Telehuz Agriserv SRL, din Mărculești. Partenerul principal a fost compania ADAMA, al cărei director general este Gabriela Vila.

Ziua Graului 2021 14

publicitatepmp schengen
Ziua Graului 2021 20
Ziua Graului 2021 21
Ziua Graului 2021 22
Ziua Graului 2021 23
Ziua Graului 2021 25
Ziua Graului 2021 26
Ziua Graului 2021 27
Ziua Graului 2021 28
Ziua Graului 2021 29
Ziua Graului 2021 30
Ziua Graului 2021 31
Ziua Graului 2021 32
Ziua Graului 2021 33
Ziua Graului 2021 34
Ziua Graului 2021 01
Ziua Graului 2021 02
Ziua Graului 2021 03
Ziua Graului 2021 04
Ziua Graului 2021 05
Ziua Graului 2021 06
Ziua Graului 2021 07
Ziua Graului 2021 10
Ziua Graului 2021 11
Ziua Graului 2021 12
Ziua Graului 2021 13
Ziua Graului 2021 15
Ziua Graului 2021 17
Ziua Graului 2021 18
Ziua Graului 2021 19
Ziua Graului 2021 14

În cadrul evenimentului, extrem de așteptat de fermierii din sudul țării, s-au adus în prim plan soluțiile optime pentru producții de top din partea a 9 companii producătoare de semințe, tehnologii moderne de prelucrare a solului, genetica a 42 de soiuri, fertilizare, protecția plantelor și multe altele.

În preambulul evenimentului, marți, 8 iunie, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD), reprezentantă de președintele Theodor Ichim, a semnat aderarea la Asociația Producătorilor de Porumb (APPR), asociație reprezentată de președintele Nicolae Sitaru.

Nicolae Sitaru„APAD a hotărât să facă un pas formal astăzi, hotărârea fiind luată în urmă cu câteva zile, de a adera la APPR. De fapt, este cam pretențios spus să adere. Eu spun că împreună putem fi o forță, împreună cu APAD, împreună cu ACCPT, împreună cu fermierii membri ai APPR, putem deveni o forță. Și cu cât vom fi mai mulți, cu atât putem reprezenta ceva și vom fi mai puternici”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele APPR.

APAD este o asociație tânără, care s-a „născut” anul trecut în urma protestelor fermierilor, din luna august, când aceștia au ieșit cu tractoarele pe străzi, nemulțumiți de faptul că autoritățile nu declară zona Dobrogei calamitată din cauza secetei naturale.

Theodor Ichim„Reprezentăm fermierii din Dobrogea, cei care anul trecut au ajuns la capătul răbdării și la capătul puterilor. Suntem bucuroși și suntem deschiși la colaborări cu toate asociațiile de agricultori din România, dar cel mai aproape dintre toate mi se pare că sunt cei de la APPR, colegii din Ialomița, fermieri ca și noi. Sper ca pe parcursul colaborării noastre să ne păstrăm coerența, consecvența și să fim o forță care să impună o anumită direcție în ceea ce privește agricultura din România și să conștientizăm politicienii și tot ce înseamnă factori decizionali de problemele cu care agricultorii se confruntă, iar aceste probleme să le rezolvăm împreună. Cu cât suntem mai mulți, mai uniți, mai solidari, cu atât cuvântul nostru va merge mai departe, iar mesajul va fi ascultat. Eu cred în această asociere, cred în această adeziune la APPR și cred în proiectele pe care le vom desfășura împreună în următoarea perioadă și pe tot parcursul existenței noastre”, a transmis și președintele APAD, Ichim Theodor Lucian.

Totodată, în cadrul evenimentului, Cristina Cionga, director pentru afaceri europene în cadrul APPR, a prezentat câteva noutăți legate de Politica Agricolă Comună, din partea celor trei forțe de la Bruxelles (Trialogul) și problemele întâmpinate, alături de Alina Crețu, directorul executiv al APPR, de directorul general ADAMA, Gabriela Vila și directorul comercial ADAMA, Adrian Sâmbotin, au fost explicate multe subiecte tehnice, conferința fiind încheiată cu o vizită în câmp.

Costin Telehuz„Prima zi a fost un preambul al evenimentului principal și ne-am folosit de prilej ca să facem publică adeziunea Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) la Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) la care și noi suntem afiliați. De asemenea, facem și o previzualizare pentru membrii noștri a platformei comparative. Avem în expoziție 6 semănători, de la 5 producători diferiți, cu 3 tipuri de tehnică de semănat, iar fiecare companie și-a adus și câte un tractor. De asemenea, sunt prezentate 42 de soiuri de grâu de la 9 companii. (…) Anul acesta este unul foarte bun pentru păioase, dacă reușim să recoltăm. Este un an record, comparabil cu 2017, când am depășit, în ferma noastră, în medie, 8 tone la hectar. Sunt condiții bune să egalăm sau să batem recordul. Atât producția cât și prețul grâului pot anul acesta compensa dezastrul produs anul trecut. Aveam nevoie de un an bun, iar dacă reușim să recoltăm în condiții bune, având în vedere faptul că incidența furtunilor și a grindinei crește de la an la an, avem ocazia să recuperăm mare parte din pierderi”, a conchis Costin Telehuz, președintele ACCPT Ialomița.

Se așteaptă producții record, atât la grâu cât și la porumb

România cultivă anual aproximativ două milioane de hectare de grâu și este fezabil ca anul acesta fermierii să reușească să recolteze peste 5 tone la hectar, ceea ce ar însemna o producție națională de peste 10 milioane de tone de grâu românesc. Dar cum consumul de pâine și produse derivate este din ce în ce mai mic, Nicolae Sitaru estimează un consum intern de grâu de circa 3 milioane de tone, diferența urmând să meargă la export.

Acesta a mai spus că și porumbul arată foarte bine, mai ales că rezerva de apă din sol a fost una generoasă, ceea ce înseamnă că nu se va mai repeta situația de anul trecut și, chiar dacă nu o să mai plouă până la toamnă, ceva porumb tot se va face. În România se cultivă aproximativ 2,5 – 2,6 milioane de hectare de porumb.

Nicolae Sitaru„Anul trecut am avut sole cu 300 kg/ha care nu au acoperit nici măcar recoltatul, dar anul acesta nu se va mai repeta pentru că plecarea porumbului a fost bună și avem și apă în sol. Dacă vor fi susținute culturile cu ceva ploi, s-ar putea ca anul acesta să avem producție record. Avem condiții, iar tehnologiile agricole existente fac ca toate culturile de porumb să arate foarte bine (…) Agricultura este o afacere în care riscurile sunt foarte mari…Este ca o loterie. Sunt ani când se câștigă foarte bine și ani când se pierde foarte bine în agricultură. (…) În Ialomița au existat loturi anul trecut unde fermierii nu au avut ce recolta și vorbesc aici și despre grâu și despre porumb (…) Anul acesta, recoltatul grâului va fi undeva în jurul datei de 10 iulie”, a declarat președintele APPR, Nicolae Sitaru.

În județul Ialomița sunt cultivate cu grâu circa 100.000 de hectare.

Miercuri, 9 iunie, aproximativ 200 de fermieri au fost prezenți la Mărculești, pe platforma societății Telehuz Agriserv pusă la dispoziție pentru Ziua Grâului Bărăgan 2021 – Lotul olimpic al fermierilor. Aceștia au aflat noutățile tehnologice aplicate culturii de grâu, de la etapa de semănat și până la stadiul actual, în cadrul atelierelor de lucru dedicate. A fost un eveniment complex, dedicat numai agriculturii, în cadrul căruia au fost abordate și multe dintre problemele create fermierilor de unii politicieni care nu înțeleg importanța (in)acțiunilor lor.

Distribuie
accpt ialomitaadamaagriculturaAPADapprcostin telehuznicolae sitarutheodor ichimziua graului baragan

Articole recente:

Festival Sah Satori Slobozia 10

Festivalul Internaţional de Şah „Satori Art”, ediţia a XIV-a

🟠 Obiectiv Ialomita | 22.03.2023 | SPORT
➡️ Citeşte
Donare Sange 01

Ialomița: Polițiștii donează sânge

🟠 Obiectiv Ialomita | 22.03.2023 | Lege si Ordine
➡️ Citeşte
Accident Maia

Accident rutier între un autotren și o autoutilitară, în localitatea Maia

🟠 Obiectiv Ialomita | 22.03.2023 | Infotrafic
➡️ Citeşte
► VIDEO
Accident Autocar Rasi

Accident rutier în localitatea Rași. Un autocar părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat

🟠 Obiectiv Ialomita | 22.03.2023 | Infotrafic
➡️ Citeşte
Examen

Simularea la Evaluare Naţională 2023

🟠 Obiectiv Ialomita | 22.03.2023 | Locale Ialomita
➡️ Citeşte
Incendiu Cap Tractor

Intervenție pentru lichidarea unui incendiu produs la un cap tractor, în localitatea Sintești

🟠 Obiectiv Ialomita | 20.03.2023 | Infotrafic
➡️ Citeşte

🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Locuri de muncă Ialomița.
AJOFM Ialomița. Vezi detalii
Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna MARTIE 2023

Marsul Pentru Viata
Reclama Piese Camioane
Reclama Personalizari
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact

Detalii Trafic obiectiv.net

Facebook Instagram Twitter Youtube
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2021 | obiectiv.net