Slobozia: Expoziția de arte vizuale GENEZA, deschisă la Muzeul Județean. Sunt prezente pe simeze creațiile a peste 60 de artiști plastici profesioniști
Muzeul Județean Ialomița și Asociația Culturală HXA Art Gallery au organizat joi, 10 martie, la sediul Muzeului Județean Ialomița, vernisajul expoziției de arte vizuale GENEZA, din cadrul proiectului „Artă Plastică Contemporană din România-APCOR, ediția a III-a”.
Expoziția itinerantă, al cărei curator este Ami Vasilescu, aduce în fața publicului ialomițean creațiile a peste 60 de artiști plastici profesioniști, din cele mai reprezentative orașe ale țării noastre.
Muzeul Județean Ialomița deschide, astfel, anul expozițional cu public, întrerupt o perioadă din cauza pandemiei, cu un amplu proiect, care are o temă incitantă.
Florin Vlad, managerul Muzeului Județean a mulțumit, în deschiderea evenimentului, curatorului Ana Maria Vasilescu pentru faptul că a ales Slobozia pentru această expoziție, artiștilor plastici prezenți, dar și angajaților, care au făcut posibilă organizarea evenimentului în cele mai mici detalii, expoziția reunind artiști atât din România, cât și din străinătate.
Ami Vasilescu declara că acest proiect cultural, de promovare a artei și a artiștilor români, a început în februarie 2020 și nu a fost oprit în perioada pandemiei, reușind să se „strecoare ca un pește prin apă”, lună de lună, oraș cu oraș.
„Suntem la a treia ediție deja. Este o expoziție itinerantă, a fost în peste 15 orașe, iar astăzi deschidem a șasea expoziție din ediția a III-a, care se numește „Geneza”. (…) O renaștere a artei, a noastră, a tuturor. Este o bucurie să văd atâta lume. Geneza noastră, proiectul de suflet, a ajuns la Slobozia, în premieră, după ce a fost la Râmnicu Vâlcea, apoi la Târgu Jiu, la Castelul Corvinilor, la Bistrița, la Galeriile de Artă din Brăila, iar astăzi suntem la Muzeul Județean. (…)”, spunea curatorul expoziției, care a invitat, totodată, artiștii din Ialomița care doresc să participe la acest proiect, să o facă.
De asemenea, Gheorghe Petre, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Slobozia, Ialomița, s-a declarat încântat de faptul că într-un oraș cum este Slobozia se întâmplă astfel de evenimente culturale.
„Expoziția propusă astăzi spre vizionare adună o serie de artiști cu stiluri, cu direcții, cu preocupări artistice diferite și, sigur că da, ne și prezintă o universalitate de tendințe, de încercări pe această temă generoasă a genezei. O temă care putem spune că este universală și definitorie pentru umanitate. (…) O felicit pe Ami Vasilescu pentru demersul pe care îl face, pentru că este pentru prima dată cu acest proiect în Ialomița”, a afirmat Gheorghe Petre.
Pe simeze putem găsi lucrări la artiștilor: Ammar Alnahhas, Otilia Anastase, Marius Barb Barbone, Dalina Bădescu, Mariea Boz, Zuzu Caratanase, Mihai Chițu, Răzvan Dragoș, Daniela Frumușeanu, Vasile Fuiorea, Cristina Georgescu, Claudiu Victor Gheorghiu, Mirela Hagiu, Ofelia Huțul, Veronica Iftodii, Maria Jarda, Gheorghe Lisiță, Dumitru Macovei, Răducu Marin, Florin Mocanu, Mihai Moldovanu, Gheorghe Mosorescu, Mircea Năstase, Lisandru Neamțu, Cristina Gloria Oprișa, Valter Paraschivescu, Simona Pascale, Alexandra Pintea, Cătălin Podoleanu, Barbara-Brigita Popa, Tudorel Predan, Ioana Raica, Eva Radu, Ana Roșoga, Nahum Sternberg, Tudor Șerban, Liviu Șoptelea, Ramona Șlug, Florin Șuțu, Iris Bianca Teodorescu, Victoria Țăroi, Ioan Aron Țăroi, Alina Ursachi, Ami Vasilescu.
De asemenea, sunt lucrări și ale artiștilor invitați: Teofil Androne, Simona Lepădătescu Buzoianu, Roxana Căluță, Cristina Cioplea, Anita Marin, Paul Neagu, Roland Pangrati, George Cătălin Petre, Gheorghe Petre, Viorica Petre, Valeriu Șușnea, Maria Unțanu, Dorina Cioplea Văduva.
„Ami Vasilescu este o fire energică. A reușit să facă un proiect foarte interesant. Am fost împreună și la Brăila. (…) Ceea ce mi se pare interesant este că Ami Vasilescu invită membri ai filialelor din teritoriile pe unde trece cu expoziția să facă parte din acest proiect, ceea ce dă un plus de valoare acestei manifestări artistice. (…) Proiectul itinerant al lui Amy Vasilescu ne pune în fața unei sinteze a fenomenului artistic contemporan, propunând un dialog între artiștii români, practicanți ai unor tehnici și viziuni diferite, așa cum este firesc după formarea lor în instituții de specialitate și în urma unor experiențe culturale și de atelier. Geneza, o temă derutantă și incitantă, dar compatibilă oricărui tip de abordare, permite participanților o varietate de sugestii și totodată un periplu asupra ideii de transformare și devenire a cosmosului în care însuși omul se integrează, lăsând la vedere sentimente unice și lucrări revelatoare pentru starea noastră de a ființa într-o nișă, în care reverberațiile eului sunt oglindite în variate creații artistice. Această expoziție surprinde esența spiritului uman și anulează distanța dintre viziuni și experiențe, făcând lizibile notele de originalitate ale plasticienilor, dar și reflexele de școală românească sau europeană, pe care le descoperim ca reminiscențe, ca simple simptome ale gestului plastic și ale cunoașterii, peste care intervin accentele identitare ale artistului. Partea de exponate parietale se completează admirabil cu tridimensionalul, care include și instalația, compozițiile venind să întregească fenomenul vizual al momentului, divers și incitant din punct de vedere al expresivităților. Bucuria parcurgerii unei astfel de simeze, nu constă în observarea discursurilor plastice care se pun în valoare reciproc, ci în capacitatea unui grup de a multiplica la nesfârșit un subiect și a-i oferi conotații neașteptate. Acest motiv artistic stimulează imaginația, dar și responsabilizează prin arhetipul pe care îl conține, dobândind prin abordările artiștilor, multiplele fațete ale unei lumi resemnate și interogative”, a precizat criticul de artă Ana Amelia Dincă.
Expoziția va fi deschisă până pe 10 aprilie 2022 și este structurată în două părți, atât la parterul muzeului cât și la etaj.