Apariție neașteptată la Festivalul Culinar de la Giurgeni: Chef Cătălin Scărlătescu
Ciorbă de pește, sarmale, fasole cu ciolan, pastramă, fripturi, mămăliguță, dulcețuri, diverse tipuri de prăjituri, toate acestea dar și multe alte preparate, unele mai speciale ca altele, au atras ca un magnet vizitatorii la cea de-a treia ediție a Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „La casa Tudorii“, desfășurat sâmbătă, 12 octombrie, în Baza de Cercetare Arheologică ,,Oraşul de Floci”, de la Giurgeni.
Prin promovarea acestui festival se dorește revigorarea interesului public pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie culinară ialomiţeană, descoperirea de reţete culinare specifice şi oameni de pe aceste meleaguri care să-şi pună în valoare talentul şi creativitatea.
Pasionaţii de gastronomie au împărtăşit din experienţa lor tuturor celor prezenţi, cunoscători sau nu ai artei culinare. Pe parcursul întregii zile, în timp ce se pregăteau mâncărurile tradiţionale şi se vizitau standurile cu mâncăruri deja preparate, au fost susţinute spectacole de către interpreţi, ansambluri şi grupuri folclorice din judeţ, de fanfara din Slobozia, dar și de formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann. De asemenea, au putut fi vizitate şi vizionate expoziţia de scoarțe din colecțiile Muzeului Județean Ialomița, expoziția de fotografie, cu imagini de la edițiile anterioare ale festivalului-concurs de tradiție culinară ialomițeană, expoziția de sperietori de câmp (momâi), dar şi baza arheologică.
Organizat în special de Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Ialomiţa, concursul s-a bucurat de un numeros public şi de participarea a zeci de echipaje cu sute de preparate culinare. O apariție inedită a fost cea a maestrului bucătar Cătălin Scărlătescu, unul dintre jurații de la Masterchef. Chef Cătălin a mers pe la toate standurile, a stat de vorbă cu unii concurenți și a gustat din produsele care i-au atras atenția. Mai în glumă, mai în serios, unii chiar și-au încercat norocul, cerându-i părerea vizavi de o posibilă participare la concursul Masterchef.
Concursul de gastronomie s-a desfăşurat pe patru secţiuni: mâncăruri calde, aperitive, dulciuri şi preparate conservate şi semiconservate. La final, după degustarea tuturor preparatelor, juriul a avut o misiune foarte grea, aceea de a departaja concurenţii şi de a decide câştigătorii celei de-a treia ediţii. Greu de luat o decizie atunci când toate preparatele au fost delicioase şi când aceştia au fost obligaţi de statutul de juraţi să guste din toate şi să se pronunţe echidistant. A fost o manifestare amplă, de la an la an mult mai bine organizată, cu mulți concurenți și rețete înscrise în concurs, cu muzică și dans, ceea ce a făcut ca participanții să rămână aproape toată ziua „pe baricade”, în ciuda vremii nu tocmai favorabile, care le-a dat ceva emoții organizatorilor.
În final, după multe ore de așteptare, s-a încheiat și jurizarea concurenților, pregătiți cu aproximativ 250 de preparate culinare.
Toate echipele au primit diplome de participare, însă numai cele care au respectat condițiile acestui concurs au reușit să obțină un premiu.
Reprezentanții juriului au susținut că deși le-a fost foarte greu să departajeze concurenții la cele patru secțiuni, au pus accent mai mult pe produse tradiționale. Dar și aici au avut câteva nemulțumiri.
De exemplu, Zenica Urloiu, președinta juriului, a propus ca în edițiile viitoare ale concursului culinar să fie introdusă o nouă secțiune, și anume de istorie, pentru ca tinerii concurenți să cunoască mai bine trecutul acestor locuri și să îl promoveze, așa cum fac alte țări. Această propunere a venit ca urmare a faptului că unele echipaje au denumit anumite preparate cu nume din istorie, însă nu au știut să explice juriului și cine erau personajele istorice.
Cine sunt câștigătorii?
Evaluarea preparatelor culinare intrate în concurs s-a făcut de către un juriu format din șapte persoane, reprezentanți ai organizatorilor și specialiști în artă culinară.
În urma jurizării, câștigătorii sunt:
- La secțiunea preparate conservate și semiconservate: premiul III (maestru bucătar) – Tudor Maria din Gura Ialomiței, Premiul II (maestru culinar) a fost acordat doamnei Corlău Elena din Vlădeni, iar Premiul I (Mare maestru bucătar) a fost acordat echipei „Casa Roman” din Bucu.
- La secțiunea preparate de patiserie și cofetărie: Premiul III – Ciupitu Florentina din Vlădeni (pentru prăjitura cu miere și biscuiți de casă), Premiul II echipa „Muntencuțele” din Munteni Buzău, iar Premiul I a fost acordat Grupului „Izvorașul” din Ghimpați (găluște de prune).
- La secțiunea preparate culinare reci (antreuri), premiul III l-a obținut Bondoc Geanina (Plăcintă cu spanac), Premiul II – Anton Constantin (pastramă de gâscă afumată), iar Premiul I – Enescu Săndel (bucătar la Jandarmeria Ialomița) – cu drob de urzici.
- La secțiunea mâncăruri calde (felul principal), Premiul III l-a obținut familia Moacă din Luciu (pastramă de berbecuț), Premiul II – Asociația Culturală Helis – Ied haiducesc (preparat la groapă de către Florin Ciocea), iar Premiul I – Caisim Cristina din Giurgeni, cu știucă umplută.
- În cadrul concursului au mai fost acordate premii de excelență pentru grupurile etnice, echipei Boatsea armânească și echipei Asociației pentru dezvoltare și incluziune socială cu preparatul mult gustat de vizitatori „Tochitură țigănească”.
- De asemenea, Premiul „Casa Tudorii”, pentru cel mai frumos stand, a fost acordat echipei „Trandafirul țăndăreanca” din Țăndărei, iar Asociația Comunelor din Ialomița, reprezentată prin Lucian Corlău, a oferit un premiu special pentru localitatea cu cei mai mulți participanți, respectiv Gura Ialomiței.
- Totodată, au mai existat premii speciale oferite de Zina Impex, Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Slobozia, doamnei Condruț Ana (pentru dulceața de ardei iute), Liceului Teoretic Carol I Fetești, Liceului Tehnologic „Areta Teodorescu” Grivița și domnișoarei Chifor Crăciun Roxana din Mihail Kogălniceanu.
La cea de-a treia ediție, au existat și premii speciale pentru expoziția de sperietori de câmp. Astfel, locul I l-a obținut Biblioteca Județeană Ialomița cu „Didina Gospodina”, locul II – comuna Munteni Buzău, cu „Frumușica și Deochiatul”, locul III – Muzeul Agriculturii – Moșul, baba, copilul și pasărea de pradă (măiastră), iar mențiuni – Liceul Al. I. Cuza din Slobozia, cu sperietoarea „Maricica” și standul din M. Kogălniceanu cu sperietoarea „Distrugătorul”.
Totul s-a încheiat cu un foc de tabără. Una peste alta, a fost o ediție reușită, chiar dacă au existat și mici probleme.
.