Ialomița: Autoritățile se pregătesc de codul galben și cel portocaliu
Coșmarul alb și munca în zadar
Este cunoscut faptul că în perioada 12 februarie, ora 18.00 – 13 februarie, ora 12.00 se instituie Cod Galben de ninsori și viscol, în intervalul menționat în toate județele din Muntenia urmând să ningă, iar vântul să aibă intensificări cu viteze la rafală de până la 40 – 50 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. Codul portocaliu se va institui începând cu 13 februarie, ora 12.00 până marți, 14 februarie, ora 14.00, perioadă în care va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 60 – 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.
Sâmbătă seara, 11 februarie, a avut loc o nouă ședință de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa. În cadrul acesteia s-a făcut o sinteză a acțiunilor, programul pentru ziua următoare în zonele izolate din cauza zăpezii, dar și legat de măsurile ce vor fi luate înaintea instituirii codului galben și portocaliu.
Autoritățile au temeri din ce în ce mai mari că tot ce au reușit să facă până acum va fi zadarnic, mai ales în zonele unde nu s-a reușit deblocarea unor drumuri decât pe un singur sens, existând riscul ca zăpada și viscolul să le asupe la loc, ca de altfel și în ceea ce privește casele localnicilor afectate deja de zăpadă.
Prefectul a recomandat Inspectoratului Școlar Ialomița ca, odată cu intrarea în vigoare a codului galben, adică de luni dimineața, să se întrerupă toate cursurile școlare din județ pentru a nu exista probleme, însă decizia finală rămâne la latitudinea inspectoratului.
Prefectul Mădălin Teculescu are în plan ca în ședința comitetului județean pentru situații de urgență, care va avea loc duminică, să inițieze o hotărâre potrivit căreia, începând cu ora 18.00, pe toate drumurile naționale și județene câte un utilaj să patruleze încontinuu, din 14 în 14 kilometri, pentru ca drumurile să nu se blocheze.
„Am discutat deja cu Drumurile Naționale Slobozia ca drumul de la Giurgeni, Țăndărei, Slobozia, Urziceni, București să fie ținut deschis. Dacă, însă, Ministerul Transporturilor va decide să îl închidă, hotărârea noastră este zero. Dar propunerea mea este să-l ținem deschis. (…) Sunt foarte îngrijorat de zona Urziceni. Foarte îngrijorat. Dacă lucrurile se vor rupe la Urziceni ca data trecută, vom avea probleme peste tot…De asemenea, președinții comitetelor locale pentru situații de urgență trebuie anunțați să-și aducă utilajele pentru deszăpezire în comuna respectivă, având situații de-a dreptul hilare când un utilaj care trebuia să acționeze pe un drum comunal nu a putut să ajungă pentru că erau blocate celelalte drumuri. Nu am înțeles de ce nu și-au chemat acele utilaje înainte de a se bloca drumurile. Deci, trebuie să transmitem tuturor președinților de Comisii locale să-și aducă utilajele în localitate înainte de a se bloca drumurile”, spunea Mădălin Teculescu.
De asemenea, autoritățile reiterează solicitarea ca medicii de familie să fie în localități pentru a asigura permanența, în lipsa lor putând exista cazuri și intervenții nedorite.
Ambulanța și SMURD: 600 de intervenții la cazuri urgente
Potrivit informării Comitetului pentru Situații de Urgență, sâmbătă erau impracticabile mai multe tronsoane de drumuri naționale și județene: DN1D între localitățile Urziceni și Albești Paleologu, județul Prahova, DJ 101B între localităţile Maia şi Răduleşti; DJ 102H între localităţile Reviga și Miloșești; DJ 203B între localităţile Gârbovi, Valea Măcrişului; DJ 302 între localităţile Dridu şi Moviliţa; DJ 306A între localităţile Ciochina şi Crunţi și DJ 313 între localităţile Axintele şi Horia, fiind deschis circulației rutiere DJ306 între localitățile Crunți și Reviga.
Sâmbătă seara erau 4 localități izolate din punct de vedere al comunicaţiilor rutiere (satele Piersica, Crunți, Mircea cel Bătrân, Horia), iar 5 nealimentate parţial (Dridu-Snagov, Drăgoești) sau total (Maia, Rădulești, Răsimnicea) cu energie electrică. Traficul feroviar a fost perturbat, fiind blocate 3 linii de cale ferată: Slobozia-Urziceni-Ploiești, Slobozia-Ciulnița, București-Urziceni-Făurei, pe aceste linii nestaționând trenuri.
Ninsorile abundente căzute în ultimele zile au mobilizat peste 350 de angajați ai instituțiilor publice locale, Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Armatei, dar și voluntari civili.
În perioada 3 – 11 februarie, pe arterele județului au acționat la deszăpezire peste 25 de utilaje din cadrul Secției Drumuri Naționale Ialomița și S.C. Drumuri și Poduri SA Ialomița, fiind folosite 580 tone de material antiderapant pentru deblocarea drumurilor naționale și județene.
În această perioadă, stratul de zapadă depus a depășit în unele zone ale județului 4 metri, ceea ce a determinat o mobilizare deosebită atât a utilajelor cât și a echipelor de intervenție.
Traficul a fost paralizat pe raza întregului județ, fiind blocate atât drumurile naționale cât și cele județene timp de două zile, cea mai afectată zonă fiind cea nord-vestică.
Începând de vineri, 10 februarie, au fost mobilizați 40 de militari pentru deblocarea drumurilor din localitățile Rași și Horia, iar 48 de cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița și 21 de jandarmi au acționat pentru deszăpezire în comunele Colelia, Hagiești, Reviga, Maia și Rădulești.
Sâmbătă, 11 februarie, sprijinul Armatei a fost solicitat pentru zonele Sfântu Gheorghe – Malu și Axintele – Horia (40 militari), 20 jandarmi și 31 pompieri acționând pentru deblocarea comunelor Colelia și Ciocârlia.
În după- amiaza zilei de vineri, 10 februarie, cadre ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Ialomița și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița au distribuit ajutoare (alimente de bază) localnicilor din comunele Reviga, Colelia și Sălcioara, care timp de mai multe zile au fost captivi în nămeți.
Echipajele de poliție rutieră au acționat în permanență începând cu data de 3 februarie.
Polițiștii, alături de echipajele de deszăpezire ale Secției Drumuri Naționale Ialomița, au furnizat în timp util informații despre starea de viabilitate a segmentelor de drum.
Au fost instituite filtre de închidere a circulației rutiere, fiind adresate recomandări participanților la trafic care au fost surprinși de condițiile nefavorabile pe anumite segmente de drum.
Utilajele de deszăpezire, urmate de către un echipaj de poliție rutieră, au escortat autovehicule pe distanțe mici de drum, pentru a asigura condiții de staționare mai bune până la repunerea în parametri optimi a traficului rutier.
Polițiștii secțiilor rurale și cei de la posturile de poliție comunale au acționat împreună cu autoritățile publice locale pentru identificarea și acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate din cauza zăpezii și a viscolului.
Primarul fiecărei localități a asigurat spații de cazare pentru persoanele rămase blocate în nămeți.
Personalul asistent din cadrul cabinetelor medicale din mediul rural și medicii de familie au asigurat permanența în localitățile de competență pentru a putea interveni în timp util în cazurile de urgență.
Serviciul Județean de Ambulanță Ialomita și S.M.U.R.D. au intervenit în această perioadă la peste 600 de cazuri urgente.
De asemenea, mai mulți oameni cu posibilități materiale, coordonați de Instituțiile Prefectului din județele Prahova, Ilfov, Suceava, municipiul București, de Ministerul Apărării Naționale și Crucii Roșii au întins o mână de ajutor și au trimis ajutoare către localnicii comunelor Rădulești, Borănești, Reviga, Valea Măcrișului și Grindu.
Ajutoarele alimentare de la Suceava vor ajunge la ISU Urziceni, de unde vor fi preluate de reprezentanții primăriilor pentru a le distribui populației.
„Este clar că resursele pe plan local, cel puțin în localitățile afectate, sunt reduse în momentul de față și acolo este prioritar să se transmită alimente pe toate căile posibile”, a mai spus prefectul.
Acesta a conchis că este nevoie în continuare de sprijinul voluntar al oamenilor, mizând pe sprijinul presei pentru mediatizarea persoanelor care muncesc fără a aștepta recompensă.