Va renaște ciclismul din propria cenușă?
Ciclismul este unul dintre cele mai populare sporturi de masa atat pentru beneficiile aduse starii de sanatate cat si pentru cele aduse aspectului fizic. Ca sport de performanta ciclismul este coordonat de Uniunea Ciclista Internationala cu sediul in Elvetia. Acest sport poate fi practicat, atat de profesionisti cat si de amatori, pe sosea, pe circuit sau pe teren accidentat.
Pentru profesionisti cursele pot fi de catarare/urcare, contratimp (individual si echipe), criterium (un circuit plat, de obicei de un kilometru parcurs de mai multe ori), curse de fond, curse de o zi, curse pe etape (poarta denumirea generica de tur). De obicei in cursele pe etape intalnim si o parte din celelalte tipuri de curse. Dupa cum se stie, ciclismul este sport olimpic. De asemenea se organizeaza campionate mondiale, regionale, nationale. De departe cele mai atractive pentru public sunt renumitele tururi dintre care amintim Turul Frantei ( se disputa intre 2-24 iulie), Turul Italiei (7-29 mai), Turul Spaniei (20 august – 11 septembrie).
Cea mai veche competitie ciclista care se desfasoara si in zilele noastre este Turul Frantei, competitie pentru care se pregatesc majoritatea ciclistilor profesionisti de anduranta. Competitia s-a tinut pentru prima data in 1903 si a supravietuit razboaielor, crizelor economice, derapajelor politice si scandalurilor de tot felul. Intrecerea este construita in jurul conceptului de a da ocol Frantei pe bicicleta. Au fost mai multe editii ale competitiei in care primele runde nu au avut loc in Franta cum ar fi in 2017 cand ,,Marea Bucla” a pornit din Germania de la Dusseldorf sau in 2007 cand startul s-a dat in Anglia, la Londra. Competitia a programat in lunga sa existenta etape si in alte tari: Andorra, Belgia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Monaco, Olanda, Spania, Elvetia.
Aceasta competitie a confirmat valoarea unora dintre cei mai mari ciclisti ai lumii. Jacques Anquetil in 1957,1961,1962,1963 si 1964, Eddy Merckx in 1969,1970,1971, 1972 si 1974, Bernard Hinault in 1978, 1979, 1981,1982 si 1985 si Miguel Indurain in 1991,1992,1993,1994 si 1995 sunt cei 4 rutieri care au castigat de 5 ori ,,Marea Bucla”. La editia din acest an, britanicul Chris Frome poate sa intre si el in cercul acestor sportivi. Editia 2018 va incepe cu 5 zile mai tarziu fata de calendarul obisnuit. Intarzierea este datorata Campionatului Mondial de fotbal care se va desfasura in Rusia.
Turul Frantei a fost marcat inca de la inceputuri de incercarile unor sportivi de a eluda fair-play-ul. Primii ciclisti consumau alcool si foloseau eter pentru a combate durerea. In 1924 doi ciclisti francezi, fratii Pelissier, au recunoscut ca au consumat in timpul carierei stricnina, cocaina, aspirina, anestezic pentru cai si alte droguri. Editia din 1998 a fost numita ,,Turul rusinii” deoarece a consemnat primul caz de dopaj institutionalizat in ciclism. Mai multe echipe au fost excluse dupa ce in camerele de hotel si asupra oficialilor s-au gasit eritropoetina (EPO), hormoni de crestere, testosteron si amfetamina. Acest scandal a facut ca Uniunea Ciclista Internationala sa fie vectorul principal in infiintarea Agentiei Internationale Anti-Drog. Dupa infiintarea acestei structuri s-au inmultit testele antidrog, dar cazurile depistate au continuat sa apara, ceea ce ne arata ca acest sport a alunecat intr-o zona gri din care nu a reusit inca sa evadeze. Si agentiile de pariuri, precum aceasta, si-au marit masurile de siguranta, tocmai din aceasta cauza.
De departe cel mai cunoscut caz de dopaj este cel al ciclistului american Lance Armstrong. Dupa ce a scapat de cancer, acesta a castigat 7 editii consecutive ale Turului Frantei intre anii 1999 si 2005. In 2012 acesta a fost gasit vinovat de dopaj in forma continuata iar o instanta judecatoreasca a hotarat sa-i retraga toate titlurile castigate dupa 1998. El a fost obligat sa plateasca si despagubiri imense. Intr-un dosar cu 1000 de pagini, acesta este acuzat de USADA ca si-a obligat si coechipierii sa se drogheze.
In ciuda masurilor luate de organizatiile abilitate, apar noi cazuri de dopaj, la finalul anului 2017 fiind anuntate suspiciuni si in ceea ce-l priveste pe Chris Froome, cel mai titrat ciclist aflat in activitate. Pana cand se va definitiva dosarul, acesta nu fi suspendat si va putea participa la cea dea 105-a editie care va avea loc in aceast an.
In incercarea de a scapa de spectrul dopajului, UCI face cele mai multe testari antidrog dintre toate federatiile internationale. Federatia a inasprit masurile punitive in cazul celor depistati pozitiv in incercarea de a readuce spectatorii alaturi de acest sport atat de captivant.