USR Ialomița: „Prezența femeilor în politică este importantă pentru o reprezentativitate adecvată”
Uniunea Salvați România (USR) Ialomița a organizat duminică, 10 martie, la Slobozia, o acțiune dedicată femeilor, atât celor implicate politic, cât și celor care nu au curajul încă să se alăture luptei pentru egalitate prin reprezentare în diverse foruri, luptei pentru siguranță și drepturi respectate, pentru o societate mai bună și o democrație reală.
La eveniment au participat reprezentante din Alianța Dreapta Unită Ialomița, care au aflat mai multe despre preocupările unei femei politician, care ar trebui să fie reacția acesteia în raport cu stereotipurile de gen, despre importanța implicării femeii în politică și multe alte subiecte de interes.
Despre proiectul „Femei în politică”, inițiat de USR, a vorbit atât deputatul USR Diana Buzoianu, cât și Alina Gîrbea, co-fondatoarea acestuia și reprezentantă a USR în Belgia, Olanda și Luxemburg.
„De ce avem nevoie de mai multe femei în politică? Pentru că democrația este incompletă fără femei. Și pentru că deși reprezentăm 51% din populație, avem 5% femei în funcția de primar, sub 10% femei în funcția de ministru și doar 18% din femei în Parlament. Pentru că prezența femeilor în politică, în România, este importantă pentru o reprezentativitate adecvată, astfel încât să se poată lua în considerare nevoile și preocupările specifice ale femeilor și familiilor lor în elaborarea politicilor publice. Mai multe persoane în politică vor oferi o mai mare bază de selecție și potențial o reprezentare politică mai meritocratică. Prezența femeilor în politică poate fi un model pentru generațiile viitoare de femei și fete din România, contribuind la eliminarea stereotipurilor negative din societate”, sunt doar câteva dintre direcțiile de acțiune ale acestui amplu proiect, care are în atenție și probleme sociale, cum ar fi violența domestică și accesul la locuințe sociale și avocat pentru victime, educația pentru sănătate, problemele specifice zonelor rurale, legate de accesul la serviciile medicale, la informații despre sănătatea reproductivă, programe de vaccinare pentru prevenirea cancerului, traficul de persoane și multe altele.
Proiectul Femei în politică l-am început în 2021. Prima dată scopul nostru a fost să încercăm să sprijinim colegele de partid, să ajutăm să fie mai vizibile, iar atunci când vom avea din nou un rol în guvern, cumva scopul era să propună USR și femei în funcția de ministru, pentru că, dacă vă amintiți, în decembrie 2020 am avut un guvern format aproape exclusiv din bărbați. Între timp, proiectul a evoluat. Am vorbit cu foarte multe colege de partid, am fost în contact cu multe filiale, și ne-am dat seama că de fapt o parte din problemă venea din faptul că erau mai puține femei în partid pur și simplu, nu doar că nu sunt reprezentate în anumite poziții de conducere. (…) Multe dintre programele noastre au fost bazate pe ideea să ne sprijinim reciproc și să încercăm să atragem și alte femei spre politică, vorbind despre politici pentru femei și vorbind despre problemele femeilor, probleme care sunt foarte adesea ignorate de către politicienii bărbați, pur și simplu pentru că nu-și dau seama de ele”, spunea Alina Gîrbea.
Politicile publice pentru femei nu cuprind la ora actuală diversitatea problemelor întâmpinate de acestea, tocmai de aceea se inițiază constant proiecte pentru a completa paleta de soluții legislative, câteva dintre acestea făcând referire la creșterea vârstei până la care îți poți lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav (de la 7 la 12 ani) sau gratuitate pentru produsele de igienă în școli.
„În Parlament, în momentul de față, politicile gândite pentru femei nu sunt absolut deloc gândite de femei. Ceea ce înseamnă că se reflectă în niște măsuri care, de cele mai multe ori, nu au nicio treabă cu realitatea. Suntem 18% în Parlament, ceea ce înseamnă că am scăzut ca procent de reprezentare față de mandatul anterior. (…) Proiectele pentru femei, pentru drepturile femeilor, în Parlament, sunt de cele mai multe ori blocate sau denaturate de la scopul lor”, a subliniat parlamentarul USR Diana Buzoianu.
Potrivit acesteia, proiectul pentru stabilirea cotelor de gen în consiliile locale și județene a fost respins pe motivul că „este prea revoluționar să ai 30% din listă femei în 2024”, deși în public toți bărbații declară că „susțin femeia”.
„Noi am votat pentru. În rest, toate partidele s-au dat cu capul de toți pereții zicând că… de unde facem noi rost de atâtea femei competente? Nu știți despre legea asta că a picat în Parlament pentru că nimeni nu a scris despre ea. Pentru că, realist vorbind, nu a fost un subiect promovat de niciun partid, nici ca revoltă, nici că au blocat o inițiativă cu care nu au fost de acord (…) Așadar, dacă noi nu vom candida, nimeni nu va veni să ne spună să candidăm că suntem cele mai bune pentru poziția aia. Deși, de multe ori, chiar suntem cele mai bune. Bărbaților li se spune! Noi am venit să vă convingem să candidați. Chiar dacă poate nu veți fi alese de prima dată, chiar dacă poate nu veți fi pe o poziție eligibilă. Această experiență este foarte importantă chiar și pentru alte femei. Cineva trebuie să aibă curajul prima. (…) Noi știm în ce lume trăim. În 2024 a venit momentul să punem pe masă faptul că nu mai suntem de acord ca ei să falsifice realitatea. Este atât de simplu (…)”, a mai spus Diana Buzoianu.
În acest context, Alina Gîrbea a anunțat faptul că și în acest an, la finele lunii aprilie, se va organiza „Școala Femei în Politică”. Evenimentul va fi deschis doar candidatelor la alegerile locale, acestea urmând să aibă parte de sesiuni de training pentru alegerile locale, pe zona de public speaking, întâlniri cu departamentul de politici publice, întâlniri cu primărițe în funcție, dar și de un set de fotografii profesionale.
În cadrul întâlnirii s-a mai vorbit și despre noua generație care a început să se implice din ce în ce mai mult în diverse activități politice, să fie din ce în ce mai vocală, să fie din ce în ce mai bună. Important este ca tinerilor să li se dea șansa implicării în politică, pentru a fi apoi buni în administrație. Aici, acasă, în România.