Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii: Constructorul pasajului de la Drajna m-a asigurat că pe parcursul acestei luni, în funcție și de starea vremii, va fi dat în circulație
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a revenit astăzi, 4 mai, pe șantierul pasajului suprateran de la Drajna, pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că poate fi dat în trafic la finele acestei luni.
Pe 17 februarie 2021, CNAIR semna contractul de proiectare și execuție pentru pasajul denivelat superior DN21, cu Arcada Company Galați. Autorizația de construire pentru pasajul rutier a fost semnată în decembrie 2021 de ministrul Sorin Grindeanu, lucrările începând efectiv în ianuarie 2022, după ani buni de demersuri.
„Am avut o discuție cu constructorul, înainte de a veni aici, care m-a asigurat că pe parcursul acestei luni, în funcție și de starea vremii, va fi dat în circulație acest pasaj, extrem de necesar, nu de acum, ci de mulți ani. Ieri vorbeam și cu Mihai Tudose, care îmi spunea că în 2017 se dădea prima finanțare, ca să o numesc așa, pentru acest obiectiv. Noi am dat ordinul de începere a lucrărilor în 14 decembrie 2021, la două săptămâni după ce a fost votat acest guvern. Nu am să fac reproșuri constructorului, pentru că este în termen. Termenul de finalizare este undeva în iunie-iulie, deci este înainte de termen, dacă se va ține de ceea ce mi-a spus mai devreme și nu am motive să nu îl cred, că pe parcursul acestei luni se va da în circulație. Este un lucru bun, care vine ca început pe ceea ce ne interesează și unde țin să îi felicit pe doi (Ialomița și Călărași) dintre cei patru președinți de Consilii Județene (Brăila și Galați) care după cum bine știți au semnat și au constituit acea asociere, cea mai mare din țară, pentru TransRegio, de la Galați la Chiciu, iar lucrurile acolo se desfășoară cu o viteză foarte bună, astfel încât să ajungă să-l și implementeze”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Nu sunt mulțumit de cum se mișcă lucrurile pe protocolul cu municipiul Slobozia”
În context, ministrul a criticat lentoarea cu care reprezentanții unor Unități Administrativ-Teritoriale acționează în cazul unor proiecte trecute de la Ministerul Transporturilor în administrarea acelor UAT-uri. Referitor la protocolul încheiat cu Slobozia, prin care municipalitatea ar fi trebuit să facă toate eforturile în vederea construirii unei variante ocolitoare, oficialul s-a declarat nemulțumit de modul cum funcționează, afirmând că dacă Slobozia „nu are capacitatea administrativă” să miște lucrurile și nu va vedea în perioada următoare o implicare mai mare există riscul ca proiectul să revină la Ministerul Transporturilor.
„Eu sunt de acord ca toate aceste proiecte să le descentralizez și să le dăm către autoritățile locale. La Slobozia va fi nevoie, pe municipiu, din punctul meu de vedere, de o implicare mai mare, pentru că altfel tot ce înseamnă sensurile giratorii din Slobozia se vor bloca și se va muta tot blocajul pe care îl aveam aici. Acolo va trebui gândită o soluție. Am tot discutat cu Marian aceste lucruri și trebuie impulsionate niște proiecte care parcă zac în acest moment, proiecte aflate în gestiunea municipalității. Este vorba despre centura ocolitoare (…) Ministerul a semnat protocolul prin care a descentralizat partea de centură ocolitoare către municipiu. Unii dintre cei care sunt la autoritățile locale știu să-și facă foarte bine treaba și am dat mai devreme exemplul celor patru Consilii Județene care s-au mișcat cel mai bine, având în vedere că este și cea mai mare asociere din țară. Alții în schimb parcă nu au capacitatea administrativă să implementeze proiecte de acest tip, chiar dacă noi vrem să le descentralizăm (…) Din cele 60 de astfel de protocoale pe care le-am semnat pe parcursul anului 2022, sunt câteva care din păcate nu funcționează chiar dacă le-am descentralizat. Sunt destule… Dar să știți că nu sunt mulțumit de cum se mișcă lucrurile pe protocolul cu municipiul Slobozia. Și o să ieșim în perioada următoare, nu numai pe acest protocol, și pe celelalte, să spunem …domnilor, dacă nu sunteți în stare și nu aveți capacitatea administrativă să faceți această descentralizare să știți că le luăm înapoi la minister. Eu vreau să se miște lucrurile. Din moment ce am un exemplu pozitiv în zonă, patru Consilii Județene pe un proiect extrem de dificil, mult mai dificil decât o variantă ocolitoare, nu înțeleg de ce trebuie să ținem cu dinții de un proiect dacă nu suntem în stare să îl facem. O să-l iau înapoi la minister (…) Sunt exemple de UAT-uri sau de Asociații care nu au capacitatea administrativă să facă acest lucru. Și atunci, decât să rămânem blocați și să mutăm aglomerarea de aici în sensurile giratorii din Slobozia, dați-mi voie să aleg varianta care se va întâmpla mult mai repede”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Ministrul este de părere că astfel de proiecte trebuie privite ca pe o normalitate și nu ca pe o minune atunci când sunt finalizate în termen, susținând că deși România a avut bani, nu s-a știut cum să fie cheltuiți pe zona de Transporturi. Totodată, Sorin Grindeanu a subliniat necesitatea ca România, cel puțin în următorii 10 ani, să considere zona de transporturi prioritate națională, iar ritmul la care se lucrează să fie susținut.
„Acest pasaj este un lucru extraordinar de bun. Pentru că timpul înseamnă bani”
Totodată, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a subliniat necesitatea ca proiectele pe transport să aibă cursivitate, să fie conexate, astfel încât atunci când rezolvi o problemă să nu apară alta, așa cum este în cazul Sloboziei care în prezent nu poate prelua tot traficul dinspre Drajna, acesta blocându-se pe podul care traversează râul Ialomița, la intrare în Slobozia. Iar rezolvarea problemei de la Drajna nu va mai conta, în condițiile în care după 8-9 kilometri blocajul se mută la intrare în Slobozia.
„Acest pasaj este un lucru pe care l-am așteptat de foarte mulți ani. Nu aș spune că este tardiv. Este foarte bine că se întâmplă, pentru că timpul înseamnă bani pentru fiecare societate comercială din Ialomița și înseamnă bani pentru Consiliul Județean. Pentru că îmi doresc o dezvoltare în sensul acesta. Mai multe firme care să activeze în Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, ca să putem, la un moment dat, să ne autofinanțăm, iar marile proiecte de investiții să le facem din sursele noastre bugetare. Este o normalitate. Așteptăm finalizarea Studiului de Fezabilitate de pe TransRegio și așteptăm centura ocolitoare sau două centuri ocolitoare la Slobozia, un alt pod peste Ialomița, ca să nu intrăm dintr-una în alta, scăpând de traficul de la Drajna și blocând traficul de la Slobozia. Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Trebuie să avem o cursivitate pe transport și o nouă conexiune a municipiului Slobozia, a județului Ialomița, la principalii factori de dezvoltare. Sunt lucruri normale”, a afirmat și Marian Pavel, președintele Consiliului Județean.
Așadar, traseul va avea o lungime de 2.739 de metri, din care pasajul denivelat va avea 305 metri. Va traversa DN3A și linia de cale ferată București – Constanța și face parte din viitorul drum expres Trans Regio Chiciu – Călărași – Slobozia- Brăila – Galați.
Proiectarea și construcția acestui pasaj au o valoare de peste 98 de milioane de lei, fără TVA și sunt finanțate prin POIM.
„Sperăm cât de curând că vom da drumul la circulație. Nu vă putem spune o dată exactă, pentru că mai sunt diverse lucruri de făcut. În general, tot ce ține de siguranța circulației, marcaje, indicatoare rutiere, ultimul strat de mixtură asfaltică, tot ce ține de asigurarea scurgerii apelor, mici șanțuri, rigole, racordări de la podețe la bazinele de retenție etc. Mari lucruri nu mai avem de făcut, doar că sunt minuțioase. Noi contractual stăm foarte bine și chiar dacă eram îndreptățiți să cerem și extensii de timp nu le-am cerut deoarece am fost foarte siguri că vom termina la timp. Nu a fost un proiect foarte complex. Acest proiect îl puteam finaliza mai devreme, doar că am întâmpinat în teren unele dificultăți. Au fost de relocat peste 10 km de utilități, magistrale Transgaz, conducte Conpet, toate tipurile de utilități”, a declarat reprezentantul Arcadia Galați, Stanciu Alexandru.
Termenul de garanție acoperit de constructor este de 5 ani, însă acesta ne asigură că este un pod proiectat să reziste 120 de ani.
Alături de ministrul Transporturilor au fost prezenți președintele C.J Ialomița, Marian Pavel, deputatul PSD Ștefan Mușoiu, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, administratorul județului, Alexandru Potor, președintele C.J. Călărași, Vasile Iliuță, Sorin Vrăjitoru, reprezentanți ai constructorului.