Slobozia: Scumpa noastră apă ieftină
Apa, mai scumpă cu „50 de bani la mia de kile”
La aproape trei luni de la majorarea tarifelor la canalizare și epurare, consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat majorarea tarifelor și la apă, așa cum era de așteptat.
Dacă de la 15 septembrie, locuitorii din Slobozia plătesc mai mult pentru serviciile de canalizare și epurare, de la 9 decembrie vor plăti mai mult și pentru apa pe care o consumă.
Astfel, tariful pentru populație va fi majorat la 2,83 lei, iar pentru restul utilizatorilor la 2,28 lei.
Proiectul de hotărâre a iscat un adevărat scandal în Consiliul local. S-a adus în discuție situația economică a societății Urban, aflată „pe minus”, faptul că dacă va merge pe pierdere este posibil să fie preluată de un alt operator care să dubleze prețurile, s-au formulat amendamente legate de reducerea acestor tarife (ca o compensație pentru chinul locuitorilor de a utiliza apă menajeră atâția ani), s-a ridicat tonul și s-au adus tot felul de jigniri.
Mai mult, câțiva locuitori ai municipiului prezenți la ședință au contestat vehement decizia de majorare a tarifului la apă în condițiile în care, în opinia lor, apa nu este potabilă nici la ora actuală.
Primul care a luat cuvântul a fost consilierul Mădălin Teculescu, care a formulat un amendament pe care deși mulți l-au înțeles, nu avea șanse să fie aplicabil legal.
„Pentru perioada 2008 – 2013, tariful la apă potabilă să fie de 1,1 lei, tariful luat pentru apa industrială cu avizul ANRSC. Solicit lucrul acesta deoarece pe perioada aceasta populația și agenții economici au plătit o apă industrială la preț de apă potabilă”, spunea Teculescu.
Un alt amendament al consilierului, în strânsă legătură cu primul, propunea Urban „o calculație pentru fiecare cetățean din Slobozia sau agent economic” care a plătit la preț de apă potabilă o apă menajeră, urmată de „o compensare sau restituire a sumelor de bani rezultate din această diferență”.
De asemenea, Mădălin Teculescu a solicitat DSP să-și „anuleze programul de conformare sau autorizația sanitară de funcționare” emisă și prezentată opiniei publice pentru că „la robinetul consumatorului apa nu este potabilă”.
Nepregătite suficient din punct de vedere legal, propunerile domnului Teculescu au fost luate în râs de majoritatea consilierilor USL. Bănuit că își face un pic de imagine politică în fața câtorva cetățeni veniți pentru a doua oară cu jalba-n proțap la primărie, Mădălin Teculescu nu a avut sorți de izbândă.
Mai mult, cetățenii care au încercat să-și prezinte doleanțele referitoare la apa furnizată în oraș au fost catalogați ca fiind de la PDL, iar de aici a început un adevărat scandal. O participantă la ședință, vizibil iritată de această afirmație a primarului, s-a ridicat de pe scaun și, cu carnetul de membru PSD în mână, l-a rupt și i l-a aruncat primarului pe masă.
Reacția primarului: „Ete na, nu mai avem 2.200 de membrii, avem 2.199”.
„Am avut încredere în dumneavoastră. Nu a venit nimeni să verifice de ce la noi curge apă murdară. Nu a venit nimeni să recolteze probe. (…) Ce anume vreți să scumpiți? Noi am plătit o mizerie de apă. Nu vă mai bateți joc de noi”, spunea Mihaela Stoica.
Deși primarul afirma că nu știa de faptul că cei de la Urban nu s-au ținut de cuvânt, niciun protestar nu a crezut, ba, mai mult, aceștia au refuzat să meargă „acum cu Urbanul” la domiciliile lor pentru a lua probe.
După ce spiritele s-au liniștit oarecum, inițiatorul proiectului de hotărâre, consilierul Emil Constantinescu, a început să motiveze necesitatea apariției acestui proiect. Exceptând unele argumente cât de cât plauzibile, consilierul a încercat tot felul de comparații eculubristice între costul apei plate îmbuteliate și cel al apei furnizate în sistemul public.
„Având în vedere faptul că prețul de cost al apei este depășit în momentul de față, de circa un an și jumătate față de prețul de vânzare, am inițiat acest proiect de hotărâre (…). Propun Consiliului Local să dezbată și să fie de acord cu scumpirea la 1.000 de litri cu 48 de bani. Vreau să vă fac precizarea că o sticlă de o jumătate de apă potabilă costă 2 lei, iar noi avem apă în sistemul public la doi lei și ceva mia de metri cubi. Mi se pare un preț de bun simț, care va contribui la acoperirea costului de producție, făcând comparația și cu costul apei în Urziceni care este de 2,9 pe mc, la Fetești este 3,77 lei pe m.c. în condițiile în care Raja Constanța a supus aprobării CL Fetești o hotărâre de ajustare a tarifului la apă pe 2014 – 2020, fără a mai fi necesar să intre în Consiliul local cu justificarea prețului. (…) În anul 2020 va fi de peste 10 lei pe m.c. Mi se pare corect din partea noastră, atât timp cât au fost încheiate și recepționate toate lucrările la stația de tratare, acolo unde sunt implicați reactivi care costă și pe care trebuie să-i plătim, prețurile componentelor din prețul de cost al apei cresc continuu. Operatorul nostru trebuie să le cumpere ca să opereze asupra apei pentru a distribui apa la nivel de potabilitate. Toți acești reactivi costă, componentele care intră în prețul de cost al apei nu vin să ne întrebe pe noi la consiliul local dacă ne convine prețul de achiziție. Suntem obligați să le cumpărăm. Așa că un preț de 2,28 lei pe metru cub fără TVA și 2,84 cu TVA este sub prețul tuturor operatorilor care vând în zona noastră și nu numai. Suntem aproape pe ultimul loc în România. Eu nu spun că apa este extraordinar de bună (…) dar este potabilă. Nu noi stabilim gradul de potabilitate al apei. Sunt instituții specializate care au emis avize în sensul acesta. Noi nu avem decât în vedere ca să ajustăm prețurile în funcție de componentele prețului de cost al apei…”, spunea consilierul.
După această prezentare, a luat cuvântul și primarul municipiului, Alexandru Stoica.
„De regulă, se spune că numai proștii măresc prețurile, atunci când le măresc nejustificat. Sunteți unii oameni de afaceri… Dacă produceți un obiect cu doi lei, îl vindeți cu 1,80? Nu cred. Iar dacă fredonați melodii, așa cum face doamna…, vă spun că dacă nu punem pe linia de plutire Urban, o să vină Raja în 2014, face 5 lei m.c. la apă și ne-a rezolvat. Dacă vreți asta…nu votați 50 de bani la mia de kile. Dacă vreți să vină Raja cu aceeași apă, dar cu 5 lei, nu aveți decât. Este foarte simplă rezolvarea. Credeți că apa la Fetești este mai bună ca la noi? Sau la Țăndărei? Este mai proastă de 10 ori față de a noastră. Și o dă cu 5 lei”, sublinia primarul.
Pe parcursul discuțiilor, s-a solicitat și un punct de vedere juridic legat de amendamentele domnului Teculescu, punct de vedere exprimat de consilierul Sava în termeni destul de duri.
„Mai bine ar fi dacă v-ați retrage acest amendament, pentru că am pretenții mai mari de la dumneavoastră. Din păcate, ați dat cu bâta în baltă, scuzați-mi expresia. Cum este posibil ca dumneavoastră să gândiți la modul ăsta? La modul ăsta, nu la nivel de consilier. A face o propunere de genul ăsta, să aplicăm prețuri din 2008 încoace (…) retroactiv și să îi restituim cetățenilor… Halal propunere”, a spus consilierul.
După zeci de minute de discuții, s-au supus la vot amendamentele formulate de Mădălin Teculescu care, evident, nu au avut sorți de izbândă.
Proiectul de majorare a prețului la apă a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 4 împotrivă și 2 abțineri.