Slobozia: S-au majorat tarifele de colectare a gunoiului. +VIDEO
Consiliul local al municipiului Slobozia a luat din nou în discuție, într-o ședință de îndată susținută marți, 7 iunie, situația legată de colectarea gunoiului din municipiul Slobozia.
Mai precis, s-a propus modificarea tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților, percepute de SC Polaris MHolding SRL Constanța, actualizarea prețului la serviciul de salubrizare pe raza municipiului Slobozia fiind solicitată de societatea Polaris, ca urmare a refuzului societății Vivani de a mai primi gunoiul adus la depozitul zonal dacă Polaris nu plătește un tarif majorat.
Potrivit viceprimarului municipiului Slobozia, Valentin Băcanu, din cauza celor trei zile în care Polaris nu a ridicat gunoiul din Slobozia, ca urmare a refuzului societății Vivani de a mai depozita acest gunoi la depozitul zonal, situația a degenerat și trebuie deblocată.
După cele trei zile, Polaris a reînceput activitatea de ridicare a gunoiului din Slobozia, iar Vivani a acceptat, însă doar pentru câteva zile, în urma unor discuții cu autoritățile și pentru că era campanie electorală, iar acest subiect putea fi speculat politic.
Până acum, prețul de depozitare era de 38,28 lei fără TVA, tarif neactualizat din 2004, dar luat în considerare la semnarea contractului cu Polaris în 2014, iar acum Vivani a solicitat 72,48 lei pe tonă. Tarif neacceptat însă.
Totuși, există o majorare a tarifului, ce se va reflecta, implicit, în tarifele stabilite pentru populația din municipiul Slobozia, persoane fizice și agenți economici.
Tarifele solicitate de către operator erau mai mari cu 27% pentru persoane fizice și 22% pentru agenții economici față de tarifele actuale, nejustificat de mari în opinia reprezentanților primăriei.
S-a solicitat un tarif de 4,7 lei pentru persoane fizice, însă, pentru că fundamentările au fost incomplete, specialiștii de la Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei au realizat o fundamentare, pe baza actelor normative în vigoare, ajungând la concluzia că se poate majora tariful până la 4,3 lei cu TVA și nu 4,7 lei cum se solicitase, iar la agenții economici de la 197,68 lei u.m, fără TVA, pe lună, la 183,27 lei/u.m, fără TVA, pe lună.
Așadar, după ajustări, tariful pentru agenții economici a fost stabilit la 183,27 lei/u.m, fără TVA, pe lună, iar pentru persoanele fizice 4,3 lei cu TVA, pe lună.
De asemenea, taxa specială de salubrizare a fost majorată de la 4 lei cât se stabilise în octombrie 2014, la 5 lei pe lună pentru persoanele fizice care nu au încheiat contract cu operatorul de salubritate.
În final, toți au fost de acord că este necesară implicarea Consiliului Județean, pentru că este un depozit ce deservește în principal județul Ialomița, pentru aprobarea unor tarife la nivel județean. Asta, însă, după un audit financiar ce va fi efectuat de către C.J. Când va fi realizat acest lucru, nu știm, în condițiile în care componența consiliului se va schimba curând. Însă promisiunea reprezentanților C.J. rămâne, nu? Și competența legală pentru a face aceste lucruri…
Cu nouă voturi pentru și două abțineri, proiectul de hotărâre a fost adoptat, deși s-a reclamat de către opoziție faptul că nu a existat 2/3 din numărul total al consilierilor în funcție…