Slobozia: Florarii de la E14 pot răsufla ușurați. Consilierii au respins PUZ-ul legat de construcția unui alt spațiu.
De foarte mulți ani, în zona E 14 din municipiul Slobozia se află câteva spații destinate vânzării de flori.
În urmă cu câțiva ani s-a încercat realizarea unui PUZ, prin care zona urma să fie reamenajată, plan despre care nu s-a mai auzit nimic. Până săptămâna trecută, când consilierilor locali li s-a prezentat un Plan Urbanistic Zonal în vederea amenajării unui spațiu modern pentru florărie, pe bulevardul Unirii, pe o suprafață de 136 m.p., de către un privat, PUZ motivat de faptul că pe acest teren spațiile comerciale existente nu mai corespund din punct de vedere urbanistic.
Odată pus în aplicare, spațiile actuale urmau să fie demolate, construit un spațiu modern, iar stația de autobuz să fie mutată.
În luna februarie, documentația PUZ a primit avize favorabile atât de la arhitectul șef cât și de la comisia de urbanism și amenajarea teritoriului, cu o observație, ca stația de autobuz să fie mutată mai la vest față de propunerea inițială, iar spațiul comercial care există în zonă să fie înglobat în această nouă construcție.
Proiectul a provocat întrebări diverse, majoritatea adresate de consilierul liberal Mihaela Ojog. Și anume, de ce primăria vrea să renunțe la veniturile obținute din închirierea spațiilor existente și le va oferi unui privat, de ce nu s-au făcut analize în acest sens, dacă este viabilă schimbarea din punct de vedere economic, de ce nu construiește primăria un spațiu, după anumite reguli urbanistice, pe care să-l închirieze și să obțină venituri la buget, cum a reușit un privat să propună un PUZ prin care să aibă 136 m.p. în „buricul târgului” când alții se chinuie pentru trei metri și multe altele.
„Spațiile care sunt acum la E14, sunt spații proprietatea primăriei. Între timp, de la ceea ce s-a proiectat prima dată acolo s-au făcut niște extinderi care sunt în afara oricăror reguli normale pentru a desfășura o circulație civilizată în zonă. După cum știți, este foarte aglomerat dimineața și la prânz, motiv pentru care acele florării de acolo vor dispărea și se vor înființa aceste spații private. Vor fi înființate de un privat, primăria își va lua mâinile de pe aceste florării, urmând ca aceștia să închirieze spații acolo, în mod civilizat. (…) Dacă acest privat a venit cu această inițiativă, am considerat că este de bun augur. Nu neapărat că am făcut un calcul economic, dar acele spații de acolo în modul în care lucrează în acest moment creează un disconfort pentru municipalitate și total nu are niciun aspect”, a spus consilierul Sorin Brânză.
Consilierul Mihaela Ojog susținea că primăria, prin aceste demers, renunță la beneficiile financiare de pe urma acestor florării, doar pentru a „oferi pe tavă unui privat acest teren”, considerând intenția cel puțin discutabilă.
„S-a făcut cumva vreun studiu legat de câți bani încasăm noi de la acești florari și câți bani vom încasa de pe urma acestui spațiu? Din punct de vedere economic este justificată? Mi se pare că este altceva aici, și de aceea întreb”, sublinia Mihaela Ojog.
De ce nu investește primăria într-un astfel de spațiu, pentru a-și păstra „afacerea”?
Răspunsul a fost că primăria trebuie să investească bani în interes public și nu privat (…), că s-au făcut deja foarte multe florării în oraș în spații frumos amenajate, frumos gândite și că nu mai este necesar să se mai țină acele florării în construcții provizorii care arată așa cum arată.
După discuții în care și alți consilieri și-au pus anumite întrebări, s-a trecut la vot, iar cu 8 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 4 abțineri, proiectul a fost respins.