Slobozia: Au fost majorate tarifele la salubritate. Din nou!
La numai șase luni de la ultima majorare, Consiliul local Slobozia revine și aprobă noi tarife pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților, percepute de către SC Polaris M Holding SRL Constanța.
Astfel, se introduce o nouă taxă pentru deșeuri inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare, de 80 lei/tona de deșeuri, iar taxa specială de salubrizare se majorează.
Pe 29 decembrie 2016, în timp ce pe rețelele de socializare se anunța o mega petrecere de Revelion, Consiliul local Slobozia se întrunea „de îndată” pentru a majora tarifele la salubritate. Nu s-a lăudat nimeni în timp real cu așa cadou pe final de an? Să vedem acum dacă mai „simțiți la fel”…
O nouă taxă de mediu, pe principiul „poluatorul plătește”
Începând de la 1 ianuarie 2017, se instituie taxa pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantum de 80 de lei/tonă.
Totodată, taxa specială de salubrizare în municipiul Slobozia se majorează de la 5 lei la 7 lei, asta după ce în luna iunie se majorase de la 4 lei la 5 lei.
Așadar, pentru a evita (pentru a câta oară!) un blocaj al serviciului de salubrizare, ce ar avea un impact deosebit asupra populației și agenților economici de pe raza municipiului, reprezentanții Primăriei susțin că se impun astfel de măsuri legate de ajustarea tarifelor prin introducerea noii taxe.
Cunoașteți amenințările societății Vivani Salubritate (aflată în insolvență), potrivit cărora va refuza primirea și depozitarea deșeurilor în cazul în care noua taxă de 80 de lei pe tonă nu va fi aplicată, iar Polaris nu o va plăti. Iar Polaris de unde să o plătească? Din buzunarele noastre, evident. Pentru că noi suntem poluatorii, evident, iar ei doar prestatorii de servicii.
Potrivit anexei la proiectul de hotărâre, pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale, pentru agenții economici, tariful va fi de 298,08 lei cu TVA/u.m.
Pentru populație, tariful în lei/persoană pe lună va fi de 6,15 lei cu TVA/u.m.
Pentru colectarea deșeurilor stradale, tariful va fi de 192 lei cu TVA/tonă
Pentru colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora, tarifele vor fi: pentru populație – 118,18 lei cu TVA/tonă, iar pentru agenții economici – 122,59 lei cu TVA/tonă.
Totodată, pentru colectare, transport și valorificare a deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice și agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, DEE etc), tariful va fi de 116,09 lei/tonă.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.