Recrutarea candidaților pentru ”Școala de subofițeri de Pompieri și Protecție civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești”
Prevederi noi în condițiile de admitere și recrutare în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
Pachetul de măsuri stabilit la nivelul M.A.I. pentru reducerea deficitului de personal în anii ce urmează, prevede ca acțiune centrală creșterea cifrei de școlarizare la instituțiile de învățământ postliceale. În acest context, în perioada 13 – 21 ianuarie 2018, va avea loc un examen de admitere pentru Școala militară de subofițeri Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” – Boldești.
Un astfel de examen, desfășurat în luna ianuarie, reprezintă o premieră pentru MAI. Tot o premieră este și faptul că, pentru cursanții admiși în această perioadă, studiile durează 1 an (față de 2 ani în perioadele anterioare), iar pe parcursul acestora cursanții beneficiază de condiţii adecvate de pregătire (echipament, cazare, masă şi asistenţă medicală).
Astfel, tinerii care doresc să devină pompieri salvatori, prin grija dascălilor de prestigiu ai unității de învățământ aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pot depune cererile de înscriere, până la data de 05 decembrie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență”Barbu Catargiu” al județului Ialomița.
Mai multe detalii despre recrutări și concurs ne-au fost oferite miercuri, 22 noiembrie, de locotenent colonel Rafael Chelbea, șeful Serviciului Resurse Umane, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Inspectoratul pentru Situații de Urgență”Barbu Catargiu” al județului Ialomița.
Pentru această sesiune sunt alocate 275 de posturi de subofițeri de pompieri şi protecţie civilă și 25 de posturi de maiștri militari auto, candidaților de etnie romă revenindu-le două locuri în cadrul școlii.
Așadar, recrutarea candidaților se va realiza, la nivelul județului Ialomița, prin intermediul structurii de resurse umane existente în inspectoratul județean pentru situații de urgență, unde vor fi depuse documentele necesare pentru constituirea dosarelor, inclusiv actele care să ateste studiile solicitate.
Concursul de admitere presupune parcurgerea unei contravizite medicale, a unui test psihologic, a unor probe sportive și a unui test scris pentru verificarea cunoștințelor la disciplina ”matematică”.
În vederea recrutării de concurenți pentru admitere, s-a realizat o cercetare sociologică cu scopul de a identifica motivele pentru care actualii elevi s-au îndreptat către instituțiile de învățământ ale MAI. Siguranța locului de muncă a fost opțiunea cel mai des invocată. Alte repere sunt legate de statutul social și de pasiunea pentru meserie. În plus, obţinerea unor acte de studii recunoscute pe plan naţional, un loc de muncă sigur după absolvire, o carieră onorabilă într-un domeniu dinamic și șansele deosebite de promovare sunt garantate.
„La acest moment, avem o încadrare de 86%. Este un deficit destul de mare de personal. În 2017 am avut zece pierderi de personal, prin pensionarea colegilor noștri sau în urma demisiilor acestora. O cifră destul de mare. Una dintre probleme este la Detașamentul de Pompieri Urziceni, unde deficitul este de aproximativ 30%, și unde avem nevoie de cel puțin 28 de oameni. Dar este posibil să avem parte și de recrutări din surse externe de anul viitor, însă nu știm. Avem 15 potențiali candidați până în prezent înscriși la concurs”, a declarat locotenent colonel Rafael Chelbea.
Prevederi noi în condițiile de admitere și recrutare în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
Miercuri, 22 noiembrie, au fost publicate în Monitorul Oficial normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru cei recrutați în vederea ocupării prin concurs a unor posturi vacante.
Prin introducerea traseului aplicativ la admitere se verifică aptitudinile fizice ale candidaților prin parcurgerea a 11 elemente de dificultate într-un timp de maxim 2 minute și 25 de secunde.
Una dintre consecințele introducerii acestei noi modalități de testare a calităților fizice este eliminarea criteriului de înălțime.
Eliminarea limitei de înălțime pentru candidați este în acord inclusiv cu hotărârile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care recomandă MAI să elimine acest criteriu, dar și cu unele soluții pronunțate de diverse instanțe de judecată.
Menționăm că o abordare asemănătoare a probelor sportive se regăsește și la admiterea în școlile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.
O altă modificare prevede ca persoanele care vor candida la școlile pentru subofițeri – pompieri sau participă la concursurile organizate pentru posturile vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt exceptate de la interdicția de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară.
Anunțul de concurs și alte detalii privind desfăşurarea admiterii (condiţiile de înscriere, conţinutul dosarului de recrutare, etapele şi probele de concurs, tematica şi bibliografia) pot fi consultate accesând pagina web a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – www.igsu.ro, site-ul inspectoratului județean pentru situații de urgență – www.isujialomita.eu, respectiv pagina Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești – www.scoaladepompieri.ro, precum și paginile acestora de pe rețelele de socializare.
Facem un apel către toți cei interesați de o carieră în Ministerul Afacerilor Interne să se adreseze Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al Judeţului Ialomiţa, din Strada Lacului, nr.23, la telefon 0243.232.396, 0243.232.397 – Serviciul Resurse Umane.
Ialomița: Jandarmeria recrutează tineri candidați pentru două școli de subofițeri
Recrutare candidați admitere pentru învățământul postliceal MAI