Recepție oferită de președintele Consiliului Județean Ialomița, de Ziua Națională a României
A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, într-una din zilele care preced Ziua Națională a României, președintele Consiliului Județean Ialomița să organizeze o recepție oficială, la care sunt invitați primari, manageri ai unor instituții, reprezentanți ai MAI, consilieri județeni și locali, foști prefecți și președinți de Consiliu Județean, parlamentari, politicieni, oameni de afaceri, reprezentanți ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, artiști, iar anul acesta au participat și persoane care s-au evidențiat prin excelență și performanță în diverse domenii, nominalizate în cadrul evenimentului „10 pentru Ialomița”.
Evenimentul, care se desfășoară de 11 ani, (din anul 2014 are loc în sala Europa a Consiliului Județean), se desfășoară pe parcursul mai multor ore, invitații având parte de momente artistice speciale, emoționante, cu rezonanță istorică deosebită.
Anul acesta, recepția oficială a fost susținută joi, 28 noiembrie. După intonarea imnului de stat al României, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a susținut o alocuțiune, în cadrul căreia a transmis câteva mesaje de mulțumire, de recunoștință față de înaintașii noștri, de unitate pentru poporul român, ținând totodată să atragă atenția celor care își critică țara, să nu se mai lase influențați de tot felul de interese, ale altora, să fie uniți și să lupte pentru interesele României.
„Sunt convins că putem să facem asta și am încredere că va veni o vreme în care noi, românii, ne vom aminti de 1918, de spiritul de unitate, care să ne călăuzească în fiecare zi”, a declarat Victor Moraru.
A urmat un moment de recunoștință, dedicat celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă, veteranii de război. Aici amintim faptul că, începând de anul trecut, Consiliul Județean le acordă un premiu simbolic, o modestă recompensă pentru contribuția adusă prin participarea activă în luptele pentru apărarea teritoriilor țării.
Consiliul Județean a acordat, în decembrie 2018, câte 1.000 lei pentru 78 de veterani domiciliați în județul Ialomița. Anul acesta, din cei 78 de veterani au rămas în viață 55… astfel că suma alocată de Consiliul Județean fiecărui veteran a crescut la 1.500 lei.
Totodată, în cadrul evenimentului, a fost prezentat un film documentar, realizat de Centrul Cultural Ionel Perlea și Consiliul Județean, „Istoria trăită – veterani ialomițeni la Centenar”, în care câțiva veterani au prezentat, pe scurt, momente trăite de ei pe front.
De asemenea, unul dintre veterani, în vârstă de 98 de ani, Șerban Niculai, din Slobozia, a fost adus pe scenă și, în ciuda faptului că nu prea mai aude, vârsta înaintată spunându-și cuvântul, a reușit să transmită, în aplauzele tuturor, un mesaj tinerilor: „să muncească și să fie cinstiți ca să trăiască bine”. Șerban Niculai a luptat cu Regimentul 8 Grăniceri Chișinău în Ardeal, în perioada 1 august – 1 octombrie 1944.
A urmat un recital de muzică clasică, susținut de soprana Mirela Bunoaica, din Slobozia, dar și un moment de poezie, în interpretarea actorului Ion Dichiseanu. Acesta a transmis, în final, un mesaj tuturor ialomițenilor: „Să vă iubească bucuria și Dumnezeu să binecuvânteze România”. Puțini știu că mama marelui actor Ion Dichiseanu este din Fetești, iar tatăl din Călărași…
Cei prezenți la manifestare au urmărit și o suită de dansuri populare cu Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului”, un recital susținut de Ionuț Cocoș, câștigătorul trofeului „Ion Albeșteanu” (un tânăr născut în comuna Vlădeni – unde s-a născut și Rică Răducanu), dar și un recital de excepție susținut de Corala „Sf. Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia.
Seara a continuat cu un recital al solistei Nicoleta Rădinciuc Vlad și al îndrăgitei interprete de muzică populară Sava Negrean Brudașcu.
Prezentatorul evenimentului a fost Cristian Brancu.