Pilotul Florin Rotaru, condus pe ultimul drum de sute de oameni
Sute de oameni l-au condus joi, 12 iulie, pe ultimul drum, pe pilotul Florin Rotaru (Patrax), care a murit sâmbătă, 7 iulie, în urma prăbuşirii avionului MiG 21 Lancer cu care participa la show-ul aviatic desfășurat la Baza Aeriană 86 Borcea.
O zi sufocantă, dureroasă, cu o atmosferă apăsătoare și tristețe fără margini. O zi în care lacrimile au secat, iar pustiul a pus stăpânire pe sufletele celor apropiați.
Eroul Florin Rotaru, cel care a ales să meargă la escadrila din ceruri, „deasupra norilor, unde este soare și frumos”, a fost aplaudat în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem pe care l-a făcut, ducând avionul cât mai departe de oameni, și plâns pentru că și-a întrerupt viața pe pământ la numai 36 de ani, lăsând în urmă o familie îndurerată, colegi, prieteni…
Florin Rotaru a fost înmormântat în cimitirul municipal din Fetești Gară cu onoruri militare. În plus, două avioane F16 au survolat orașul, trecând pe deasupra mulțimii din cimitir, iar dintr-un elicopter au fost aruncate flori pe mormântul eroului.
„Imposibilul nu e altceva decât lipsă de voință, cunoaştere, circumstanțe şi (sau) noroc! Deci dacă toate astea există, atunci NU mai vorbim despre IMPOSIBIL!”, scria anul trecut Florin Rotaru pe pagina sa de socializare. Și, totuși, ceva din toate acestea a lipsit în acel moment fatidic… „Când ceva iese rău şi nu ştim de ce sau suntem subiectivi, e ghinion, iar când ceva iese perfect şi nu ştim de ce e noroc!”, preciza pilotul, într-un dialog cu prietenii.
Florin Rotaru a fost un om căruia îi plăcea ceea ce face. Îi plăcea aviația, îi plăcea munca, iar de multe ori ziua de naștere, 1 aprilie, o sărbătorea la serviciu. Niște mănuși muncite rămân dovadă a setei de cunoaștere pe care o avea, dar și a faptului că încerca să nu lase lucrurile la voia întâmplării. Pentru că în această meserie nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării.
Acești „oameni minunați și mașinile lor zburătoare” își riscă viața în fiecare secundă. De aceea sunt eroi. Nu mulți sunt cei care au curaj să strunească aceste „păsări de fier”… Pentru că uneori ele „te trădează”…
„Pentru o singură clipă, zăresc, roșii, exact între picioare, mânerele duble de catapultare. Alung gândul și caut spre vitezometru: încet, insesizabil aproape, s-a urnit de la două sute spre trei sute de kilometri la oră. Avionul continua să cadă în gol, balansează lin de pe un plan pe altul, nu aud zgomotul motorului pentru că în urechi îsi face loc un vâjâit strident, îmi scrijelează timpanele până la durere, nu știu sigur dacă Vali a mai spus ceva, oricum vocea lui n-ar mai fi putut pătrunde printre undele dureroase care-mi torturau unul dintre simțuri. Înghit în sec și duc mâna stângă la casca de zbor…”, fragment din cartea „Rădăcini de zbor” – pilot de vânătoare și scriitor de aviație, Dumitru Berbunschi (Foozie) – Baza Aeriană 86.
Ca urmare a spiritului civic și de sacrificiu ieșite din comun, a curajului și respectului pentru semeni, locotenent-comandorul Florin Rotaru a fost înaintat post-mortem la gradul de căpitan-comandor prin ordin al ministrului apărării naționale emis pe 9 iulie. De asemenea, în toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații au fost organizate ceremonii în memoria căpitan-comandorului Florin Rotaru.
Căpitan-comandorul (post-mortem) Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. Era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005. Ofițerul era căsătorit și avea doi copii.
Adăugăm faptul că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 Cod penal, şi de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1 și 2 Cod penal, în cazul accidentului aviatic din data de 7 iulie 2018.
Procurorii militari ai Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au efectuat în cauză cercetarea la faţa locului împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Călăraşi – Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, dispunând în continuare efectuarea expertizelor specifice.
În legătura cu: