Peste 4,7 milioane de lei fonduri Regio pentru modernizarea, extinderea și dotarea UPU a Spitalului de Urgență Slobozia
Este primul contract semnat, care vizează problematica asistenței medicale în județul Ialomița
Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, alături de Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, au semnat joi, 21 martie, în prezența echipei de implementare a proiectului, a managerului Spitalului de Urgenţă Slobozia și a unor cadre medicale din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de primiri urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia”.
Cererea de finanțare a fost depusă de solicitant în aprilie 2018, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, obținând 73 de puncte în urma evaluării.
În cadrul Axei prioritare 8 „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale” au fost înregistrate 6 aplicații, ce au o valoare totală eligibilă de peste 56 de milioane de lei.
Potrivit directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, acest contract este primul care vizează problematica asistenței medicale semnat în județul Ialomița. Există și alte proiecte depuse, iar săptămâna viitoare se va mai semna un contract, pe axa 3, la Fetești, la Spitalul municipal.
Se vor realiza lucrări de extindere a unității de primiri urgențe, aceasta urmând a avea o suprafață construită totală de 961 mp (321 mp menținuți din existent și 640 mp din extindere propusă), la care se adaugă o nouă copertină peste zona de acces salvări cu o suprafață de 122 mp. De asemenea, se vor realiza lucrări de modernizare a unității de primiri urgențe existente și recompartimentare, astfel încât să se asigure spațiile și fluxurile necesare, dar și dotarea UPU cu 216 echipamente specifice pentru facilitarea desfășurării activității și îmbunătățirea actului medical.
Durata de realizare a proiectului este de 33 de luni de la semnarea contractului de finanțare și este compusă din durata de execuție a lucrărilor (19 luni) și perioada de furnizare și punere în funcțiune a echipamentelor medicale prevăzute în proiect, termenul estimat de finalizare al proiectului fiind decembrie 2021.
„Felicit colegii din echipa de implementare pentru implicare și pentru că au realizat un proiect care a obținut punctaj, iar la acest moment semnăm contractul de finanțare. A fost o muncă destul de dificilă, suntem într-o competiție permanentă cu celelalte județe și sperăm să recuperăm și noi cei șapte ani care nu au fost foarte interesanți din acest punct de vedere, al accesării fondurilor europene”, a declarat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
În vederea extinderii, modernizării și dotării Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Consiliul Județean Ialomița, în calitate de beneficiar de fonduri nerambursabile, va realiza investiții de 7.472.765,74 lei, cât reprezintă valoarea totală a proiectului, din care Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) alocă peste 4,7 milioane de lei, aproximativ 1,9 milioane de lei provin din bugetul de stat, iar peste 136 de mii de lei reprezintă cofinanțarea beneficiarului. Prin finalizarea acestui demers, pacienții vor beneficia de servicii medicale furnizate la standarde europene, evitându-se totodată redirecționarea acestora către alte unități spitalicești, iar personalul medical va avea acces la aparatură modernă prin care timpul necesar diagnosticării și tratării va fi diminuat.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu, a subliniat că este cel de-al treilea proiect pe care spitalul, împreună cu Consiliul Județean, și-l asumă, mai ales că el începe să prindă contur.
Totodată, primul medic specialist al UPU din Slobozia, Mirela Nițu, caracterizat de manager ca fiind „un om minunat, dar și un om nebun, pentru că nu poți fi în acest sector de activitate dacă nu ai un pic de nebunie, și de la care a învățat extraordinar de mult”, a ținut să prezinte câteva aspecte ale activității din UPU, punând accent pe condițiile actuale din UPU, dar mai ales pe mentalitatea oamenilor vizavi de personalul medical și viceversa și felul în care presa abordează unele subiecte legate de spital.
„M-am îmbrăcat în negru… conform părerilor dumneavoastră despre acest UPU… abator, tot ce doriți, cioclii, mă rog. Lucruri care pe mine, personal, m-au rănit foarte tare. Și să vă spun de ce, dacă tot mi s-a dat cuvântul. (…) Nouă ne-au lipsit foarte multe lucruri. (…)
Chiar și când s-a făcut acest UPU un pic mai mare (…) ne-au lipsit multe. Proiectul nu contează cine l-a făcut, nu am fost întrebați, a fost spațiul foarte mic, banii puțini și s-au înțeles mai puțin anumite lucruri. Cert este că ne lipsesc anumite lucruri care nemulțumesc foarte mult pe cei care vin, și anume: din start, triajul era foarte mic, spațiul pentru aparținători nu există, stăteau pe un hol care este așa cum este… băncuțele nu sunt suficiente, oamenii sunt nerăbdători, normal că se duc în altă parte, văd cum este și, bineînțeles, sunt nemulțumiți. Astea sunt principalele nemulțumiri care apar și care duc spre nemulțumirile ulterioare. Suntem puțini medici, spațiul este foarte mic, iar noi nu am putut profesa așa cum ar fi trebuit, cum am văzut în altă parte – sectorul de monitorizare, sectorul de afecțiuni minore, sectorul de resuscitare. Noi ne-am limitat la spațiul acela de 13 paturi și în care am făcut de toate, așa cum s-a putut. Bineînțeles că atunci când este o urgență majoră, restul stagnează și de aici din nou nemulțumiri. (…).
Nu contest că, din cauza oboselii, din cauza manifestărilor celorlalți, din cauza supărărilor, probabil că și manifestarea noastră nu mai poate fi mereu cu zâmbetul pe buze… Deși este foarte greu… dacă zâmbim, de ce zâmbim, că luăm oamenii în derâdere, dacă suntem foarte serioși, de ce suntem foarte serioși și nu suntem alături de pacienți. Astea sunt de obicei reclamațiile pe care le suportăm întotdeauna. Eu aș vrea să înțelegeți un lucru. Totul pornește de la oameni și de la spațiu. Și mai este un lucru pe care v-aș ruga foarte mult să-l luați în seamă și nu în derâdere. Pentru că știu că este foarte simplu de râs, de ironizat. Eu vă vorbesc din suflet. Știu că ratingul se face cu cazuri deosebite, care se întâmplă, dar aș vrea un singur lucru. Nu pentru mine. Poate faceți puțin și educație medicală. Vine un pacient cu o boală minoră (…) de fapt vin mulți care nu sunt pacienți de UPU. Ar putea să meargă la medicul de familie, ar putea să meargă în policlinică, cum am avut și astăzi un pacient de 40 de ani… care nu i-a convenit data la care era programat la medic. Trebuie să înțelegem că aceste cazuri care nu sunt de UPU ne opresc din a ne face treaba în cazurile care sunt efectiv urgențe. Iar nemulțumirile vin de foarte multe ori din partea celor care nu sunt efectiv urgențe și care așteaptă. Empatia nu trebuie să fie doar din partea noastră, ci și din partea celorlalți, care ar trebui să fie empatici cu boala. Noi nu băgăm pe nimeni înainte. Nici mama sau tata dacă ar fi fost nu ar fi intrat înainte, vă rog să mă credeți, dacă nu este urgență. Eu nu pot lăsa, de exemplu, un pacient, doar pentru că este om al străzii, care vine plin de sânge, poate băut, în fața altuia care nu este urgență. Și mai este un aspect. Și noi suntem oameni și noi obosim și noi avem boli.
Noi nici nu ne putem lua concediu medical, pentru a nu ne lăsa colegii singuri sau să existe riscul să se închidă UPU. În plus, mulți pacienți vin de la Țăndărei, Urziceni, chiar și Călărași. Toate cazurile se descarcă la noi. Este greu să preiei absolut totul. Nimeni nu vorbește despre aceste probleme. Acele spitale au un rating foarte bun, pentru că este foarte simplu să faci spitalul un fel de dispecerat. Am preluat pacientul, l-am trimis la Slobozia, caz rezolvat, deci eu stau bine. Acel caz poate fi foarte grav, pacientul aproape mort, poate la noi decedează, iar noi ne încărcăm. Iar Slobozia nu e bine, că a murit un pacient în UPU sau spital. (…) Rugămintea mea este ca înainte de a ne cataloga, să încercați să vă dați seama și de unde se ajunge la treburile astea și mai ales poate mai învățați din când în când și populația niște lucruri pe care ar trebui să le știe. Dar e mai simplu de acuzat…Eu zic să vă mai gândiți un pic și la noi din când în când că și noi suntem oameni și puțini acolo”, spunea Mirela Nițu.
Potrivit reprezentanților spitalului, media prezentărilor zilnice la UPU este de 120 de oameni, iar în anumite perioade, de exemplu, cu gripa, numărul acestora crește simțitor. În UPU ar fi fost normal să lucreze 16 medici. Ar fi fost mulțumitor și șase. Dar, la ora actuală, sunt doar trei. Mai este unul care „dublează” și sunt speranțe că vor veni încă doi, cu modul de urgență, dar care nu vor putea decât să ajute medicul specialist.
Așadar, dacă totul va merge bine, în 2021 Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului din Slobozia va fi extinsă, modernizată și cu aparatura necesară. Până atunci, însă, poate mai vin și medici, poate vom învăța și protocoalele, poate vom fi mai sănătoși și să nu ajungem pe acolo…