Muzeul Județean Ialomița – expoziție eveniment cu prilejul Zilei Naționale a României
Expoziția dedicată împlinirii a 105 ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, când a triumfat voința Ardealului de a se uni cu Vechiul Regat, momentul definitoriu care a pus pe harta Europei România Mare, este rezultatul unui demers cultural realizat printr-un proiect comun al Muzeului Județean Ialomița și al Muzeului Național Bran. Expoziția este găzduită de foaierul Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița.
Obiectele din această expoziție provin din colecțiile celor două instituții de cultură. Acestea reprezintă mărturii elocvente ale unei epoci care a marcat profund devenirea istorică a poporului român, precum și elemente de tradiție populară care ne-au guvernat peste timp devenirea spirituală, ca element fundamental al păstrării unității, indiferent de granițele efemere care ne-au despărțit.
La 1 decembrie 1920, autoritățile orașului Brașov donează Castelul Bran reginei Maria a României, pentru contribuția adusă de suverană la înfăptuirea Marii Uniri. Pentru a ornamenta Castelul Bran, suverana a dorit să pună la ferestre obloane decorate în stilul vechilor castele din Austria. Obiectele expuse în această expoziție valorifică zece astfel de obloane cu două canate, pictate cu stemele provinciilor românești: Țara Românească, Moldova, Basarabia, Transilvania, Dobrogea, Oltenia și Banatul, cu stema României Mari și cu stemele particulare ale reginei Maria a României și principesei Ileana a României, fiica preferată a suveranei.
Tot din colecțiile Muzeului Național Bran provin un număr de nouă panouri realizate după imagini de epocă ale cărților poștale ilustrate care o înfățișează pe regina Maria a României alături de familia sa, purtând costumul popular românesc sau ținute oficiale, uneori cu prilejul unor evenimente istorice, cum ar fi Încoronarea de la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Alte imagini selectate le înfățișează pe fiicele suveranilor – principesele Elisabeta, Maria (Mignon) și Ileana, în ipostaze particulare sau oficiale. Principii Carol și Nicolae ai României sunt surprinși în costume populare, alături de principesa Maria a Românie, într-o imagine după cartea poștală ilustrată realizată în pădurea de la Sinaia. În altă imagine, după o carte poștală datată în 1922, apar principele Nicolae al României, principesa Irina a Greciei, principesa Elena a României, principesa Ileana a României și prim-ministrul Ionel I.C. Brătianu pe puntea unui vas. Principesa Ileana și principele Mihai călare sunt surprinși într-o pădure în anul 1927, înainte de decesul regelui Ferdinand I al României. O altă imagine după o carte poștală de la începutul anilor 1920, le înfățișează pe scările Castelului Bran, îmbrăcate în costume populare românești, pe regina Maria a României, principesa Ileana a României, principesa Irina a Greciei și principesa Elena a României.
Din bogata și valoroasa colecție a Muzeului Județean Ialomița, provin cele trei costume populare (din Oltenia, Ardeal și Ialomița), ca semn al unei identități cultural-istorice cu profunde semnificații spirituale. De asemenea, tot din colecțiile Muzeului Județean Ialomița, provine și bustul Regelui Carol I, realizat din bronz de sculptorul Frederic Storck în anul 1915.
La Mulți Ani, Ialomița! La Mulți Ani, România!
Gigi Constantin, referent Muzeul Județean Ialomița