Modificarea regulamentului privind atribuirea locuințelor ANL, subiect de dispută
Săptămâna trecută, pe adresa de e-mail a redacțiilor locale a sosit o invitație din partea Primăriei Slobozia la o conferință de presă, la cererea „Consiliului local al municipiului ”. Tema – “modificarea Regulamentului referitor la atribuirea locuinţelor pentru tineri construite prin ANL în municipiul Slobozia”.
La ora stabilită, în sala de şedinţe a Consiliului Local Slobozia nu era nimeni. Unul dintre jurnaliști a încercat să se intereseze unde sunt organizatorii sau dacă am greșit noi ora de începere a conferinței. La un moment dat au venit în sala de ședințe viceprimarul Gabriel Mușat, alături de șeful serviciului juridic din cadrul Primăriei Slobozia, Emilian Barbu. Din respect pentru noi, cică. Pentru că nu ei au organizat conferința.
S-au așezat pe scaune și, cu un ton relaxat, Emilian Barbu a spus scurt: Păi, întrebați-ne ce nelămuriri aveți! Normal că toată lumea a fost revoltată, iar unul dintre jurnaliști a părăsit sala. Am aflat ulterior, de la persoana care a transmis e-mail-ul, că această conferință de presă a fost solicitată de consilierii care fac parte din comisia formată pentru stabilirea listelor cu beneficiarii de locuințe, dar nu a știut cine va participa și nici cine va trebui să dea lămuriri cu privire la subiect.
Viceprimarul Gabriel Mușat, care este și președintele acelei comisii, susținea că el a înțeles până la urmă care a fost scopul acestei conferințe.
„Probabil toate acestea vin de la faptul că anumiți consilieri au alimentat total eronat și au prezentat situația într-un mod total confuz referitor la aceste locuințe ANL”, spunea acesta.
Am rămas, totuși, la conferință, pentru a ni se explica ce anume a stârnit aceste divergențe. Ce a spus Emilian Barbu despre modificarea regulamentului referitor la atribuirea locuinţelor pentru tineri construite prin ANL în municipiul Slobozia, odată cu modificarea legii ANL?
„Regulamentul conține și criteriile de atribuire care sunt specificate în lege. Este drept că tot în lege zice că autoritatea locală va atribui locuințele în baza unor criterii care trebuie să fie avizate de ministerul de resort. Noi am avut criteriile aprobate printr-o hotărâre a Consiliului local din 2006, modificată în două rânduri în 2007, și, ulterior, după ce s-a aprobat acest regulament, au fost incluse, ca făcând parte din regulament, care este tot anexă la o hotărâre de CL.
Acum, s-a modificat legea privind ANL-urile care, dacă la început prevedea ca și criterii ca tinerii care au acces la o locuință să aibă până în 35 de ani la data depunerii cererii, iar locuințele să fie repartizate în termen de 12 luni, adică până la 36 de ani, acum se specifică faptul că acelor tineri care au până în 35 de ani la data depunerii cererii, li se pot repartiza locuințele în termen de 36 de luni, adică până când împlinesc 38 de ani.
Când a început să lucreze comisia, nu apăruse această modificare. S-a făcut o listă, care a fost propusă inițial spre aprobare Consiliului local. Pe acea listă au fost trecuți cei care îndeplineau criteriile la acel moment. Astfel că aceia care, conform noii prevederi, se puteau încadra, nu au fost trecuți, dar cererile lor rămân valabile.
Pentru că în lege se precizează că nu se fac alte liste de repartizare decât când se construiesc locuințe noi. Și sunt liste de repartizare și liste de așteptare și dacă nu se mai construiesc alte locuințe noi, lista nu se mai actualizează, nu se mai întrunește comisia decât în anul în care se dau în folosință locuințe noi, iar atunci repartizarea locuințelor eliberate pe parcurs se face în ordinea cererilor depuse. Deci cererile sunt valabile, chiar dacă nu au fost luate în calcul la alcătuirea listei, care nu a mai intrat în Consiliul local pentru că între timp a apărut modificarea legislativă. Acum a trebuit să-i notificăm pe toți, nu numai pe cei care nu au intrat, pentru că sunt persoane, și știți că regulamentul prevede că se stabilește un termen până la care se pot actualiza dosarele.
Termenul inițial a fost undeva în luna mai. Nu putem să-i nedreptățim pe ceilalți. În criteriile de punctaj, fiecare an peste patru ani are un anumit punctaj. Dacă el a depus cererea în august, automat că pierdea patru puncte. Practic, lista aceea care s-a întocmit, dar care nu a intrat în Consiliul local, nu mai este valabilă. Dacă omul a împlinit o vârstă sau o anumită vechime a cererii, sau s-a căsătorit între timp, sau a făcut un copil, el poate beneficia de puncte în plus, conferite de lege și nu de noi arbitrar. Modificarea legislativă ne-a obligat să modificăm și aceste criterii adoptate de noi. (…) Profit de faptul că s-a organizat această conferință de presă și le transmit tuturor aspiranților ANL că dacă până acum legea prevedea o chirie subvenționată în primii cinci ani de la data încheierii contractului, acum este altfel.
Exemplu: dacă tânărul avea 34 de ani la data încheierii contractului, beneficia de o chirie subvenționată timp de cinci ani. Acum, dacă are 34 de ani la data încheierii contractului, acea persoană va beneficia un an de chirie subvenționată, apoi va plăti chiria la prețul pieței. Dacă are 35 de ani la data încheierii contractului, pentru că legea îi permite până la 38 de ani, intră direct cu chirie subvenționată. Dacă are 36 de ani, deja nu mai beneficiază de această chirie subvenționată. Mai mult decât atât, la blocurile vechi s-a luat în calcul la prețul chiriei și amortizarea și aveau chirie mai mică, la blocurile noi, însă, chiria va fi din start mai mare.
Cu privire la faptul că unele persoane sunt pe lista de așteptare de ani buni și nu au obținut o locuință ANL… Aș fi ironic să vă răspund… Ghinion…”, spunea Emilian Barbu.
Însă, juristul susține că totuși Slobozia a avut noroc că a deținut terenuri disponibile pe care să se construiască locuințe ANL și au fost bani, iar tinerii au mai putut beneficia de locuințe spre deosebire de alte orașe.
O altă modificare este aceea că dacă înainte locuințele ANL se cumpărau prin credit bancar și, practic, toți banii se duceau la ANL în fondul de construire, acumulându-se mai mulți bani, acum legea prevede cumpărarea prin credit direct de la primărie, iar banii vor veni practic cu țârâita și vor fi mai puțini bani ca până acum pentru construcția de locuințe ANL…
Viceprimarul Gabriel Mușat a ținut să precizeze că toate persoanele solicitante, cele care au fost găsite, au fost notificate pentru a completa dosarul, iar modificările în legislație trebuie aplicate la nivel local.
„(…) Eu nu cred că este corect față de ceilalți colegi din comisie să arunci cu noroi. Nu e colegial. Nu este nimeni de vină că a apărut această lege (…)”, spunea acesta.
Cu toate acestea, presa a vrut mai multe detalii legate de numărul cererilor depuse, numărul celor care se află pe lista de priorități, dar și legat de cei care, în urma modificărilor făcute, nu mai întrunesc condițiile, pierd punctajul și ajung în coada listei sau trec pe lista de așteptare.
Reprezentanții primăriei au evitat să ofere informații explicite, considerând că tot ceea ce a fost de spus, s-a spus. S-a afirmat destul de clar faptul că nu ar trebui să ne intereseze pe noi acest subiect „și nici pe nea Costică din colț, ci doar pe solicitanții de locuințe ANL care au primit acasă comunicarea”.
Și nu au admis că greșesc cu o astfel de atitudine, chiar dacă la conferință cei doi au participat „din oficiu”, nefiind ei cei care ne-au chemat. Ar fi fost corect să se organizeze o conferință de presă comună, în care se puteau elucida neclaritățile. Nu pe Facebook și nu la colțul străzii.
Pentru că sunt mulți oameni nelămuriți. Așadar, în ședința Consiliului local de joi, 29 octombrie, se va lua în discuție proiectul de hotărâre referitor la modificarea HCL din 2014 privind aprobarea regulamentului referitor la atribuirea locuințelor pentru tineri, construite prin ANL în Slobozia și vom vedea ce au de spus consilierii.