Ialomița: Medici, instructori auto și inspectori ITM corupți…
Caracatița și-a întins tentaculele în mai multe județe: Ialomița, Constanța, Călărași
Un medic de la o clinică din Constanța a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a eliberat fişe medicale necesare obţinerii avizului „port armă”, eliberării respectiv schimbării permisului de conducere, adeverinţe de medicina muncii, adeverinţe cu menţiunea „clinic sănătos” pentru mai multe persoane, fără ca în prealabil aceștia să fie consultaţi de medicii specialişti.
În schimbul sumei de 50 lei, medicul Grigore Adela întocmea fișe medicale fără ca persoanele care le solicitau să fie consultate, atestând în fals faptul că aceștia erau „clinic sănătos”.
De exemplu, la data de 6 iunie 2014, inculpata Grigore Adela a primit de la o persoană suma de 50 lei pentru a întocmi o fişă medicală în vederea obţinerii permisului de conducere categorie B, fără ca aceasta să fie consultată, atestând în fals „clinic sănătos” la toate examenele medicale trecute în fişă şi „apt obţinere permis categorie B” la semnătura şi parafa medicului şi aplicând pe fişă parafele mai multor medici. În exercitarea atribuţiunilor de serviciu, la solicitarea telefonică a unor persoane, în perioada februarie – iunie 2014, inculpata Grigore Adela a eliberat fişe medicale necesare obţinerii avizului „port armă”, eliberării respectiv schimbării permisului de conducere, adeverinţe de medicina muncii, adeverinţe cu menţiunea „clinic sănătos” pentru mai multe persoane, fără ca în prealabil sus-numiţii să fie consultaţi de medicii specialişti”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița.
Procurori din cadrul PT Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore (începând cu data de 12.06.2014, ora 22:00 până la data de 13.06.2014, ora 22:00) a inculpatei Grigore Adela, iar vineri, 13 iunie, Tribunalul Ialomiţa, la propunerea procurorilor, a dispus arestarea preventivă a acesteia pe o perioadă de 30 de zile.
În aceeaşi cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de Roibu Liviu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În perioada februarie – mai 2014, suspectul Roibu Liviu a pretins şi primit de la numiţii C. I., C. M. şi alte persoane neidentificate, suma de 150 lei (pentru fiecare fişă medicală), pentru a interveni pe lângă medicul clinicii din Constanța, Grigore Adela, determinând-o pe aceasta să îşi îndeplinească defectuos atribuţiunile de serviciu şi să întocmească fişe medicale pentru eliberarea sau preschimbarea permisului de conducere pentru alte persoane, fără ca acestea să fie consultate medical, atestând în fals că persoanele respective sunt clinic sănătoase şi apte medical să conducă autovehicule.
Suspectul Roibu Liviu a remis fişele medicale întocmite în fals persoanelor fizice care le-au folosit în scopul obţinerii/preschimbării permisului de conducere.
De asemenea, este urmărit penal și Niculae Ionuț, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În cursul lunii februarie 2014, Niculae Ionuț i-a oferit suspectului Radu Marius Jenel, prin intermediul lui Stoica Ionuț Sorin, suma de 250 de euro, Radu Marius Jenel lăsând să se înțeleagă că are influenţă asupra lucrătorilor din cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.
Urmărit penal este și Stoica Ionuț Sorin, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi instigare la dare de mită. Astfel, în cursul lunii februarie 2014, suspectul Stoica Ionuţ Sorin l-a ajutat pe suspectul Niculae Ionuţ să ofere şi să dea suma de 250 de euro suspectului Radu Marius Jenel, care a lăsat să se creadă are influenţă asupra lucrătorilor de cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.
La data de 20 martie 2014, suspectul Stoica Ionuţ Sorin a determinat-o pe Stoica Ramona, soţia sa, să ofere suma de 200 lei şi alte foloase unui funcţionar public din cadrul unei instituţii publice din Călăraşi pentru a-l determina pe acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în sensul de a nu aplica o sancţiune contravenţională societăţii la care aceasta este asociată și unde efectua un control.
La rândul său, Stoica Simona este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Totodată, și Radu Marius Jenel este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
În cursul lunii februarie 2014, Radu Marius Jenel a pretins de la suspectul Niculae Ionuț, prin intermediul suspectului Stoica Sorin Ionuţ, suma de 250 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra lucrătorilor de cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.
La data de 15 aprilie 2014, suspectul Radu Marius Jenel a divulgat numitei Ş. E., reprezentantul legal al S.C. T. SRL SLOBOZIA, şi numitului C. C. C., administrator al SC A. L. SRL Slobozia, informaţii nepublice constând în faptul că, în aceeaşi zi, soţia sa, suspecta Radu Daniela – Elena, funcţionar public în cadrul unei instituţii publice, va efectua un control la aceste societăţi comerciale.
Așadar, și Radu Daniela Elena este suspectată de săvârşirea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prin aceasta afectând interesele instituţiei.
La data de 12 iunie, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au efectuat 7 percheziţii domiciliare la locuinţa inculpatei şi a celorlalţi suspecţi, fiind identificate şi ridicate sume de bani, mai multe obiecte şi înscrisuri folosite la săvârşirea infracţiunilor.
Activităţile de cercetare continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Aparatul Central şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie – Serviciul de Investigaţii Criminale, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ialomiţa şi Serviciul Acţiuni Speciale.
Facem precizarea că reţinerea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi continuarea urmăririi penale faţă de suspecţi reprezintă etape în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie activităţi procesuale care nu pot, în nici o situaţie, să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.