comenzi la domiciliu cliseru.ro

La loc comanda! Gheorghe Păun – Ialomițeanu rămâne cetățean de onoare al municipiului Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/10/2016 | Locale Ialomita

În luna iunie a acestui an, scriitorul Gheorghe Păun Ialomițeanu, unul dintre reprezentanții comunității rome din județ, a fost recompensat cu titlul de Cetățean de onoare al municipiului Slobozia, pentru întreaga sa activitate literară.

paun-ialomiteanu

La numai câteva luni, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Slobozia a apărut un proiect de hotărâre prin care se cerea acordul consilierilor de a i se retrage acest titlu.

Motivele invocate în proiect nu au fost prea clar stipulate, precizându-se doar faptul că Instituția Prefectului a notificat Consiliul local cu privire la neîndeplinirea unor condiții, stabilite în 2007 tot de consiliu, privitor la acordarea titlurilor, dar și ca urmare a unei cereri, înaintată de Gheorghe Păun Ialomițeanu, prin care solicita retragerea titlului. Totul ar fi pornit în urma unui articol publicat în presa locală, în care se preciza că titlul i-a fost acordat ilegal, pentru că Gheorghe Păun Ialomițeanu a „crescut și a fost educat la Călărași”.

În cadrul ședinței Consiliului Local, susținută miercuri, 28 septembrie, acesta și-a susținut, așa cum a știut mai bine, „nevinovăția”, pentru a-i convinge pe consilieri că a aparținut și va aparține acestor locuri, doar că nu s-a lăudat cu asta în CV, și să nu ia în considerare cererea sa de retragere a titlului.

„Aș fi ingrat dacă nu aș recunoaște că am venit pentru a vă convinge. Vreau să vă conving pentru acest nefericit suicid literar. Așa l-am numit. Această demisie a mea este un suicid literar. (…) Am venit plin de răutăți. (…) M-am prezentat în fața dumneavoastră să încerc a vă convinge de inutilitatea acestui suicid literar. Ceea ce s-a scris că titlul de cetățean de onoare a fost acordat ilegal… (…) Nu am rezistat și am făcut acest document… (…) Am căzut într-o plasă întinsă cu măiestrie gazetărească. Crescut și educat la Călărași… (…) Domnilor consilieri, eu sunt de vină. CV-ul prezentat de mine. (…) Modestia mea exagerată care a existat în acel CV prezentat a făcut ca ambele comisii de specialitate (…) să întocmească materialul. A fost un CV subțire. Comisia ce să facă? (…) Eu nu sunt publicist, să fim bine înțeleși. (…) Nu cerșesc acest titlu. Onoarea o ai sau nu o ai. Cunosc destule modele care au reușit să crească în ochii dumneavoastră, ai adevăraților ialomițeni.(…) Am făcut  o cerere de renunțare la acest titlu în contextul în care trăiam o dramă… A fost un suicid literar. Când am citit acolo că a fost acordat ilegal, mintea refuza să mă ajute”, sunt câteva dintre afirmațiile lui Gheorghe Păun din cadrul ședinței.

După pledoaria acestuia, s-a trecut la votul secret pentru a decide dacă titlul de cetățean de onoare va fi retras sau nu.

Cu 4 voturi pentru și 15 împotriva proiectului de hotărâre de retragere a titlului de cetățean de onoare al municipiului Slobozia, proiectul nu a trecut. Așadar, titlul nu i-a fost retras.

Citește și

Lansare de carte – Gheorghe Păun Ialomițeanu – „Kaj Jeas, Rromale? Iubiri triste cu parfum de şatră”