În ultimii 5 ani, trei avioane MiG 21 LanceR, aflate în dotarea Bazei Aeriene 86 „Locotenent Gheorghe Mociorniță” Borcea, s-au prăbușit
Trei avioane MiG 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” Borcea, s-au prăbușit în ultimii 5 ani.
Accidentele aviatice în care au fost implicate avioane MiG 21 LanceR au fost numeroase de-a lungul vremii. Din multe motive, pe care nu le vom expune în totalitatea lor. Mulți piloți susțin că acest tip de aeronavă este o „bestie”, care, deși oferă avantaje de manevrabilitate, în anumite condiții devine destul de greu de stăpânit. Unii spuneau, de exemplu, că dacă ajungi să înveți să aterizezi cu MiG 21 LanceR, atunci o poți face cu orice alt tip de aeronavă, oricând, fără probleme. Însă, vechimea acestora, cumulată cu alți factori, cum ar fi pilotarea pe timp de noapte, în condiții meteo nefavorabile, pot cauza multe tragedii, indiferent de capacitatea piloților aflați la manșă.
Se pare că avioanele MiG 21 LanceR vor ieși din dotarea armatei începând cu 2024, urmând a fi înlocuite treptat cu aeronave multirol F16. Trei escadrile F-16 sunt promise. Șase aeronave F-16 Fighting Falcon operează deja din septembrie 2016 de la Baza 86 Aeriană Borcea. Însă, până când bătrânele MiG-uri 21 LanceR vor fi scoase din uz, asistăm în continuare la evenimente nefericite, în care piloții își pierd viața sau trec prin experiențe traumatizante.
De exemplu, trei dintre aeronavele MiG 21 LanceR, aflate încă în dotarea Bazei Aeriene 86 Borcea (Fetești), s-au prăbușit în ultimii cinci ani, doi piloți pierzându-și viața.
În 12 iunie 2017, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea din Constanța, un avion MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriană Borcea, s-a prăbușit în timpul executării manevrelor de aterizare. Atunci, pilotul, locotenent comandor Adrian Stancu, s-a catapultat, fiind găsit în viață, conștient, în stare stabilă. Aeronava decolase în jurul orei 10.00, de la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului „Thracian Eagle 2017”, care se desfășura împreună cu forțele aeriene bulgare. După executarea misiunii, la întoarcerea către aeroport, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare al acestuia.
Un an mai târziu, pe 7 iulie 2018, o aeronavă Mig 21 LanceR, pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru, s-a prăbușit, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea, de lângă Fetești, la aproximativ 10 km nord de locația bazei aeriene.
Ofițerul, în vârstă de 36 de ani, și-a pierdut viața. Acesta era pilot șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în cadrul Bazei 86 Aeriană. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care 250 pe MiG-21.
Iar cel mai recent accident aviatic este cel de ieri, 2 martie 2022. O aeronavă MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei Aeriene 86, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Aeronava decolase de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Elicopterul IAR 330-Puma, decolat pe 2 martie, în jurul orei 20.21, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
În catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie, în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, şi-au pierdut viaţa șapte militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit. Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii. Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil. Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil. Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.
De asemenea, pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, căpitanul Costinel Iosif Niță, care reușise să se catapulteze, a fost găsit decedat.
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Accidentele aviatice în care au fost implicate avioane MiG 21 LanceR au fost destul de multe în țară, de-a lungul anilor. Menționăm însă doar trei accidente aviatice, față de cele prezentate mai sus, dintre care două din anii 2002 și 2005, cu avioane aparținând tot Bazei Aeriene 86 Borcea (Fetești), și un accident aviatic cu un MiG 21 LanceR , din 2021, din dotarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii.
Pe 21 februarie 2002, un avion MiG 21 Lancer, cu simplă comandă, aparţinând Bazei 86 Aeriene Feteşti, s-a prăbuşit în lacul piscicol Iezer. Avionul a fost distrus, iar pilotul, Adrian Săvulescu, şi-a pierdut viaţa. Zborul era efectuat în cadrul unui antrenament de strictă supraveghere. Accidentul a fost provocat de impactul cu o pasăre.
8 martie 2005 – Un avion MiG 21 Lancer cu simplă comandă, aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti, s-a prăbuşit în zona localităţii Însurăţei, din judeţul Brăila. Pilotul s-a catapultat, supravieţuind accidentului. Cauza probabilă, comunicată la acel moment, a fost pierderea stabilităţii aerodinamice a aeronavei prin acţionarea energică de către pilot a comenzilor.
Pe 20 aprilie 2021, un alt avion MiG 21 LanceR, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, care făcea un zbor de instrucție, s-a prăbușit în județul Mureș, în apropierea localității Dedrad, pilotul catapultându-se. Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.
Nu cunoaștem câte aeronave de acest tip mai sunt în dotarea armatei, însă până la casarea lor și înzestrarea completă a armatei cu avioane performante, le transmitem cer senin tuturor piloților. Condoleanțe familiilor îndoliate.
- Aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 86 Aeriană din Fetești, prăbușită în Constanța
- Accident aviatic mortal la Baza 86 Aeriană
- Avion prăbușit la spectacolul aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea. FOTO & VIDEO
- Show aviatic „Borcea Open Day” – ziua porților deschise – Baza 86 Aeriană
Aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 86 Aeriană din Fetești, prăbușită în Constanța
Baza 86 Aeriană: Borcea Open Day – Show aviatic. Foto & Video