Ialomița: Evaziune fiscală şi spălare de bani la VLAMS HOLDING S.R.L. Slobozia. Prejudiciul: 1,5 milioane lei

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, împreună cu lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa, au efectuat, la data de 18 iunie 2014, cu autorizarea prealabilă a instanţei, un număr de 15 percheziţii domiciliare în judeţele Ialomiţa, Constanţa, Prahova şi Bucureşti, fiind emise mandate de aducere pentru 7 persoane în vederea audierii.

În cauză, se efectuează cercetări faţă de suspecţii SC VLAMS HOLDING SRL, Neacşu Vladimir, Radu Traian Iulian şi Grosu Florin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

ialomita politie mascatiDin probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat suspiciunea rezonabilă că suspecţii Neacşu Vladimir, Radu Traian Iulian şi Grosu Florin, în calitate de administratori de fapt ai SC. VLAMS HOLDING S.R.L. Slobozia, respectiv ai altor societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist, în perioada ianuarie – iunie 2014, au efectuat achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii de la societăţi comerciale din Bulgaria, pe care le-au înregistrat în evidenţele contabile şi vândut către societăţi comerciale din România, iar pentru compensarea TVA au creat un circuit fictiv, prin intermediul mai multor firme de tip fantomă, prin care au simulat livrarea materialelor de construcţii în Bulgaria, producând un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de aproximativ 1.500.000 lei.

Pentru a disimula provenienţa ilicită, sumele de bani obţinute din evaziune fiscală au fost transferate de către suspecţi în mod repetat prin mai multe conturi bancare aparţinând acestora şi altor societăţi comerciale controlate de aceştia, în final fiind retrase de suspecţi direct de la bancă sau prin ATM.

În urma percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate mai multe autoturisme de lux, sume de bani, bunuri de valoare şi documente folosite de suspecţi la săvârşirea infracţiunii.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţi reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE 19.06.2014

Trei persoane au fost reţinute în urma mai multor percheziţii efectuate în cursul zilei de ieri, 18 iunie a.c., în judeţele Ialomiţa, Constanţa, Prahova şi în municipiul Bucureşti.

 Ieri, 18 iunie a.c., au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare şi la sedii şi puncte de lucru de societăţi comerciale, respectiv 6 în judeţul Ialomiţa, 4 în judeţul Constanţa, 2 în judeţul Prahova şi 3 în municipiul Bucureşti, de către 60 de poliţişti din cadrul I.P.J. Ialomiţa.

La acţiune au participat şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Constanţa, D.G.P.M.B., precum şi jandarmi ialomiţeni.

Acţiunea a vizat 6 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 20.000 de lei, telefoane mobile, 7 unităţi P.C., 4 laptop-uri, diferite înscrisuri, precum şi alte bunuri care interesează cauză. Totodată au fost indisponibilizate la sediul I.P.J. Ialomiţa 2 autoturisme de lux.

Opt persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, în vederea audierii. Trei dintre acestea au fost reţinute pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind introduse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului, urmând ca astăzi să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă.