Cristian Ion Dumitru – povestea unui vis
Cristian este unul dintre acei adolescenţi atipici pentru vremurile noastre, atât de agitate şi sterpe în vise. Discuţia cu el mi-a luminat sufletul şi mi-a dezvăluit speranţa că poate nu este totul pierdut, poate că tinerii noştri nu au fost în totalitate absorbiţi în gaura neagră a deziluziei.
Am decis să vi-l prezint pe Cristian Ion Dumitru, elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur“ din Slobozia, după ce am aflat că a luat locul I la Olimpiada de Religie de la Iaşi, pentru disciplina – Studiul Vechiului Testament. Deşi mă aşteptam să găsesc un copil inteligent, ceea ce m-a frapat, de la bun început, a fost maturitatea vorbelor lui Cristian.
Cristian are 15 ani şi, până anul trecut, când a intrat la seminar, a trăit în comuna Grădiştea din Călăraşi, fiind premiant în fiecare an. Către Seminarul Teologic l-a îndrumat numai chemarea şi iubirea faţă de Dumnezeu.
„Mama este o femeie foarte credincioasă şi mă lua încă de pe la 4 ani cu ea la biserică, săptămânal. Atunci nu înţelegeam prea multe, dar mă străduiam să stau cuminte şi mă fascina preotul îmbrăcat în straiele acelea frumoase. Apoi, când eram printr-a şaptea, în timpul unei slujbe, în timp ce îl admiram pe părintele care slujea, mi-am spus că într-o zi şi eu voi fi preot. Nimeni nu m-a influenţat din familie, nici nu am rude preoţi, doar că îl iubesc pe Dumnezeu“, s-a confesat, însufleţit, Cristian.
Pentru Olimpiada de la Iaşi, unde a concurat contra altor 28 de elevi de clasa a IX-a, s-a pregătit de la începutul anului, fiind una dintre materiile preferate, apoi a intensificat procesul de învăţare în ultimele trei săptămâni.
„Nu îl poţi iubi pe Dumnezeu dacă nu îl cunoşti“
Cristian Ion Dumitru crede că a fost menit spre preoţie, mărturisind că nu-i venea să creadă, la deschiderea anului şcolar, că este el acela de acolo, atât de mult şi-a dorit acest copil să acceadă la seminar.
„Eu ştiu că la facultatea de Teologie merg şi studenţi care nu termină seminarul, dar eu cred că aici suntem formaţi altfel. De când sunt elev aici, vechii colegi din generală, care s-au schimbat mult în rău şi au un anturaj periculos, încearcă, poate din invidie, să facă glume pe seama mea, dar faptul că aici sunt încurajat şi apreciat de colegii mei şi de profesori mă face să nu le iau în seamă vorbele rele“, a mai spus tânărul elev, care, pentru meritele sale la învăţătură, primeşte lunar o bursă de 200 de lei.
Vrea să lucreze în mediul academic
Dincolo de dorinţa de a deveni preot, Cristian mai are un vis, acela de a preda şi el religia şi speră să poate face acest lucru la Facultatea unde va studia mai departe. Chiar dacă mai sunt câţiva ani până atunci, viitorul preot deja se gândeşte că vrea să-şi dea doctoratul în religie. De altfel, el nici nu-şi imaginează că ar putea face altceva decât studii în sfera teologică.
„Pentru aceste rezultate vreau să le mulţumesc mai ales Preasfinţiei Sale Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, părintelui profesor doctor Neagu Iliescu, părintelui director Gabriel Badea şi tuturor profesorilor şi colegilor mei, dar şi familiei mele“, a spus, cu modestie, Cristian Ion Dumitru.