comenzi la domiciliu cliseru.ro

Consiliul local Slobozia trebuie să revoce hotărârea prin care Gabi Ionașcu a fost dat afară

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/01/2017 | Politica

Prefectura Ialomița a transmis, la începutul acestei luni, o adresă Consiliului local Slobozia în care solicită revocarea hotărârii prin care Gabi Ionașcu era „executat” din funcția de consilier local.

La finele lunii noiembrie 2016, consilierii locali ai municipiului Slobozia au votat încetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Gabi Ionașcu, după ce acesta și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare.

Consilierii susțineau că în momentul în care Gabi Ionașcu a semnat adeziunea la PMP pentru a putea candida la parlamentare (fiind ales consilier local pe listele UNPR), mandatul acestuia trebuia să înceteze de drept. Asta deși PMP și UNPR fuzionaseră.

La acel moment, Gabi Ionașcu sublinia faptul că proiectul supus atenției „încalcă principiile democrației” și voința celor care l-au ales, declarând că va uza de toate pârghiile prevăzute de lege pentru a susține că nu a încălcat legea.

Votul din consiliu a fost exprimat secret. Liberalii au refuzat însă să voteze, considerând „nedrept” ca ei să ia o astfel de hotărâre în locul Prefecturii, așa cum s-a făcut în cazul altor consilieri aflați în situații oarecum similare, consilierii trebuind doar să ia act de decizia prefectului.

După ce a plecat din Consiliu, Gabi Ionașcu a fost ales senator, prin redistribuire. Cu toate acestea, hotărârea Consiliului local Slobozia rămâne. Iar Instituția Prefectului vine și spune că hotărârea luată de consilieri atunci a fost adoptată cu încălcarea competenței materiale.

Adică, potrivit Instituției Prefectului, „în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic (…) pe a cărei listă consilierul local a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau județean înainte de expirarea duratei normale a acestuia și declară vacant locul consilierului local sau județean”.

Astfel că, din aceste considerente, consiliul local urmează să reanalizeze actul administrativ în vederea revocării acestuia.