Cum intervenim în cazurile de violenţă domestică? Cum protejăm sănătatea femeilor? Centrul FILIA lansează două metodologii pentru specialişti menite să îmbunătăţească accesul femeilor la servicii de sănătate şi siguranţă
Centrul FILIA a lansat două metodologii de intervenţie coordonată la nivel local în domeniul siguranţei şi sănătăţii femeilor şi un raport de monitorizare a implementării acestora în 6 localităţi din judeţele Ialomiţa şi Argeş.
Acestea pot fi implementate de specialişti la nivel local sau judeţean şi reprezintă un sumar pentru femei a drepturilor pe care acestea le au şi a modului în care intervenţia ar trebui să se desfăşoare.
Metodologia privind intervenţia coordonată în cazurile de violenţă domestică (care poate fi consultată aici) cuprinde fişe în care orice persoană interesată poate să urmărească pas cu pas ce trebuie să facă profesioniştii din domeniu (poliţişti, asistenţi sociali, mediatori sanitari, asistenţi medicali comunitari etc) pentru intervenţia eficientă în sprijinul supravieţuitoarelor violenţei împotriva femeilor. Metodologia este utilă atât profesioniştilor, cât şi femeilor care pot obţine informaţii despre aceşti paşi, cât şi despre drepturile pe care le au.
Metodologia privind intervenţia coordonată a profesioniştilor pentru sănătatea femeilor (care poate fi consultată aici) a urmărit 4 axe: sarcina, contracepţia, infecţia cu HPV/ cancerul de col şi identificarea cancerului de san. În metodologie sunt informaţii despre identificarea beneficiarelor şi a nevoilor acestora anuale (contracepţie, medie de naşteri, teste Babeş Papanicolau), precum şi a resurselor de sănătate în judeţ (dotările din unităţile medicale şi resursa umană). Documentul prezintă repere de urmărire/tratament pentru sănătatea reproductivă a femeilor explicate pe înţelesul tuturor, paşii care trebuie urmaţi putând fi înţeleşi fără a fi în mod obligatoriu specialist în sănătate. Toate beneficiarele sunt reunite în fişe lunare gestionate de managerul de caz din comunitate.
Cele două metodologii au fost implementate în 6 localităţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene care au fost formate de expertele Centrului FILIA. Adela Alexandru, organizatoare comunitară a relatat situaţia întâlnită în teren: „În ciuda eforturilor de a consolida relaţia dintre cei de la nivel local şi cei de la nivel judeţean, de a clarifica metodele de intervenţie şi rolul fiecărui actor, am constatat schimbări minore. Din raportul de monitorizare (care poate fi consultat aici) reiese că nu există o înţelegere clară a noţiunii de violenţă domestică şi cei mai mulţi reprezentanţi autorităţilor locale nu cunosc serviciile disponibile în judeţ, nu intermediază accesul la servicii pentru femeile din comunitate şi nu comunică cu celelalte instituţii”.
Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA continua: „Motivele sunt pe de-o parte încărcătura birocratică mare a asistenţilor sociali, mediatorilor sanitari şi asistenţilor medicali comunitari, un volum de muncă ce se reduce de cele mai multe ori la dosare. Pe de altă parte, misoginia, rasismul şi clasismul instituţional sunt în continuare prezente în cadrul autorităţilor, fapt care împiedică o intervenţie etică, care să răspundă nevoilor beneficiarelor. Toate acestea se traduc într-o încredere din ce în ce mai scăzută a femeilor în autorităţi şi crearea unor reţele de sprijin informale paralele în comunitate”.
Centrul FILIA este o organizaţie feministă care din anul 2000 face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunităţi, activităţi de advocacy, activism şi sensibilizare, studii şi analize.
Proiectul ACCESS: Advocacy, Capacitare şi Consolidare pentru Egalitate în Sănătate şi Siguranţă este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Rabea Movement Norway şi beneficiază de finanţare prin Active Citizens Fund – România finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.