Primarul Sloboziei, Dragoș Soare, după un an de mandat: „Nu m-am gândit nicio secundă că ce voi găsi aici va fi atât de traumatizant pentru mine”
Primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a prezentat marți, 2 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al activității, la un an de la preluarea mandatului. Acesta a vorbit despre problemele întâmpinate la început de mandat, despre deciziile pe care le-a luat cu privire la angajații din instituție, proiectele aflate în derulare, din fonduri proprii sau europene, dar și despre apă, canalizare, infrastructură și, nu în ultimul rând, despre poluatorii care ne înconjoară.
„De la preluarea mandatului și până în momentul de față, vreau să vă spun că a fost cea mai puternică aventură prin care am trecut în viața mea. Nu m-am gândit nicio secundă că ce voi găsi aici va fi atât de traumatizant pentru mine și atât de mare încărcătura pe care trebuie să o duc pe o perioadă foarte scurtă. De afară se vede o imagine să spun… cu pete pe activitatea primăriei, așa o vedeam toți. Nu s-au realizat proiecte de dezvoltare a orașului, apa, groapa etc, lipsa infrastructurii rutiere în cartierele Slobozia Nouă, Bora, în oraș, peste tot probleme, canalizări înfundate… Partea negativă atrage atenția prima dată. Eu am crezut că ceea ce este grav este ceea ce se vedea din afară. Nu mă gândeam că, odată pășind în această instituție, voi găsi lucruri mai grave decât ceea ce se vede”, a declarat primarul municipiului Slobozia.
Acesta a vorbit despre primele măsuri pe care le-a luat, legate de reorganizarea primăriei, de rezolvarea problemelor urgente din oraș, în primul rând referitoare la apă, infrastructura rutieră, accesarea de fonduri europene, atragerea de resurse umane de calitate și „eliminarea celor care au pus frână dezvoltării acestui oraș”.
Dragoș Soare susține că „a corectat multe nereguli”, de la vulnerabilitățile create de oamenii care aveau în plan „doar interesul propriu”, din departamentele Urbanism, Juridic, Economic, până la „inerția la schimbare și relația administrației cu omul de rând”, pentru ca oamenii să aibă încredere în instituții și să nu mai migreze spre comunele limitrofe.
Totodată, primarul a ținut să precizeze că în această perioadă a reușit să deblocheze unele proiecte economice pentru oraș, cum ar fi investiția din zona „Pepinieră”, că prin DADP, care chiar dacă trebuie să achiziționeze mai multe utilaje necesare, a început „revitalizarea așa-ziselor spații verzi”, infrastructura rutieră este reconfigurată pentru a mări capacitatea de parcare a autovehiculelor, pentru a avea o circulație fluentă, dar și alte lucrări de întreținere.
Referitor la cele 11 proiecte din fonduri europene, dintre care opt interconectate, inițiate de fosta administrație, primarul a subliniat că a fost nevoit să le „corecteze” pentru că erau întocmite cu „date eronate”, un exemplu fiind achiziția de autobuze electrice, unde în Studiul de Fezabilitate au fost trecuți 11.000 de călători pe zi, când în realitate ar putea fi aproximativ 1.100, obiectivul de îndeplinit fiind trecut 17.000 de călători pe zi ca să nu se piardă finanțarea.
Primarul reclama și faptul că au fost oameni în instituție care „efectiv au sabotat aceste proiecte”, punându-se în balanță dacă acestea vor putea fi sau nu continuate.
„A trebuit să refacem SF-urile, a trebuit să refacem multe lucruri. Și asta a însemnat timp. Și așa suntem în urmă cu implementarea acestor proiecte, pentru că un an de zile s-a dormit… În 2020 nu s-a întâmplat absolut nimic, campanii electorale, atenția în altă direcție… Acum suntem în implementare, am reușit să facem licitațiile și să semnăm contractele, să ajungem la execuție.
La proiectul referitor la calea de rulare Matei Basarab și b-dul Chimiei suntem aproape de emiterea ordinului de începere a lucrărilor. (…) Probabil din toamna aceasta se va începe treaba. Lucru care a fost făcut cu mari presiuni și cu mare încărcătură. (…) Cel mai mare neajuns legat de aceste proiecte este faptul că tot ce înseamnă parcare de pe bulevardele Matei Basarab și Chimiei vor trebui desființate, pentru că așa și-a asumat administrația în proiect. Dacă nu ar fi fost acele opt proiecte complementare, am fi putut renunța la reabilitarea căii de rulare pe Matei Basarab, o făceam noi pe banii noștri și nu desființam parcarea. (…)
În 2019 a fost o asumare a fostei administrații că va rezolva problema parcărilor. Că vor reloca aceste parcări în alte părți. Zero decizii. (…) Am întârziat și pentru că nu aveam avizul poliției rutiere, care ne-a impus să găsim locuri de parcare. Pe repede înainte am inițiat proiecte pentru PUZ-uri, pentru că avem două zone de parcări în zona Răzoare și în fața ANL-urilor, care vor putea prelua o parte din mașinile care vor trebui să nu parcheze pe Matei Basarab și Chimiei. La ora actuală avem în jur de 150 – 180 de locuri noi de parcare (…)”, a mai spus Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.
În tot acest demers de realizare a parcărilor, edilul Sloboziei s-a gândit că este necesară o altă operațiune, de ridicare a garajelor tip Călărași, amplasate printre blocuri, cel puțin 650, numărate „la pas” de reprezentanți ai DADP și Poliției Locale.
Primarul a mai vorbit și despre problema canalizării din municipiul Slobozia, care în prezent este subdimensionată, iar când plouă mai mult de 20 de litri refulează, susținând că fostele administrații au continuat să facă greșeli enorme în proiectele inițiate pentru a rezolva problema.
Dragoș Soare a precizat că are soluții pentru ca problema canalizării să fie rezolvată, însă proiectele vor începe de anul viitor. În plus, o soluție de moment este curățarea conductelor, care în prezent sunt în mare parte colmatate, iar Urban va trebui să achiziționeze, din banii de rezervă, un echipament special de curățare.
Referitor la apa furnizată în municipiul Slobozia, primarul Sloboziei a admis că deși a promis că va rezolva problema într-un an, nu a reușit să se țină de promisiune, din cauza „sabotajelor”.
„Dumnezeu mi-e martor că am făcut tot ce mi-a stat în putere ca să rezolv această problemă. Proiectul stației de osmoză inversă a fost girat de toate instituțiile, inclusiv de mine, prin votul dat, de alocare a unor fonduri de la Consiliul Județean, în perioada când am fost consilier, în 2018. Proiectul trebuia finalizat în decembrie 2019. S-a dat o prelungire… Proiectarea a fost făcută de o firmă care, întâmplător, făcea și drumuri pe aici, făcea proiectare de orice, apropo de oamenii care aveau interese și cum unele firme făceau de toate pentru această primărie, o firmă din Craiova. O altă firmă tot din Craiova a câștigat execuția, asumându-și proiectul și asumându-și caietul de sarcini. O perioadă s-a tot prelungit contractul, probabil așteptându-se să se vadă cine va câștiga alegerile (…), iar pe data de 28 septembrie 2020, a doua zi după alegeri, a mai fost prelungit contractul până în decembrie. În decembrie, fără să ne anunțe nimeni, iar aici vorbesc de sabotaj, aproape că era să iasă din termen, să pierdem, fără să se dea o prelungire. Ieșirea din termen ar fi însemnat zero obligații pentru cel care făcea execuția. De fapt, în perioada asta nu a mai făcut nimic. (…) Am făcut o nouă prelungire de contract, prin act adițional, până în luna martie. Nu ne puteam permite să riscăm. Plătisem execuția a 80% din lucrări. Până în luna martie 2021 am tot avut întâlniri cu constructorul. Aceeași poveste, cu proiectantul care nu-i pune la dispoziție, că nu vrea nu știu ce, proiectantul spunea că au fost aduse echipamente care nu corespund cu ce este în proiect și așa mai departe. În iunie, am făcut o nouă solicitare. (…) Le-am spus că au patru luni la dispoziție să finalizeze proiectul, că vor plăti penalități de două ori mai mult dacă nu-l finalizează, fără altă prelungire de contract. La acest moment suntem în proces cu această societate, am cerut o expertiză tehnică, să vedem dacă ceea ce au executat se pupă cu ceea ce este în proiect și dacă proiectul rezolvă problema, urmând ca după această expertiză să se continue lucrările. Asta este situația legată de apă. Dacă era interes, se finaliza până acum”, a adăugat Dragoș Soare.
Primarul a vorbit și despre proiectele mai mici pe care le-a inițiat, referitoare la locuri de joacă pentru copii, infrastructură verde, mobilier urban, reabilitarea unor zone.
De asemenea, a adus în discuție proiectul legat de Varianta de Nord a municipiului, care va lega Slobozia Nouă de municipiul Slobozia, proiect depus pe programul „Anghel Saligny”, în valoare de peste de 26 milioane de euro, despre proiectul înființării unui amplu târg agricol, despre creșterea veniturilor la buget din ultimul an (și ca urmare a încasării a 80 de miliarde lei din executarea Chemgas), bani care vor fi utilizați pentru infrastructură, în special din Slobozia Nouă și Bora. De asemenea, se lucrează la un Studiu de Fezabilitate pentru un proiect care va fi depus pe Fondul de Mediu, de reabilitare a sistemului de iluminat public.
„Am reușit să obținem o finanțare de încă 4 milioane de lei, pentru finalizarea canalizării în Slobozia Nouă, lucrări care vor începe curând. În plus, toate străzile din Slobozia Nouă vor fi asfaltate. Vom corecta niște lucruri acolo, pentru că ne-am bătut joc până acum. Vom băga toți banii pe care îi economisim (…) pentru a da o perspectivă orașului”, a mai spus edilul Sloboziei.
Acesta a făcut referire în cadrul conferinței și la „groapa” din fața Prefecturii, proiect nefinalizat, dar care va trebui reabilitat pentru a putea fi dat în folosință…cu bani dintr-un împrumut în valoare de 6,5 milioane de lei din Trezorerie. Vor trebui refăcute „centurile”, pentru că au fost realizate sub standardele prevăzute în construcții.
În condițiile în care municipiul Slobozia este „înconjurat” de poluatori, de la combinatul chimic, stația de epurare, fabrica de la Ciulnița, fabrica de ulei, Avicola, depozitul de deșeuri și multe altele, l-am întrebat pe primar ce măsuri au mai fost luate în legătură cu poluarea olfactivă din oraș. Cel puțin din acest punct de vedere. Pentru că degeaba facem drumuri, parcări, canalizări… dacă aerul este irespirabil. Mai mult, unele societăți au probleme serioase cu apele reziduale, acestea fiind deversate, ba în râul Ialomița, ba, pentru că se sparge țeava, prin pădurea limitrofă Sloboziei, totul arătând și mirosind ca în mlaștinile cu cadavre de animale.
„Nu este o noutate faptul că orașul are un grad de poluare mai ridicat decât ar fi trebuit să fie. Sunt mai multe zone pe care noi le-am identificat. Am avut întâlniri pe această temă, iar presiunea pe care noi o punem este destul de mare pe Garda de Mediu, Apele Române, Agenția de Mediu, DSV, DSP… Aceste instituții au în atribuții să corecteze toate neajunsurile. Am avut întâlniri, am bătut cu pumnul în masă și le-am spus că nu vreau ca la Slobozia să se întâmple așa ceva.
Am descoperit nereguli la CleanTech, unde nu se respecta procedura (transport, descărcare, proceduri interne, ape uzate), și unde au fost aplicate amenzi de cel puțin un miliard, urmate de monitorizări atente (…). Zero toleranță pentru cei care nu respectă procedura. Nu pe mandatul meu.
Cei de la CleanTech au în curs o investiție de modernizare, o stație nouă care va rezolva problema. O altă problemă, și nu trebuie să ne ascundem după deget, o avem la stația de epurare, unde miroase de nu poți să stai. Aici trebuie schimbat sistemul. Mai este o problemă în zonă, de la un alt poluator, care deversează, în loc să folosească stația de pre-epurare pe care o are și să dea reziduurile pre-epurate la stația noastră, le dau neepurate, pentru reducerea costurilor.
Un alt poluator este Expur. Pentru că are o presiune majoră ca urmare a nevoii de producție, dar și din cauza conductelor vechi de refulare care vărsau apele epurate în râul Ialomița, pe conductele respective se formează colmatări. Știți că a fost un incident pentru care a fost amendat Expur. S-au spart conductele din material vechi și s-a descoperit că erau colmatate în proporție de peste 50%. A fost înlocuită conducta de la cap la coadă, iar la ora asta este conductă nouă și nu mai există niciun risc, iar stația de epurare funcționează altfel. Vă dați seama ce presiune era pe stația lor de epurare, pentru că nu avea descărcarea cum trebuie.
Un alt poluator este Combinatul. Am avut un incident săptămâna trecută când au intrat în probe. Urmează să am o discuție cu administratorul noului proprietar și va trebui să ne spunem foarte clar punctul de vedere și să încercăm să găsim o formă de colaborare corectă pentru ambele părți. Ne interesează foarte tare să funcționeze, să se retehnologizeze, să atragă forță de muncă, să producă și să vândă. Combinatul este un agent economic strategic. Dacă îl omorâm acum, ne omorâm o mare șansă de a ne crește bugetul. Toate instituțiile menționate ar trebui să meargă și să facă mai multe controale. Dacă nu mă înșel, chiar săptămâna asta au fost inițiate controale să se vadă ce s-a întâmplat și ce se poate face. În momentul în care se fac probe tehnologice, toată instalația aia care nu a fost funcțională o perioadă se decolmatează și degajă în atmosferă. Sunt câteva neajunsuri peste care va trebui să trecem dacă vrem să avem un agent economic puternic. Restul, groapa de gunoi, care poluează asemeni, și toți agenții economici care depășesc o limită a bunului simț vor avea de suferit”, a conchis Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.