Ialomița: Aproape 50 de kilometri de drum județean au fost recepționați în zona de Vest a județului
„Modernizarea drumurilor judeţene DJ 302 – localităţile Drăgoeşti – Roşiori – Moviliţa – Dridu, DJ 101 localitățile Dridu – Fierbinţi Târg – limită judeţ Ilfov, DJ 101 localitățile Dridu-Jilavele şi DJ 402 limită judeţ Călăraşi – Sineşti (DN2)” este un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, derulat în perioada 2017 – 2021.
Au fost modernizați efectiv 49,493 de km. de drum județean, astfel: 20,840 km pe DJ 302 (limită județ Călărași, drumul care traversează localitățile Drăgoești, Roșiori, Movilița (intersecție E85), până la intersecția cu DJ 101, localitatea Dridu. Alți 21,053 km au fost modernizați pe DJ 101, drum care asigură accesul locuitorilor din Movilița, Dridu, Jilavele, Moldoveni, Adâncata, către județele Ilfov, Prahova, Călărași și prin DN1D către București și Brașov. Ceilalți 7,600 km de drum de pe DJ 402 fac legătura între localitățile Sinești, Lilieci, Cătrunești, Hagiești, către rețeaua TEN-T, respectiv DN 2 (E85).
Lucrările au vizat modernizarea infrastructurii rutiere cu mixturi asfaltice, executarea de șanțuri (din pământ sau beton) pe toată lungimea drumurilor, acostamente, accese la proprietăți, modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată, racordarea drumurilor județene cu drumurile naționale sau europene, executarea de marcaje și semnalizări rutiere.
„Astăzi recepționăm cea mai importantă investiție din județul Ialomița, după părerea mea, în ceea ce privește infrastructura rutieră. (…) Este unul dintre proiectele la care s-a muncit foarte mult și sunt alături de mine, pe lângă conducerea politică, domnul Cătălin Grigore, vicepreședintele C.J., colegii mei parlamentari din Ialomița, Ștefan Mușoiu și Raluca Dumitrescu, cei care au muncit efectiv la acest proiect, directorii din Consiliul Județean, care de fiecare dată au încercat, alături de administratorul public, să găsească soluții pentru a debloca aceste lucrări. (…) Ceea ce este cel mai greu, și vă pot spune asta și colegii primari, cei care lucrează în administrație, vine după ce semnezi contractul și începe efectiv implementarea. Ceea ce se întâmplă astăzi cu diferențele de prețuri sau diversele chestiuni tehnice, așa cum am avut la DJ 101, de exemplu, o problemă cu stratul de fundare, toate chestiunile astea nu fac altceva decât să îngreuneze implementarea unui astfel de proiect. Aici, în stânga și dreapta noastră, sunt eroii efectiv, salariații din Consiliul Județean, care au muncit, au încercat să găsească soluții, și niciodată nu au pus bețe în roate acestui proiect. Mă bucur că am ajuns astăzi la finalitate. De aici încolo cred că trebuie să și recepționăm lucrări. Eu verific de fiecare dată lucrările pe parcursul derulării unui proiect, am verificat DJ 201, DJ 101, DJ 203 și așa mai departe și încerc să îmi informez cetățenii cu privire la stadiul lucrărilor, iar în cel mai scurt timp vom începe să și recepționăm, pentru ca cetățenii din Ialomița să se bucure de o infrastructură rutieră bună, stabilă și fără incidente rutiere”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, în cadrul unei scurte conferințe de presă, susținută vineri, 29 octombrie, la Jilavele.
Valoarea totală a finanțării obținute inițial pentru acest proiect a fost de 115.004.412,43 lei, din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Aproape 90% din valoarea fondurilor nerambursabile a fost deja returnată Consiliului Județean Ialomița.
„În mod real, este unul dintre contractele care s-au derulat fără întârzieri. Constructorul și proiectanții au îndeplinit la timp obligațiile asumate prin contract și au asigurat încheierea execuției și recepția cu o zi înaintea termenului maxim stabilit – 30 octombrie 2021. Efectiv, de la semnarea contractului și a ordinului de începere a lucrărilor pe acest tronson, deși au fost probleme tehnice deosebite, totuși ele au fost depășite. Se poate scrie o adevărată istorie cu ceea ce am descoperit în momentul implementării. Erau chestiuni care la un moment dat păreau de nerezolvat, dar și cu un impact financiar important asupra bugetului Consiliului Județean. Am reușit, însă, să ne încadrăm în toate rigorile, drumul arată foarte bine, iar 50 de km de drum este foarte mult la nivelul unui județ. Urmează două drumuri foarte importante, DJ 306 care face legătura dintre Albești până la limita cu județul Buzău, iar aici documentația de atribuire este într-o fază foarte avansată, putând estima că într-o lună, două, va fi semnat și ordinul de începere a lucrărilor, și DJ 213 A, Mărculești, Scânteia, limită județ Brăila. Practic, sunt trei magistrale care traversează județul nostru de la Sud la Nord care vor fi finalizate, zic eu, într-o perioadă de maxim doi ani. Una dintre ele s-a finalizat, iar la preluarea mandatului domnului președinte Pavel, cred că stadiul lucrărilor era de 30-40%, dar erau niște blocaje foarte mari din punct de vedere tehnic. Când ajungi la situația să interpretezi de ce un drum a fost proiectat într-o manieră, iar ulterior la implementarea efectivă să descoperi că proiectul nu a fost chiar atât de bine făcut, este o muncă de sute de ore să găsești soluțiile legale în așa fel încât nimeni să nu aibă vreun dubiu că banii au fost cheltuiți corect. Se cuvin felicitări colegilor din Consiliul Județean Ialomița, echipei de management, dar și personalului direcțiilor de investiții, buget, achiziții publice și juridic. Ei sunt cei care au făcut ca acest proiect să înainteze în momentele în care obstacole de multe feluri au apărut. De asemenea, felicit constructorul, Oyl Company Holding care a reușit să se încadreze în toate rigorile”, a adăugat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomita.
Prin acest proiect s-a urmărit îmbunătățirea stării tehnice a infrastructurii rutiere de pe DJ 101, DJ 302 și DJ 402 în scopul creșterii gradului de siguranță rutieră, reducerii timpului de călătorie către județele Ilfov, Prahova și Călărași, iar prin DN 1D către București și Brașov.
„Lucrările la acest drum au început în anul 2019 și au fost finalizate la termen. Drumul arăta foarte rău, au fost făcute expertize suplimentare, unde s-a menționat la un moment dat pe parcursul derulării lucrărilor că au fost întâmpinate câteva obstacole, dar împreună cu proiectantul, cu beneficiarul, am reușit să le ducem la bun sfârșit. (…) A fost o lucrare complicată pe anumite sectoare din cauza terenului natural, terenului de fundare, dar cu metode noi, prin îmbunătățirea terenului cu lianți hidraulici, s-a stabilizat și am putut merge mai departe cu lucrările specifice de terasament. Garanția drumului este de 10 ani”, a precizat și reprezentantul antreprenorului general, inginer Chesaru Dan.