Ialomița: Exemple de bună practică pentru îmbunătățirea accesului elevilor la Internet în vederea participării la activitățile de învățare on-line
În contextul actual al menținerii măsurii suspendării temporare a cursurilor/activităților din toate unitățile și instituțiile de învățământ din județ până la finalul anului școlar, în condițiile stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării (nr. 4220/08.05.2020) și al Ministerului Sănătății (nr. 769/08.05.2020) și al măsurii de continuare a procesului instructiv-educativ prin învățarea asistată de tehnologie până la data de 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020, directorii unităților școlare din județul Ialomița, la recomandarea conducerii Inspectoratului Școlar Județean, au depus eforturi susținute în vederea îmbunătățirii accesului elevilor la tehnologie, pentru a putea participa la activitățile on-line.
Modele de bună practică ne sunt oferite de directorii unităților școlare din localitățile Bărcănești, Făcăeni, Axintele, Mărculești, Traian, Ion Roată, Coșereni, Sinești care au respectat recomandările Inspectoratului Școlar Județean Ialomița și prevederile OMEC nr. 4135/21.04.2020, privind colaborarea cu autoritățile administrației publice locale în vederea îmbunătățirii accesului și a participării elevilor la activitățile de învățare on-line, prin asigurarea echipamentelor informatice și a conexiunii la Internet a acestora. Este lăudabil efortul depus de conducerea acestor unități de învățământ în identificarea de surse de finanțare publică sau privată, în vederea achiziționării de echipamente IT necesare elevilor pentru accesul la cursurile on-line.
Școala Gimnazială Bărcănești a primit sprijinul Primăriei din localitate, care a achiziționat 25 de tablete dotate cu cartelă SIM și care oferă posibilitatea conexiunii la Internet, destinate elevilor din clasa a VIII-a.
Școala Gimnazială Făcăeni a obținut, prin Campania Fondul de Urgență Coronavirus susținem educația-Laptopuri, desfășurată de Organizația Salvați Copiii – filiala Constanța, o sponsorizare de la EDP Renewables România Environmental, pentru achiziționarea a 15 laptopuri, pentru a facilita accesul elevilor din școală la activitățile de învățare on-line. Potrivit estimării efectuate de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, dintre cei 403 elevi înmatriculați la Școala Gimnazială Făcăeni, 103 elevi nu au acces la tehnologie și, în astfel de condiții, nu pot participa la cursuri on-line.
Școala Gimnazială ”Roman Ialomițeanul” Axintele a primit de la Organizația Ateliere fără frontiere 10 echipamente IT complete (unitate, monitor LCD, tastatură, mouse). Plata abonamentelor pentru serviciile de Internet este asigurată de Consiliul Local Axintele. Inițiativa aparține președintelui Organizației Reper 21, Bogdan Gioară, a asociației Ateliere Fără Frontiere care a realizat donația de calculatoare recondiționate și directorului unității de învățământ, Daniela Jipescu.
Școala Gimnazială Mărculești a primit o sponsorizare de 30 de tablete cu cartelă de acces la Internet, în baza parteneriatului desfășurat la nivelul comunității locale. Acțiunea face parte din Proiectul ”Educația – un pas spre viitor”, derulat de Asociația Samarineni în Comunitate și finanțat de Fundația Vodafone România și Fundația Regală Margareta a României.
Școala Profesională Traian a primit 218 tablete prin Proiectul POCU ”Împreună inovăm”, în care școala este partener, iar Primăria Comunei Traian este beneficiar.
Școala Gimnazială Ion Roată a primit 100 de tablete cu conexiune la Internet, la inițiativa directorului unității de învățământ și cu sprijinul primarului Ghiță Mihai și al Consiliului Local.
Școala Gimnazială Coșereni a primit 3 laptopuri și a demarat procedura pentru achiziționarea a 20 de laptopuri cu licențe Windows și Microsoft Office, cu sprijinul Primăriei din Coșereni. De asemenea, unitatea școlară a primit 25 de tablete cu cartelă de acces la Internet de la World Vision și Fundația Vodafone.
Școala Gimnazială Sinești a primit 50 de laptopuri de la Primăria din localitate și 25 de tablete cu cartelă de acces la Internet de la World Vision.
INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL, Prof. MITREA STELUȚA IULIANA