Mega investiție într-un parc eolian la Vlădeni – Făcăeni – Ialomița Power
Pe teritoriul comunelor Făcăeni și Vlădeni se construiește în prezent un parc eolian, al doilea ca mărime din România, investiţia totală aferentă celor două faze ale parcului (totalizând 264 MW) fiind de aproximativ 200 de milioane de euro.
Impactul economic și social al acestei investiții este extrem de important, mai ales pentru administrațiile locale și locuitorii din zonă.
Pentru realizarea investiției, EDPR – Ialomița Power a contribuit la bugetele autorităților locale prin plata taxelor obligatorii, deloc mici, fiind create și peste 300 locuri de muncă în timpul perioadei de construcții, dar și altele noi care vor fi în timpul perioadei de operare.
De asemenea, infrastructura locală de drumuri (3 km din DN3B) și rețele electrice a fost reabilitată, iar racordarea Parcului Eolian, care va fi posibilă prin extinderea stației electrice Gura Ialomiței 400 kV, va contribui la întărirea rețelei electrice din zonă. Totodată, investitorii susțin că vor contribui și la reabilitarea drumului comunal DC7 Movila, pe 3 km, iar prin programul Green Education, în cursul anilor 2012 și 2013, au fost acordate 12 burse de studiu pentru elevii din localitățile Făcăeni, Vlădeni și M. Kogălniceanu.
Totodată, investitorii precizează că au contribuit la dezvoltarea economiei locale și prin subcontractarea societăților comerciale locale pentru lucrări de construcție a drumurilor interne de acces la turbinele eoliene, livrare de materiale de construcții (beton, piatră etc) pentru realizarea celor 44 de fundații, drumuri și platforme, dar și prin compensații pentru afectarea culturilor agricole.
Reprezentanții EDPR Ialomița Power au subliniat și faptul că vor permite accesul pe drumurile noi construite, în lungime totală de aproximativ 50 km, în opinia acestora contribuind la dezvoltarea activităților agricole din zonă.
Din punct de vedere al impactului asupra mediului înconjurător, acesta este nesemnificativ, însă vor fi realizate investiții suplimentare pentru ocrotirea speciilor protejate, în condițiile în care linia electrică aeriană traversează patru zone protejate de tip „Natura 2000”.
În prezent se desfășoară campanii de monitorizare a biodiversității pentru evaluarea impactului datorat lucrărilor de construcții, monitorizarea urmând să existe și în timpul perioadei de operare.
Proiectul contribuie, în același timp, și la reducerea efectului de seră prin scăderea emisiilor de CO2, producția de energie electrică fiind din surse regenerabile de energie, respectiv vântul.
Odată montate toate turbinele, parcul eolian de la Făcăeni va urca direct pe locul doi în topul celor mai mari din România după cel al CEZ de la Fântânele. De asemenea, va fi şi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa.
În prima fază a construcției parcului, de 132 MW, au fost executate 44 de fundații, 44 de platforme, au fost preinstalate sau instalate 6 turbine eoliene Vestas V112 3 MW, 16 turbine eoliene Vestas V112 3 MW, stații electrice la Făcăeni și Movila dar și linii electrice subterane.
EDPR-Ialomița Power SRL are doi asociați, respectiv EDP, compania de electricitate a statului portughez, unul dintre cei mai mari investitori europeni în energie regenerabilă și Renovatio Trading, unul dintre cei mai mari traderi de energie de pe piaţa românească. EDP deţine 85% din Ialomiţa Power, restul revenind Renovatio Trading.
România are circa 2.500 de MW instalaţi în eolian, investiţii de câteva miliarde de euro, fiind una dintre cele mai atractive ţări pentru investitorii din domeniu. Miza investitorilor o reprezintă schema de sprijin pentru energia produsă prin sistemul certificatelor verzi, însă veștile nu sunt deloc bune pentru ei. Până la 1 iulie, subvenţia era de 2 certificate pentru fiecare MWh livrat în reţea. Guvernul a redus, însă, schema de sprijin, promiţând investitorilor că îşi vor recupera certificatele restante în 2017 sau 2018, dar legislaţia nu prevede încă nimic concret în acest sens…