TehniCOOL 3 – stagii de practică pentru elevi în județul Ialomița
Miercuri, 18 decembrie la Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „TehniCOOL 3 – stagii de practică pentru elevi în jud. Ialomița”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Proiectul TehniCOOL3 se adresează elevilor din învățământul tehnic și profesional din județ, fiind o continuare a proiectelor finanțate tot din fonduri europene TehniCOOL 1 și TehniCOOL 2.
„Deoarece am constatat că foarte multe unități de învățământ tehnic și profesional sunt implicate și am avut rezultate foarte, foarte bune, am decis să aplicăm și pentru TehniCOOL3. Proiectul se implementează pe o perioadă de 24 de luni, de la 1 decembrie 2024 – 30 noiembrie 2026, de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, în parteneriat cu Asociația ARTE 21 – Poveștile lumii, Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia, Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Slobozia și își propune să îmbunătățească în special calitatea, caracterul incluziv, eficacitatea și relevanța sistemului de educație în cele trei licee partenere prin facilitarea accesului la stagii de pregătire practică, corelate cu cerințele pieței muncii pentru 251 de elevi și atragerea a doi noi parteneri de practică”, a declarat inspectorul general școlar al IȘJ Ialomița, Steluța Mitrea.
Proiectul se adresează elevilor care studiază în calificările: coafor-stilist- nivel 4, cofetar-patiser – nivel 3, bucătar – nivel 3, tehnician în activități economice – nivel 4, comerciant-vânzător – nivel 3, tehnician în gastronomie – nivel 4, mecanic auto – nivel 3, sudor – nivel 3, frizer-coafor – nivel 3, manichiurist – pedichiurist – nivel 3.
După efectuarea stagiului din cadrul proiectului, elevii vor obține un certificat de practică, recunoscut la nivel european, și un premiu în valoare de cel puțin 400 de lei. Un alt indicator al proiectului este numărul elevilor din acest grup țintă care vor obține o calificare, respectiv 226 de persoane. Rezultatul care va asigura sustenabilitatea proiectului vizează elaborarea a 9 caiete-program de practică îmbunătățite, câte unul pentru fiecare calificare, caiete ce vor fi utilizate în liceele partenere și după finalizarea proiectului.
Iolanda Chioaru, reprezentant al Asociației ARTE 21- Poveștile lumii, partener în acest proiect încă de la începuturile TehniCOOL din 2018, spunea că asociația se va implica în stagiile de practică pentru elevii care se pregătesc în activități economice, comparativ cu proiectele anterioare când asociația s-a implicat în activități de voluntariat cu elevii. Va colabora cu elevii de la Liceul Tehnologic din Fierbinți Târg și Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Slobozia.
Potrivit acesteia, vor fi câte 40 de elevi de la fiecare liceu în stagiu de practică, iar tutorii vor fi recrutați din zonele respective. Pe lângă stagiile de practică, vor fi atrași încă doi parteneri de practică, pentru una sau mai multe calificări.
Valoarea proiectului este de 2.465.380 lei, mare parte fiind finanțare nerambursabilă. Aproape 200.000 de lei reprezintă cofinanțare de la bugetul național, iar 170.607 lei este cofinanțarea partenerilor din proiect de la bugetul de stat sau bugetul local.
Vasile Neagu, directorul Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” din Slobozia, aprecia că, la ora actuală, peste 500 de elevi sunt implicați în stagii de practică.
„Suntem onorați să facem parte din acest proiect la care am înțeles că am fost parteneri și la edițiile trecute. Este al treilea proiect pe stagii de practică pe care îl implementăm. Avem proiecte de peste 1 milion de euro în ultima vreme. Avem un proiect legat de adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor și personalului didactic, unde sunt implicați 245 de elevi, iar în alt proiect Pro Skills sunt implicați 190 de elevi, pentru dezvoltarea abilităților tehnice și profesionale. (…) Așadar, suntem bucuroși că avem peste 500 de copii implicați la momentul acesta în stagii de practică, iar pentru noi aceste proiecte sunt foarte importante. (…)”, a declarat acesta.
Iulia Nedeloiu, director al Liceului Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia, de asemenea partener și într-un alt proiect TehniCOOL, susținea că beneficiile proiectului sunt evidente pentru toți cei implicați, dar mai ales pentru elevi, care sunt mult mai bine pregătiți și cu medii mai bune față de anii trecuți.
„Elevii noștri, deși merg către operatori în stagii de pregătire și instruire practică săptămânală, de data aceasta vor beneficia de tutorii de practică, cu ajutorul cărora ne consolidăm și mai puternic relația. În același timp, pe cele trei domenii cu care am intrat în proiect, mecanică, estetică și igienă corporală, dar și alimentație publică, menționez exemplele de bune practici care provin și din implementarea acestor proiecte, dar și din relația cu operatorii economici. (…)”, a adăugat directorul liceului.
Reprezentanții IȘJ Ialomița susțin că au înțeles importanța dezvoltării învățământului profesional dual, astfel că numărul claselor este în creștere de la an la an. Iar dacă în urmă cu câțiva ani agenții economici erau reticenți, acum există un parteneriat solid.
Totodată, Liceul Tehnologic Fierbinți, unitate de învățământ care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, a devenit frecventabil, numărul elevilor crescând cu peste 100 de elevi anul acesta, mulți revenind în localitate de la unități școlare din București sau alte zone.
„Am profitat de fiecare oportunitate și îi mulțumesc doamnei Iolanda Chioaru cu care am mai lucrat și în alte proiecte, pentru această oportunitate. Și la Fierbinți învățământul profesional s-a dezvoltat, acum având două clase și subliniez faptul că dacă până acum elevii noștri mergeau la agenți economici mai mici, acum am putut coopta retaileri pe domeniul comerciant-vânzător. (…) Faptul că 50 de copii vor avea oportunitatea de a fi certificați într-o activitate internațională este un lucru deosebit, pe lângă bursele pe care le primesc și cu siguranță ne vom ridica la standardele proiectului, astfel încât să fim cooptați și în alte proiecte și să le oferim copiilor noștri o permanentă îmbunătățire a accesului la activitățile educaționale”, a subliniat directorul liceului, Crasnea Dorina.