„Ziua porumbului”, un eveniment de anvergură internațională, desfășurat la Orezu
„Ziua Porumbului”, organizată de Nicolae Sitaru (firma Elsit Com Ciochina), reuneşte în fiecare an sute de fermieri, specialişti din agricultură, producători de hibrizi de porumb, furnizori de echipamente agricole, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și centrale. Prin organizarea acestui eveniment, cunoscut deja la nivel internațional, se urmărește promovarea culturii de porumb, dar şi a noilor tehnologii utilizate pentru a crește productivitatea în acest sector agricol.
Aflată la cea de-a V-a ediţie, „Ziua Porumbului”, desfășurată joi, 11 septembrie, în satul Orezu (comuna Ciochina), a strâns laolaltă, în mijlocul câmpului, sute de oameni interesați de această cultură, aflată la ora actuală pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate.
Ca dovadă că de la an la an această manifestare devine din ce în ce mai importantă, printre cei prezenți s-au aflat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Christian Pèes, președintele Copa-Cogeca – una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor fermierilor la Bruxelles-, dar și președinte al grupului cooperatist Euralis, Eric Faidy – președintele Camerei franceze de Comerț, Industrie și Agricultură din România, Laurențiu Baciu, președintele Lapar, secretarul de stat la ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, Gerard Mora, din partea Bayercropscience, prefectul județului, Gigi Petre, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, vicepreședintele C.J., Ștefan Mușoiu, subprefectul județului, Marin Constantin, deputatul Aurelian Ionescu, șefi de instituții și primari. Totodată, au participat Adrian Rădulescu, consilier al președintelui Traian Băsescu pe probleme de agricultură, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, dar și deputatul de Călărași, Vasile Iliuță.
„I-aș zice zilele internaționale ale câmpului cultivat cu porumb, pentru că avem 13 mari companii producătoare de semințe de porumb prezente aici, dar și câțiva colaboratori de-ai noștri pe partea de utilaje agricole. Fără suportul dumneavoastră, acest eveniment nu ar fi fost posibil și vă mulțumesc tuturor”, declara Nicolae Sitaru.
Manifestarea a început cu vizite la standurile amenajate în apropierea loturilor experimentale, pregătite de companiile producătoare de hibrizi de porumb, unde reprezentanţii acestora au prezentat caracteristicile hibrizilor din portofoliul propriu, dar și la furnizori de utilaje și echipamente agricole.
La această ediție au existat, pe lângă standurile companiilor cunoscute ca producătoare de hibrizi, și standul unei firme din America, nou intrate pe piața românească, dar și un stand al Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” din Republica Moldova. Din păcate, producția de hibrizi românești este nesatisfăcătoare la acest moment, în comparație cu concurența străină, care își face loc din ce în ce mai mult pe piața românească de profil.
După aceste prezentări, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a prezentat câteva date despre cultura porumbului și rolul acesteia în agricultura românească.
„Pentru că suntem la sărbătoarea porumbului, produs care merge foarte bine la export, vreau să vă spun câteva lucruri. Când vorbim despre porumb, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate, aproximativ 2,5 milioane de hectare. Există și lucruri mai puțin bune, și anume faptul că deși suntem pe primul loc și avem cea mai mare producție generată de această suprafață, nu suntem pe primul loc în ceea ce privește producţia la hectar, acolo unde sunt alte țări, precum Franța. Mă bucur, însă, că astăzi am văzut aici mulți hibrizi noi, care pot crește producția la hectar, am văzut tehnologie din ce în ce mai nouă care aduce avantaje din punct de vedere al costurilor de producție, dar și al producției la hectar și al profitului pe care-l obțin fermierii. Mă uitam pe datele statistice, iar primul produs exportat pe primele luni ale acestui an, este porumbul. Este un lucru foarte bun, avem încasări foarte mari, dar în egală măsură există și reversul medaliei. Exportăm porumb, în loc să-l introducem în lanțul de producție, să-l ducem către zootehnie, să ajutăm și acest sector și apoi să exportăm valoarea adăugată. Este un lucru pe care trebuie să-l corectăm. Totodată, am văzut și aici că avem o suprafață cultivată cu hibrizi românești nesatisfăcătoare, ca să spunem așa. Suntem pe o piață unică, o piață în care fermierul trebuie să aibă la îndemână foarte multe opțiuni astfel încât să-și maximizeze profitul pe care îl dorește. Îl felicit pe domnul Sitaru că duce la excelență an de an, din punct de vedere al organizării, acest eveniment și vreau să-l asigur că vom fi alături de agricultură, indiferent de postura în care ne vom afla în anii viitori și vom răspunde prompt invitațiilor”, a afirmat ministrul.
Totodată, Christian Pèes, președintele Copa Cogeca, spunea că este onorat să se afle alături de fermieri la acest eveniment, în dubla sa calitate de președinte al Cogeca și al Grupului Euralis, felicitând organizatorii pentru modul în care au reușit să reunească atâția oameni.
„România reprezintă la această oră una dintre cele mai mari potențiale de dezvoltare în agricultură din Europa, iar România are ca sarcină să-și transforme potențialul prin aplicarea și dezvoltarea tehnologiei”, a spus președintele Cogeca.
Acesta a transmis și un mesaj fermierilor români, și anume acela că „trebuie să stăpânească inovația și piețele”, sfătuindu-i să se asocieze pentru a putea face față.
„Oricare fermier, oricât de mare ar fi el, rămâne mic în comparație cu mărimea piețelor cu care trebuie să facă față. De aceea trebuie ca aceștia să se asocieze în cooperative sau alte forme de asociere. (…) Este foarte important ca România, prin ponderea ei agricolă importantă, să fie reprezentată așa cum trebuie la Bruxelles. (…) Suntem aici în mijlocul inovației genetice. Cele mai bune produse, cele mai avansate realizări sunt prezentate aici, de marea majoritate a firmelor multinaționale și locale. Sper totuși că fermierii români vor acorda atenție și altor semințe care conțin tehnologii originale”, a mai spus Christian Pèes.
În cadrul acestui eveniment a mai luat cuvântul și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care, spre deosebire de alte ediții, s-a limitat la a spune că deși anul acesta a fost un an bun din punct de vedere al producției, totuși nu s-a putut ajunge la performanță, din cauza intemperiilor. Totodată, acesta a făcut apel la autoritățile din domeniu să pornească PNDR pentru a putea fi achiziționate utilaje performante.
De asemenea, Eric Faidy, președintele Camerei franceze de Comerț, Industrie și Agricultură din România, a anunțat, printre altele, că a fost elaborat un ghid de lucru în care a sintetizat câteva măsuri de dinamizare a agriculturii din România, cu 29 de propuneri, unele dintre ele fiind deja în curs de aplicare de către autoritățile din România, cărora le-a mulțumit pentru angajamentul lor.
Manifestarea a cuprins și multe momente de muzică și dans, dar și tombole cu multe premii.