Ziua porților deschise la ISU Ialomița
Conform tradiţiei, în data de 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa îşi va deschide porţile, începând cu ora 10.00, pentru ca publicul larg să poată lua contact cu ce înseamnă viaţa de pompier.
Totodată, o să fie prezentată tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului şi se vor desfăşura exerciţii demonstrative, menite să-i familiarizeze pe cei interesaţi cu modul de lucru al profesioniştilor în situaţii de urgenţă.
Cu prilejul celei de-a 166 – a aniversări a “Zilei pompierilor din România”, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa urează tuturor pompierilor ialomiţeni şi colaboratorilor în activitate un călduros “La Mulţi Ani!”. Ne exprimăm încrederea că, în continuare, buna colaborare dintre unitatea noastră, componentele sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă, conducerile operatorilor economici, instituţiilor şi unităţilor administrativ teritoriale, va duce la reducerea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă, la gestionarea cât mai bună a situaţiilor de urgenţă ce se vor produce şi, nu în ultimul rând, la creşterea siguranţei cetăţenilor ialomiţeni.
13 septembrie 2014 – 166 de ani de la bătălia din Dealul Spirii.
Ca în fiecare an, la 13 septembrie pompierii din toată ţara îşi sărbătoresc existenţa comemorând faptele eroice ale înaintaşilor, începând cu momentul “13 septembrie 1848”, când Compania de pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a învins oastea turcească care venise să înăbuşe mişcarea revoluţionară. Actul de eroism al pompierilor militari este înscris în cartea de aur a istoriei României, reprezentând momentul în care cei 165 de ostaşi pompieri români au rezistat cu stoicism în faţa a 5000 de ieniceri, în bătălia de la Dealu Spirii.
De-a lungul timpului, pompierii au participat activ, ca apărători ai vieţii semenilor şi bunurilor acestora, remarcându-se prin spirit de sacrificiu şi profesionalism în misiunile executate.
Primele informaţii despre incendiile produse în judeţul Ialomiţa datează din anul 1846. Din rapoartele puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale, aflăm că în acel an au ars două case la Coslogeni, două pichete pe şenalul Dunării, la Gura Banatului şi Duduita, o casă în satul Pribegi şi două şire de fân la Căzăneşti. Un an mai târziu, în luna decembrie, şcoala târgului Urziceni a fost cuprinsă de flăcări.
Istoricul pompierilor ialomiţeni este atestat prima dată în anul 1872, când la nivelul capitalei judeţului – Călăraşi, a fost înfiinţată o comandă de pompieri formată din 15 oameni, care îşi avea sediul într-o cameră a primăriei. În anul 1925, comanda este înlocuită de o companie de pompieri.
În anul 1912, când Slobozia a devenit oraş, a luat fiinţă un serviciu de pompieri plătit din fondul primăriei, serviciu format dintr-un om cu o saca. În anul 1928, în alcătuirea acestui serviciu intrau cinci oameni.
Legea pentru organizarea pompierilor şi Regulamentul de apărare pasivă apărute în anul 1936 vor obliga autorităţile să ia măsuri de reorganizare a serviciilor de pompieri de la oraşe şi de organizare a formaţiunilor de pompieri rurali.
La începutul anului 1942, în judeţ existau 4 posturi mari de stingere a incendiilor, la: Călăraşi, Feteşti, Slobozia şi Urziceni, posturi la care erau arondate formaţiunile de stingere a incendiilor din comunele limitrofe. În 1952 se organizează formaţiuni de pompieri voluntari în fiecare comună, de care se ocupă câte un responsabil, angajat al Sfatului Popular Comunal.
La 15 decembrie 2004, Grupul de Pompieri „BARBU CATARGIU” al judeţului Ialomiţa şi Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Ialomiţa se unifică într-o nouă structură – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BARBU CATARGIU” al judeţului Ialomiţa, structură deconcentrată a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care este componentă a Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Inspectoratul are în subordine un detaşament de pompieri la Slobozia, cu trei gărzi de intervenţie la Slobozia, Ţăndărei şi Feteşti şi o secţie de pompieri la Urziceni.