Ziua Orezului, la a XII-a ediție
Aflată la a XII-a ediție, Ziua Orezului, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița, reușește încă să strângă laolaltă profesioniști din domeniu, chiar dacă interesul pentru astfel de manifestări scade de la un an la altul.
La deschiderea oficială, care a avut loc joi, 21 septembrie, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, doar câteva societăți aveau deschise standuri de prezentare, dintre care numai una cu orez. În rest, miere, ulei, mașini de erbicidat și soluții pentru eliminarea noxelor din gazele de eșapament. Norocul este, însă, că mai există încă institute, stațiuni și centre de cercetare agricole.
În fapt, o astfel de manifestare își bazează existența pe conferințe și mese rotunde, pe teme dintre cele mai diverse, de la cultivarea orezului, tehnologii inovative și până la învățământul din domeniul agricol.
Printre teme amintim conferința privind cultura orezului, workshop-ul salonul cercetării, o masă rotundă cu prezentări și discuții pe probleme actuale din agricultură și cercetare, premierea și evidențierea celor mai buni producători agricoli din județul Ialomița de către Direcția pentru Agricultură, dar și pentru cele mai mari producții de grâu, rapiță și orz, obținute în acest an.
Amintim, de asemenea, de conferința „Tradiție și modernism în cultivarea și prelucrarea orezului la exploatarea orizicolă Vlădeni”, „Orezul în România și în Europa – evoluția suprafețelor și producțiilor”, „Rotația la orezul cultivat în sistem ecologic”, „Căi de reducere a consumului de apă la cultura orezului”, dar și pe alte teme legate de sistemele conservative de lucrări agricole mecanizate pentru combaterea efectelor secetei și păstrarea fertilității solurilor, sistemele tehnologice inteligente de irigare prin condensare în sere și solarii și multe altele.