Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului – 4 februarie
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie si uneste lumea sub o singură temă pentru a evidentia lupta dusă împotriva cancerului.
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ialomita, în colaborare cu medici de specialitate (oncologie, pneumologie, interne), Centrul Cultural I. Perlea Slobozia, Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Judetean de Politie, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Casa Corpului Didactic, Serviciul de Probatiune, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Fundatia Floarea Ialomiteana, Filiala Judeteana de Cruce Rosie, Club Sportiv „Olimpia” Slobozia, Directia Judeteana de Sport si Tineret, celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie si uneste lumea sub o singură temă pentru a evidentia lupta dusă împotriva cancerului.
Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin cresterea gradului de constientizare a cancerul în rândul publicului larg si prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.
La nivel mondial, cancerul determina unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 8,2 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani). Fără îmbunătătiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucidă.
Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2016 explorează actiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieti, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului si pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice.
Asa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor si comunitătilor.
În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La nivel judeţean, pentru marcarea Zilei Mondiale impotriva Cancerului, Compartimentul de Promovarea Sanatatii desfasoara, impreuna cu partenerii, o serie de activitati de informare a populatiei cu privire la importanta adoptarii unui stil de viata sanatos pentru limitarea riscurilor de imbolnavire si, importanta depistarii precoce a eventualelor probleme.
Unul dintre obiectivele principale este sa ne asiguram ca populatia generala si partenerii inteleg ca reducerea maxima si echitabila a ratelor de cancer se poate obtine doar prin programe de promovare a unui stil de viata sanatos, a unor programe populationale de screening si vaccinare.
Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variata si sănătoasă, menţinerea greutatii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.
De asemenea trebuie sa facem periodic controale medicale, deoarece, depistarea precoce a cancerului si instituirea unui tratament adecvat, duce la cresterea sperantei de viata
Promovarea Sanatatii, As. Pr. Veronica Nica