Zece autoturisme vor fi transmise cu titlu gratuit instituțiilor publice din Ialomița
Două inițiative legislative ale deputatului Marian Neacșu, ales în colegiul nr. 2 Slobozia, au fost aprobate săptămâna trecută de Camera Deputaților, cameră decizională în aceste situații.
Este vorba despre Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, dar și proiectul de lege privind modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară.
În ceea ce privește timbrul de mediu pentru autovehicule, un amendament acceptat și inclus în această lege a fost cel propus de deputatul ialomițean. Conform amendamentului, sunt scutite de plata timbrului de mediu autovehiculele transmise cu titlu gratuit între autoritățile și instituțiile publice.
„Am dorit să simplificăm astfel procedura de înmatriculare a autoturismelor transferate gratuit, care în acest caz nu aducea niciun fel de beneficiu statului”, a precizat deputatul.
După doi ani de eforturi, liderul Grupului Parlamentar PSD a reușit să obțină atribuirea gratuită de autoturisme către 10 instituții publice din județul Ialomița. O parte dintre acești beneficiari vor fi scutiți de plata timbrului de mediu prin efectul noii legi.
Firmele de fier vechi nu vor mai putea cumpăra semne de circulație, capace de canalizare ori segmente smulse din dotările Autostrăzii A2
Cealaltă reușită în domeniul legislativ este proiectul de lege inițiat de deputatul ialomițean, care introduce restricții suplimentare pentru activitatea de achiziționare a fierului vechi și altor metale.
Marți, 11 martie, Camera Deputaților a aprobat proiectul de Lege privind modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară.
Modificările se referă în principal la extinderea interdicției de achiziționare de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase care pot proveni din activitatea rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață, din infrastructura sectorului energetic, incluzând sectorul petrolier și cel al gazelor naturale, sectorul de comunicații electronice, sectorul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, sectorul îmbunătățirilor funciare în activitatea de irigații și desecări, toate celelalte sectoare de utilitate publică.
„Era necesar să înăsprim regimul acestor achiziții de fier vechi și alte metale de la persoanele fizice. Cunoaștem cu toții numeroasele situații periculoase care au apărut, inclusiv în județul Ialomița, din cauza distrugerilor și furtului de piese din infrastructură. Circulația rutieră, rețelele de gaze, rețelele de irigații au fost afectate de activitatea unor persoane care fură părți și subansamble metalice pentru a le vinde la fier vechi. De aceea, nu mai permitem firmelor să achiziționeze de la persoane fizice componente provenite de la autostrăzi, drumuri, din sistemele de apă și canalizare, din sistemele de irigații sau din rețelele de gaze. După promulgarea legii, achizițiile bunurilor de acest fel sunt interzise, astfel încât firmele de fier vechi nu vor mai putea cumpăra semne de circulație, capace de canalizare ori segmente smulse din dotările Autostrăzii A2”, a adăugat Marian Neacșu.