Vineri, 13. Fostul președinte al C.J. Ialomița, Silvian Ciupercă, achitat definitiv în dosarul penal în care era acuzat de corupție.
Fostul președinte al PSD Ialomița și al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a susținut miercuri, 18 august, o conferință de presă la sediul social-democraților din Slobozia, ca urmare a achitării definitive în dosarul penal în care era acuzat, alături de alții, de mai multe infracțiuni de corupție sau asimilate acestora.
Pe 10 februarie 2015, Silvian Ciupercă, pe atunci președinte al Consiliului Județean Ialomița, era reținut de procurorii DNA chiar din sediul instituției.
La data de 11 februarie 2015 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București, secția 1 penală, propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de Ciupercă Vasile Silvian și Vâlcan Gheorghe, la solicitarea procurorului DNA Delia Maria Ciurariu, pentru existența unor indicii plauzibile privind comiterea, de către inculpatul Silvian Ciupercă, a mai multor infracțiuni.
Trei infracțiuni în legătură cu desfășurarea unui control la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, și anume, folosirea autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv numirea lui Adrian Berbece ca director interimar la spital, instigare la abuz în serviciu față de Ionescu Mihai de la Ministerul Sănătății și instigare la fals intelectual față de același Ionescu.
O infracțiune de instigare la abuz în serviciu față de conducerea ADR Sud Muntenia, o infracțiune de abuz în serviciu în legătură cu o licitație de concesionare a unui teren de aproape 500 de hectare, o infracțiune de folosire a autorității conferite de funcția din partid pentru a genera foloase necuvenite de către SC Consult Invest, o infracțiune de luare de mită, o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri față de directorul Nițescu de la Ultex Țăndărei. Pe parcursul cercetării penale, față de ultima infracțiune s-a renunțat, înlocuindu-se cu o altă infracțiune, legată de depunerea unor documente la ADR Sud Muntenia de către Consult Invest.
Silvian Ciupercă a fost eliberat din arestul central după 66 de zile, fiind trimis în judecată în iunie 2015.
Cercetarea judecătorească s-a încheiat în luna mai 2017, în Tribunal, cu achitarea față de toate acuzațiile, motivarea deciziei (323 de pagini) apărând în mai 2019.
DNA a apelat această sentință, finalul acestei acțiuni fiind menținerea dispozițiilor de achitare în sentința apelată, decizie luată vineri, 13 august, de către Curtea de Apel București.
După șase ani și șase luni, 11 dintre cei 14 inculpați în dosar au fost achitați.
„Au fost 8 capete de acuzare. (…) Sistemul de apărare pe care l-am construit a fost unul în care eu am realizat că sunt nu lider de dosar, ci că sunt principalul vinovat pentru destinul nefericit al celorlalți, care nu aveau ce căuta acolo dacă nu eram eu vânat, dacă nu eram eu un pește care trebuia ținut în năvod. Iar conduita asta m-a călăuzit în timpul celor 66 de zile de arest. (…) În cazul altor politicieni ploua cu denunțuri după ce erau arestați. A existat un lucru care este destul de complicat și anume că un om care este umilit și târât, ajuns neom, asupra lui plouă după aceea cu denunțuri. (…) Din fericire, în cazul meu, nu a mai existat niciun denunț în afară de cel al lui Zamfir, juristul de la spital, care era în legătură cu un control”, declara Silvian Ciupercă.
Fostul președinte al Consiliului Județean a deplâns, în context, soarta unor angajați care au suferit în acea perioadă, dar și a sa, considerat la vremea respectivă „infractorul nr. 1 al Europei”. În toată această perioadă a fost pur și simplu distrus din multe puncte de vedere. Cariera politică se încheiase, cea administrativă la fel, iar din punct de vedere moral și financiar era la pământ. Era acuzat de toate relele lumii, ba chiar că în urma ingineriilor financiare și-a cumpărat vile în Elveția, Monaco, Monte Carlo, în țară și că „nu trebuie să îi plângă nimeni de milă, că are de unde…”.
„Și la Țăndărei, unde eram mai bine cunoscut decât oriunde, și în Ialomița, mai sunt oameni care și acum cred că eu sunt foarte abil și foarte inteligent și că am ascuns toate furăciunile pe care le-am făcut. (…) Sunt blestemat să fiu considerat prea deștept decât ei și ei trebuie să scotocească, să vadă ei unde am ascuns eu furturile pe care le-am făcut. Sunt un om extraordinar… Știți ce scria în documente? Inculpatul Ciupercă are o abilitate ieșită din comun pentru inginerii financiare. Sigur, dincolo de tristețe, mulți se amuzau știind că amărâtul ăla… chiar este corigent la inginerii financiare. Iar acuzațiile ce au generat pentru județul Ialomița? Trei dintre acuzații s-au născut din faptul că la finalul mandatului doctorului Olaru o echipă de control a făcut o cercetare. Atenție! Cercetarea respectivă este dublată de toate observațiile făcute într-un raport al Curții de Conturi, care a făcut obișnuitele controale. (…) Zamfir s-a simțit vinovat. Cablat a venit la mine, probabil l-au convins pentru ceva. Habar n-am. De ce să scrie un denunț în care, de fapt, mai mult vorbește despre colegii lui decât despre mine? Denunțul vizează faptul că președintele partidului vrea să-l schimbe din funcția de consilier juridic. Ăsta era denunțul. Asta i-am lăsat eu impresia și i s-a transmis prin diverse canale, zvonistică, că eu vreau să îl schimb pe el de acolo, deci sunt capabil să comit, să încalc legea și să schimb un om care ocupă o poziție și are reglementările poziției respective fixate. (…) Totul era public și transparent. Iar capetele de acuzare au însemnat, atenție, folosirea influenței, a poziției și autorității conferite de funcția politică dintr-un partid și de funcția administrativă pentru a genera un folos necuvenit pentru altul, adică pentru Berbece, numit director interimar, asta în condițiile în care refuzase doctorul Ciupitu, doctorița Vâlcea… Așa a apărut formula Berbece. Iar în interceptări spun chiar că poate se va prezenta din nou la concurs doctorul Olaru, care are calitățile pe care i le-am recunoscut eu mai mult decât alții și chiar mai mult decât el”, a adăugat Silvian Ciupercă.
Fostul președinte a mai vorbit și despre ceea ce părea „cea mai gravă” dintre acuzații, legată de licitația pentru concesionarea a 500 de hectare de teren, acuzație care a fost demontată pe 108 pagini din motivare.
O altă acuzație a vizat ADR Sud Muntenia, legată de instigare la abuz în serviciu pentru Silvian Ciupercă și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție pentru directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, alături de Mariana Vișan, directorul Direcției Organism Intermediar POR în cadrul ADR Sud Muntenia, şi Dragomir Scripcă, expert în cadrul Biroului Județean Ialomiţa al Agenției.
„Perla justiției românești, cea mai frumoasă acuzație care există și este posibilă, este luarea de mită. Surprinzător este că în apelul făcut în 2017 de DNA și în motivele de apel se insistă că fapta a fost comisă în data de 14, iar contractul de prelungire a fost încheiat pe 15 aprilie. (…) Contractul fusese deja semnat atunci când l-am rugat dacă poate să facă o donație la Muzeul Județean. (…) Acuzația este că i-am condiționat semnarea prelungirii contractului, cu două luni de altfel, de depunerea unei donații. Iar în capul lor era ceva de genul că eu dirijez donatorii, firmele, oamenii cu care eu am relații, la Muzeul Județean și pe urmă scot banii, că sunt foarte deștept…în inginerii financiare (…)”, a mai spus Silvian Ciupercă.
Fostul președinte al Consiliului Județean a făcut câteva referiri și cu privire la „alterarea notelor de redare” (erori de redare a interceptărilor), situație care poate schimba cursul unui proces și destinul unui om, dar și legate de acești ani în care a fost nevoit să suporte batjocura publică.
„Consiliul Județean, Spitalul Județean, ADR Sud Muntenia sunt îndreptățite să ceară din partea DNA un comunicat în care să își ceară scuze, să retracteze, pentru ce au făcut, cum au interceptat, cum au interpretat, cum au fost determinați, pentru ca publicul să știe, chiar dacă niciodată oamenii nu vor fi convinși. (…) Le-am spus că sunt nevinovat din prima clipă. Le-am spus-o tuturor. Și mă așteptam să se constate nevinovăția”, a mai spus acesta.
Silvian Ciupercă susținea, de asemenea, că probabil se va îndrepta împotriva statului român pentru reparații morale, însă deocamdată nu este convins că se mai poate din punct de vedere legal, însă cel mai sigur va face demersuri pentru a-și recupera banii care i se cuveneau de la Consiliul Județean până la finele mandatului.
Totodată, fostul președinte al PSD Ialomița a precizat că, în viitor, deși va fi prezent în spațiul public, exclude posibilitatea să mai ocupe vreo funcție publică.
Așadar, în dosarul penal care a avut „72 de volume”, 3 dintre cei 14 inculpați au fost condamnați cu suspendare, fiind obligați la plata unor sume de bani sau la muncă în folosul comunității.
Reamintim că anterior reținerii/arestării din februarie 2015, la finele lunii octombrie 2014 au fost efectuate percheziții domiciliare în 30 de locații din București, Ialomița și Călărași, dintre care trei au fost la instituții publice (C.J. Ialomița, ADR Sud Muntenia, Spitalul Județean Slobozia…).
Silvian Ciupercă a fost președinte al Consiliului Județean din 2004 până în februarie 2015, din martie atribuțiile fiindu-i preluate de către Ștefan Mușoiu până la alegerile din 2016.