Victor Ponta, la Catedrala Episcopală din Slobozia. Șeful IPJ Ialomița a primit Ordinul Crucea Sloboziei în grad de cavaler. Episcopul Vincențiu, primul ierarh care a primit Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni
Premierul României, Victor Ponta, a participat duminică, 21 septembrie, la ceremonia de sfinţire a picturii Catedralei Episcopale „Înălţarea Domnului” din Slobozia, un eveniment de amploare la care a asistat mii de oameni.
Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat senatorii Ilie Sârbu și Vasile Blaga, deputații Marian Neacșu, Mihăiță Găină, Cristina Pocora și Gheorghe Tinel, președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu, prefectul și subprefectul județului Ialomița, Gigi Petre și Marin Constantin, vicepreședinții C.J., Ioan Martin și Ștefan Mușoiu, zeci de primari și consilieri.
Slujba Sfintei Liturghii şi slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi ai Sfântului Sinod.
Momentul de sfințire al picturii Catedralei Episcopale marchează anul aniversar „1994 – 2014. Slujire și dăruire. Două decenii de slujire arhierească în Episcopia Sloboziei și Călărașilor”.
Pe parcursul acestui eveniment, miile de credincioși au putut să participe la slujba de sfințire, atât în interiorul lăcașului de cult dar și afară, unde au putut privi pe un ecran desfășurarea evenimentului, sau să se închine la racla cu sfintele moaşte de la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din Slobozia dar și la Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos.
La finalul slujbei, Patriarhul României a mulţumit PS Vincențiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, pentru „multa osteneală și multa cheltuială” depuse pentru realizarea acestei Catedrale cu dimensiuni monumentale.
„Dorim să exprimăm prețuirea noastră față de preasfințitul episcop Vincențiu, care primește din partea noastră, în acest an al comemorării Sfinților Brâncoveni, Ordinul Sfinților martiri Brâncoveni pentru ierarhi. Este pentru prima dată când avem un Ordin și pentru ierarhi. A fost pentru preoți și mireni, iar în acest an am creat și pentru ierarhi”, spunea Patriarhul Daniel.
Totodată, la recomandarea PreaSfințitului Vincențiu, Crucea Patriarhală pentru Clerici a fost acordată arhimandritului Rafail Mîț, vicar eparhial și exarh eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, dar și părintelui Manuel Rusu, consilier cultural al Episcopiei.
Pentru sprijinul dat în realizarea Catedralei, au fost acordate domnilor Dumitru Pop și Gheorghe Ceteraș Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru mireni.
De asemenea, doi președinți de consilii județene, respectiv președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, dar și președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu, au primit Ordinul Sf. Ștefan cel Mare. Nu au lipsit șeful IPJ Ialomița, Viorel Ștefu, și nici deputatul Marian Neacșu, care au fost, la rândul lor, decorați.
„Astăzi se încununează o jertă de 22 de ani, începută de robul lui Dumnezeu Alexandru, de conducătorii municipiului și ai județului Ialomița (…)”, spunea episcopul Sloboziei și Călărașilor. (…) Țin să mulțumesc în mod special la doi fii ai Eparhiei noastre, oferindu-le un ordin al Episcopiei noastre, domnului Marian Neacșu, care în ultimul timp s-a ocupat în mod special pentru frumusețea bisericii lui Dumnezeu. Este ordinul Crucea Sloboziei în grad de cruce aniversară. De asemenea, Ordinul Crucea Sloboziei în grad de cavaler este acordată inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al județului Ialomița, Viorel Ștefu, pentru osteneala depusă în buna rânduială în acest județ. Tuturor vă mulțumesc”, a afirmat episcopul Vincențiu.
După slujbă, premierul Victor Ponta a plecat în grabă, fără să dea vreo declarație, iar dacă la sosire acesta a fost aplaudat, la plecare lucrurile nu au mai stat așa.
Mai spunem că piatra de temelie a bisericii a fost pusă în iulie 1992, la iniţiativa lui Ilie Alexandru, iar sfințirea catedralei episcopale avea loc pe 25 martie 2004, de sărbătoarea Bunei Vestiri, înainte de începerea lucrărilor de pictură, care vor dura mai mulţi ani, dat fiind suprafaţa foarte mare a catedralei (aproximativ 7.000 mp de pictură). Catedrala a fost realizată practic între anii 1994-2004, după proiectul arhitectului Voicu Florea.
Construcţia rezultată are dimensiuni monumentale: înălţimea 37 metri, lungimea 45 metri, lăţimea 24 metri şi 33 metri la abside, suprafaţa totală 850 mp, fiind prima şi cea mai mare construcţie eclesială din ţară, finalizată după căderea comunismului.
Costurile realizării acestei construcții au fost imense. Ele au fost suportate integral de Ilie Alexandru din 1992 până în 1994 şi parţial până în 1996. Restul s-a suportat de Episcopie până în 2004, cu contribuţia clerului, credincioşilor şi sprijinul Statului, dar și din donații, iar în ultimii ani au mai fost alocați bani de la Consiliul Județean, Primăria Slobozia și câteva donații pentru realizarea lucrării de pictură. Lucrările de construcţie au fost executate de firma Hermes din Slobozia până la cota +6 m, fiind continuate şi finalizate de S.C. Constrif SA din Slobozia. Pictarea icoanelor catapetesmei a fost donație din partea S.C. Orion `92 S.A. din Slobozia, iar pridvorul şi frontispiciul catedralei au fost împodobite, în perioada 2010 – 2013, cu pictură bisericească în tehnica mozaic murano de către Mihail Fordea.