Vasile Olaru: Dacă nu era Asociația, pacienții Spitalului Județean de Urgență nu aveau ce să mănânce
Aceasta este părerea managerului Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Vasile Olaru, exprimată public în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 23 octombrie.
Afirmația a fost făcută în contextul în care, cu ajutorul Asociației „Ajutor pentru Sănătate”, s-a reușit atragerea de fonduri, dar mai ales produse agricole, astfel încât unitatea spitalicească să iasă din impasul în care se află, cel puțin din punctul de vedere al asigurării hranei pacienților pe o perioadă de timp acceptabilă.
În cele aproape 10 luni de la înființare, s-au strâns din sponsorizări aproximativ 600.000 de lei, atât în bani cât și în produse agricole, respectiv tone de roșii, morcovi, țelină, păstârnac, ardei gras, capia, pepeni, ceapă, varză, grâu și porumb. Acestea au fost donate Spitalului Județean de Urgență din Slobozia de către diverși producători agricoli din județ, asta în condițiile în care fondurile alocate de către Casa de Asigurări de Sănătate și celelalte instituții cu care spitalul se află în relații contractuale sunt pe sfârșite.
Pentru că au fost donate cantități importante de legume, s-a decis să se facă și conserve pentru perioada de iarnă și depozitării lor în condiții corespunzătoare. Mai mult, grâul donat este transformat în făină, din care se face pâine chiar în spital, pacienții primind-o sub formă de chifle, cuptorul și malaxorul fiind cumpărate pe fundație. S-a făcut, astfel, o economie importantă, de peste un miliard de lei vechi anual la pâine, drojdia necesară fiind sponsorizată.
De asemenea, o parte din cereale au fost date sub formă de barter societății Avicola în schimbul cărnii de pui, dar și societății Teletext în schimbul produselor lactate. Totodată, au fost achiziționate din fonduri proprii prune și cartofi, iar peste câteva săptămâni se are în vedere chiar producerea de paste făinoase, existând promisiuni de a primi donație un utilaj.
Potrivit normelor, pentru hrana unui pacient se alocă în jur de 5,3 lei pe zi, respectiv trei mese și, câteodată, un supliment pentru diabetici, lăuze etc. La nivelul spitalului se realizează peste 26 de regimuri alimentare care sunt specifice afecțiunilor pe care le au pacienții.
În Spitalul Slobozia sunt bugetate 470 de paturi din 510 existente, iar în luna septembrie, de exemplu, din 1.770 de externări, CJAS decontează 1.300, pentru luna octombrie, va deconta 1.100, în luna noiembrie 10, iar decembrie 2, în condițiile în care există peste 1.700 de cazuri lunar.
„Spitalul se află într-o situație deosebit de grea în ceea ce privește necesarul de fonduri, iar dacă nu era fundația, la ora actuală s-ar fi mâncat în spital ceai fără zahăr, probabil în cantitate nelimitată, dimineața, la prânz și seara. Pentru că nu mai avem alocat nici cinci lei în buget pentru achiziția de alimente. Vreau să le mulțumesc tuturor societăților comerciale care ne-au ajutat efectiv cu alimente, cu diverse produse, iar astfel putem trece liniștiți peste această iarnă. Nu credeam că o astfel de acțiune va mobiliza atâta lume și că oamenii pot fi atât de darnici”, afirma managerul Vasile Olaru.
De asemenea, Mircea Lucreția, președintele Asociației, a vorbit, la rându-i, despre alte activități desfășurate, dar și despre cele viitoare.
„O primă activitate pe care a avut-o asociația a fost în iunie, pentru 20 de copii, cărora le-au fost aduse pachețele de 1 iunie. Cea mai mare realizare a fost acum, când a venit în sprijinul spitalului cu alimente. Roșii, pepeni, morcovi, ceapă, făină pentru pâine, o mașină de făcut pâine. Mulțumim sponsorilor, care sunt mulți și ne-au ajutat chiar și cu bani, în loc de produse sau cu transport”, spunea Mircea Lucreția.
Printre acești sponsori se află și președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, (2.000 lei), Nicolae Roșca (5.000 lei), ing. Dogaru (2.000 lei), Nedelcu Viorel (2.000 lei – Ciulnița), Vlase și mulți, mulți alții.
„Alte sponsorizări directe sunt la neurologie, unde se are în vedere realizarea unui compartiment de reanimare, cu ajutorul unui sponsor urmând a se achiziționa aparatura necesară. Vrem de asemenea să găsim materiale necesare pentru realizarea unui punct de tratamente… Tot din sponsorizări am achiziționat panourile solare pentru prepararea apei calde, care au dus la o scădere a consumului de gaze cu 20.000 lei lunar, iar în viitor se are în vedere achiziționarea aparaturii de endoscopie. Cred că o să ne orientăm și spre producția de anumite medicamente. Din păcate, nu am reușit să găsim înțelegere la societățile mari din județ. Trebuie să spunem că acțiunile noastre sunt strict apolitice. Dacă ne va ajuta Dumnezeu să realizăm și centrul de îngrijiri paliative din fonduri structurale norvegiene, pentru că este mare nevoie pentru bolnavii cronici aflați în ultima fază…. Avem tot personalul pregătit. Este un proiect la care ținem și să sperăm că proiectul nostru va fi selectat”, adăugau reprezentanții Asociației.
Arierate de 390.000 lei, probleme cu achiziția de medicamente și materiale sanitare și cu salariile
Pentru că se reclamă situația dezastruoasă în care se află unitatea spitalicească, jurnaliștii au solicitat informații suplimentare în acest sens. Astfel, directorul economic, Adrian Berbece, spunea că, la ora actuală, Spitalul are arierate de aproximativ 390.000 de lei, constituite la 31 octombrie, datorii generate de diferențele dintre numărul de externări din spital și numărul decontărilor CJAS, sperându-se ca în ultima decadă a lunii noiembrie spitalul să primească fonduri pentru a plăti aceste datorii.
„Dacă mă întrebați de disponibilul bugetar cu privire la achiziția de medicamente, materiale sanitare, acesta este zero de mult timp și avem mari semne de întrebare cu privire la ce vom face începând cu 1 noiembrie, pentru că nu vom avea bani de salarii. Nici pe octombrie nu avem toți banii, cam 80% avem. Pe ultimele două luni suntem descoperiți total. Depunem periodic cereri, memorii, dar răspunsul este că nu există bani. În condițiile în care această fundație nu ar fi existat, disponibilitățile financiare ale spitalului nu permiteau achiziționarea de hrană pentru pacienți”, spunea acesta.