Utilaje de la drumurile naționale pentru deblocarea unor drumuri județene din Ialomița
[box color=black]Patru localități izolate, în care se află 886 de persoane, respectiv Boteni (Sinești) – 44 persoane, Livedea (Sinești) – 40, Piersica (Ciochina) – 112 persoane și satul Horia (Axintele) 680 de persoane, cinci localități nealimentate total sau parțial cu energie electrică și mai multe segmente de drumuri județene blocate, cam așa s-ar sintetiza situația din județul Ialomița, prezentată, vineri seară, de prefectul județului Ialomița, Mădălin Teculescu, în cadrul videoconferinței cu prefecții.[/box]
Prefectul a solicitat utilaje de la Secția de Drumuri Naționale pentru a ajuta la deblocarea unor drumuri județene
Acesta a propus Ministerului Transporturilor să aprobe dislocarea unor utilaje de la Drumurile Naționale care au finalizat lucrările de deszăpezire, pentru a acționa la deblocarea sau lărgirea unor drumuri județene, ca să se poată ajunge la persoanele izolate din localități.
După videoconferință, această hotărâre a fost aprobată de membrii Comitetului pentru Situații de Urgență
O a doua propunere aprobată în comitetul județean pentru situații de urgență a fost aceea de informare a tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență pentru a-și lua măsuri de gestionare a situațiilor de urgență pe care le au în localitate.
„Multe dintre cele care sunt în această adresă au fost transmise de câteva zile bune. Dacă nu avem situația de la Vrancea sau de la Buzău este datorită faptului că i-am atenționat din timp. Am fost ca un prevăzător așa. Când toată lumea spunea că nu o să se-ntâmple și nu o să vină, eu am spus de la început că trebuie să luăm cele mai bune măsuri și să transmitem măsurile clare și coerente”, spunea prefectul Teculescu.
[box color=white]Măsuri pentru comitetele locale pentru situații de urgență[/box]
Prefectul le-a trimis reprezentanților Comitetelor locale pentru situații de urgență o adresă prin care le solicită acestora să ia măsuri în vederea gestionării situațiilor de urgență generate de condițiile meteo nefavorabile specifice iernii.
„Veți dispune și pune în aplicare următoarele măsuri și acțiuni: cunoașterea situației persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar de urgență: alimente, apă, pături și tot ce mai consideră dânșii necesar, identificarea persoanelor care solicită prim ajutor medical precum și servicii medicale de urgență și tratament pentru dializați, bolnavi cronici etc, identificarea resurselor existente în vederea intervenției pe plan local și solicitarea sprijinului din partea autorităților administrației publice din localitățile învecinate neafectate și autorităților și structurilor specializate de la nivel județean, pregătirea unor spații pentru preluarea, cazarea și hrănirea temporară a persoanelor ale căror locuințe sunt afectate de căderile masive de zăpadă și de viscol, analiza posibilității preparării hranei pentru persoanele defavorizate, centralizat, cu sprijinul unor patronate, firme, și distribuirea cel puțin a unei mese pe zi calde la sediul primăriilor, internatelor, grădinițelor, căminelor culturale din localități, constituirea unor detașamente de voluntari din cadrul populației în scopul executării lucrărilor de degajare a căilor de comunicații pentru a se permite accesul în locuințe precum și pentru aprovizionarea populației sinistrate, intervenția cu tehnică și utilajele existente la nivel local pentru curățirea drumurilor de zăpadă și gheață, menținerea permanentă a legăturilor cu unitățile și subunitățile MAI și MApN din plan teritorial pentru colaborarea și coordonarea în vederea limitării și înlăturării efectelor situațiilor de urgență ce continuă să se manifeste și în prezent și luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru a acorda ajutor persoanelor afectate de condițiile meteo”.
[box color=white]Alimente pentru oamenii din localitățile izolate, primite de la Suceava[/box]
Sâmbătă, 11 februarie, în județul Ialomița vor fi aduse alimente din județul Suceava, în urma apelului primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu ca din județele care nu au probleme să fie repartizate alimente din stocurile de rezervă.
În cadrul comitetului județean pentru situații de urgență, prefectul a mulțumit medicilor de familie și asistenților medicali care au fost în localitățile din județ în această perioadă, rugându-i să fie în continuare în comunitate.
În ceea ce privește persoanele care au nevoie de dializă, Mădălin Teculescu a cerut Direcției de Sănătate Publică să ia măsuri ca aceștia să fie aduși din timp la Slobozia, având în vedere că în următoarea perioadă se anunță din nou vreme severă, ninsori și viscol și să nu se accepte vreun refuz din partea acelor persoane.
Totodată, acesta a avut rugămintea ca reprezentanții serviciilor deconcentrate „care lucrează cu agenții economici, mai ales din domeniul panificației”, să facă rost de alimente… pentru a duce în zonele izolate.
[box color=white]Unii primari au fost rupți de realitate[/box]
Prefectul a criticat în cadrul ședinței lipsa de inițiativă a unor primari care, deși aveau probleme în localitatea lor, nu au acționat cu forțe locale, dar nici nu au solicitat sprijin din partea autorităților județene.
Este un lucru de neînțeles în condițiile în care au fost informați să se ducă să-și vadă localitatea. Au existat și primari care nu au ezitat să solicite ajutor, cum a fost cazul primarului Niță de la Colelia. Avem primari care și-au dat seama de problemele din partea de nord a localităților lor, pentru că de acolo a bătut vântul, și unde sunt case acoperite de zăpadă, s-au implicat, s-au dus acolo și-au dat seama de situație, au cerut sprijin, și aici vorbesc de Colelia, dar și primari care nu au ajuns să vadă ce este crezând că peste tot este ca în centrul comunei lângă primărie. Acum, după apelurile făcute ori la mass media, ori prin 112, ori la ISU și-au dat seama că au o problemă și nu au forță locală. Nu au reușit să mobilizeze oamenii, voluntari, pentru a scoate oamenii din zăpadă. Azi (n.r. vineri, 10 februarie) am trimis 20 de militari la Horia, 20 la Rași, 15 la Colelia, 11 la Hagiești, 18 la Reviga și 15 la Rădulești – Răsimnicea. De asemenea, au fost și pompieri și jandarmi”, a adăugat prefectul.
[box color=white]Poduri de gheață pe râul Ialomița, pe brațul Borcea circulația navală este oprită[/box]
Temperaturile foarte scăzute au condus, inevitabil, și la formarea de poduri de gheață pe mai multe râuri care străbat județul Ialomița. Nivelul apei râurilor se află, deocamdată, sub cotele de atenție. Se înregistrează, însă, poduri de gheață pe toată lungimea râului Ialomița, pe anumite porțiuni din râul Prahova, iar în ceea ce privește brațul Borcea, circulația navală este opritătot din cauza podurilor de gheață.
În ceea ce privește podurile plutitoare existente la Mihail Kogălniceanu, Buești, Manasia și Ciulnița, acestea nu au fost trase la mal, așa cum ar fi trebuit, pentru a preveni ruperea lor odată cu dezghețul, dar sunt monitorizate, spun autoritățile locale.
O problemă se prefigurează la barajul Dridu, unde în eventualitatea unor viituri pe râurile din județ, provocate de dezgheț și precipitații abundente, acesta nu poate reține în acumulare decât 50% din capacitatea de stocare. Deși lucrările de reabilitare trebuiau să se încheie din noiembrie anul trecut, din motive obiective, spun reprezentanții Apelor Române, contractul de punere în funcțiune a barajului Dridu a fost prelungit cu șase luni.
Astfel că, trebuie să ne așteptăm ca după această perioadă să intrăm în alte probleme. Pentru a limita, oarecum, efectul acestora, prefectul a solicitat tuturor să ia măsuri din timp, să-și facă necesarul de materiale, propunând totodată demararea cât mai curând a unor acțiuni de prevenire și exerciții de alarmare pe inundații, susținând că „s-a săturat să afle că pe hârtie totul merge bine”.