Unirea Principatelor Române de la 1859, sărbătorită și la Slobozia
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a avut loc în 1859 şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Manifestarea prilejuită de această mare sărbătoare a națiunii române, împlinirea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, organizată de Instituția Prefectului Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Garnizoana Slobozia și Primăria Slobozia a fost una restrânsă, din cauza contextului epidemiologic. Au fost prezenți reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Parlamentului, Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, câțiva din partea unor partide politice, asociații de veterani, revoluționari, instituții publice, dar în special din partea MApN, MAI și Poliția Locală.
După întâmpinarea prefectului județului Ialomița, Marin Constantin, de către locțiitorul Garnizoanei Slobozia, maior Mierlăcioiu Horia, a fost prezentat onorul, a fost intonat Imnul Național al României, interpretată Hora Unirii, a fost oficiat serviciul religios și a fost evocată semnificația zilei de 24 ianuarie de către prefectul județului Ialomița și de către prof. dr. Valentin Gheorghe.
„Statul a cunoscut o modernizare rapidă în perioada lui Cuza și ulterior. Tot legat de Unire, suntem mândri că și noi, ialomițenii, ne-am adus contribuția la acest eveniment. În anul 1857, din partea Ialomiței, în Divanul Ad-hoc al Țării Românești, a fost ales Mircea Mălăeru din Dridu, Ialomița, care a participat la toate acțiunile Unirii. Ulterior, el a fost în fruntea manifestanților care stăteau în jurul Adunării pentru a-i presa pe cei de acolo să-l aleagă pe Cuza. S-a implicat, a ținut legătura cu domnitorul Cuza și pentru realizarea reformei agrare, dar nu a reușit acest aspect. Tot legat de Ialomița, mai avem o mândrie. În drumul său spre Constantinopol, domnitorul Cuza, la rugămințile lui Evanghelie Zappa, mare moșier la Broșteni, a înnoptat la conacul lui Zappa, și, după cum consemnează profesorul Ioan Man în monografia comunei Ion Roată, au urmat și alte vizite ale domnitorului Cuza, în cadrul cărora discuta cu Evanghelie Zappa despre problemele țării”, a transmis prof. dr. Valentin Gheorghe, profesor de istorie în municipiul Fetești.
De asemenea, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, după ce a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, a adus în discuție nevoia de unitate și de pace, în acest context internațional destul de încordat, care ne aduce pe toți cumva în „punctul de fierbere”, fiind convins că noi, românii, suntem un popor iubit de Dumnezeu.
Marin Constantin și-a exprimat speranța că România nu va face parte din acest război, iar numai uniți putem schimba ceva în țara noastră, chiar dacă schimbarea vine în urma acțiunilor fiecăruia dintre noi.
“Pentru că nu ne putem uni mâinile într-o horă a unirii, să ne unim cugetele și să simțim românește, aplaudând eroii acestor vremuri.
Mulțumesc public cadrelor sanitare, polițiștilor, pompierilor, jandarmilor și militarilor, eroi ai ultimilor ani.
Vrem o țară ca afară, dar nu vrem să aplicăm rigoarea și buna măsură. Schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi și apoi să încercăm să-i schimbăm pe ceilalți. Dictonul american, “nu trebuie să întrebi ce a făcut țara pentru tine, ci ce ai făcut tu pentru țară ar trebuie să ne călăuzească viața.
Unirea este putere, trebuie să fim uniți și să promovăm profesionalismul și buna credință. Să sancționăm tupeul și lipsa de bună creștere, încercând să ne facem datoria cu conștiința că suntem români demni și fermi” a precizat, printre altele, prefectul județului în alocuțiunea dedicată evenimentului.
Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, fără ca oamenii să se mai prindă în Hora Unirii. Poate la anul… dacă scăpăm de pandemie.