Trofeul Tinereții Amara a fost câștigat de Teodor Manciulea din Buzău. Ialomița obține premiul de popularitate
Teodor Manciulea din Buzău este câștigătorul celei de-a 47-a ediții a Festivalului Trofeul Tinereții Amara 2014. Tânărul din Râmnicul Sărat a reușit să impresioneze juriul cu vocea sa, interpretând melodiile „Nu-ţi spun adio”, compozitor: Anton Şuteu, text: Dan V. Dumitriu și „Prima iubire şi ultima”, compozitor: Horia Moculescu, text: Mihai Maximilian.
“Am foarte mari emoții, mă copleșesc și nu îmi găsesc cuvintele. Vreau să mulțumesc juriului, mulțumesc orchestrei, a fost o onoare să cânt alături, publicului, pentru că ați fost extraordinari, și îi felicit pe colegii din festival alături de care m-am simțit foarte bine în acest weekend”, a declarat câștigătorul imediat după primirea premiului.
Trofeul festivalului, în valoare de 6.000 lei, a fost înmânat de primarul orașului Amara, Victor Moraru, care a ținut să felicite toți concurenții participanți, câștigătorii, îndemnându-i totodată să continue această activitate “pentru că muzica ușoară românească aparține tuturor”. De asemenea, primarul a adus mulțumiri speciale publicului care, prin aplauze, a reușit să motiveze atât concurenții cât și organizatorii.
Anul acesta a fost un festival cu totul special. De la o ediție la alta se aduc îmbunătățiri, astfel încât standardele să crească. Iar la ediția cu numărul 47 chiar s-au observat schimbările. Cea mai importantă a fost orchestrația care a adus un plus de valoare festivalului.
„Avem la Amara și în acest județ cel mai important festival, de care trebuie să fim mândri. Ca noutate în acest an, avem orchestrația live și asta se datorează domnului Horia Moculescu care mi-a spus acum un an că dacă vreau să aduc ceva nou sau dacă lipsește ceva acestui festival este orchestrația live. Mulțumesc domnului Ionel Tudor care mi-a oferit această bucurie”, declara primarul orașului Amara, Victor Moraru.
Cei 13 finaliști au încercat să vină cu ceva nou față de alte festivaluri la care au participat, însă nu toți au reușit. Juriul a punctat originalitatea, prezența scenică și, nu în ultimul rând, calitățile vocale ale concurenților. Din păcate, unii au exagerat în anumite privințe, au scăpat vocea de sub control, nu și-au ales piese care să îi pună în valoare, iar alții care au cântat pentru prima oară cu o orchestră au dat emoții, nereușind să se coordoneze întotdeauna.
Președintele juriului, Horia Moculescu, chiar a ținut să precizeze faptul că unii concurenți au fost depunctați pentru că nu au fost originali, interpretând aceleași piese la fiecare concurs la care participă, nu au dat “ce aveau mai bun”, deși aveau ocazia să-și pună mai mult în valoare calitățile vocale, cântând cu o parte din orchestra radiodifuziunii române. Dar vor avea timp să se corecteze, iar la alte concursuri să fie mai buni.
Trebuie spus că au participat concurenți din București, Constanța, Neamț, Călărași, Ialomița, Buzău, Vaslui și chiar din Ucraina. (citește mai jos câștigătorii)
În urma jurizării, destul de exigente, au fost acordate, în afară de Trofeu, alte șase premii.
Mențiune a obținut Sebastian Tudor, de 18 ani, din Roman, județul Neamț, care a interpretat piesele „Septembrie, luni”, compozitor: Cristi Creţu, Text: Andreea Miclici și „Prima zi fără tine”, compozitor: Sergiu Rudichi, Text: Andreea Andrei.
O altă mențiune, în valoare de 1.000 lei (plus o geantă oferită de Tris Company), a fost obținută de Diana Antonică din Constanța, care a interpretat piesele „Mi-e frică”, compozitor şi textier: Sfera și „O fată singură-n noapte”, compozitor: Marian Ionescu/Răzvan Mirică, text: Loredana Groza.
Premiul de popularitate ( în valoare de 2.000 lei și o geantă de la Tris Company) a fost adjudecat, fără drept de apel, de Alina Matache din Amara, Ialomița. Alina a interpretat melodiile „Tu n-ai avut curaj”, compozitor: Şerban Georgescu, text: Roxana Popescu și „Hora din Moldova”, compozitor: Veaceslav Daniliu, text: Andrei Hadjiu.
Premiul a fost oferit de firma Transmim, în memoria fondatorului acestei firme, Mihai Ioniță. În acest context, a fost conferită, de către directorul festivalului, și o diplomă de excelență, post mortem, lui Mihai Ioniță, în semn de apreciere pentru susținerea acestui festival de-a lungul anilor.
Premiul al III-lea, în valoare de 2.000 lei, a fost acordat de Alexandru Potor de la Centrul de Resurse Comunitare Ialomița, premiu câștigat de Alexandru Tărâțeanu din Ucraina. Acesta a interpretat piesele „Prima şi ultima oară”, compozitor: Nicolae Caragia, text: Daniela Doroftei și „Vreau o minune”, compozitor şi textier: Holograf.
Premiul II (3.000 lei) a fost adjudecat de Gabriela Amzaru din Călărași, care a interpretat piesele „Pentru dragostea ta”, compozitor şi textier: Adrian Ordean și „Cartierul cântă rock”, compozitor: Nicu Damalan, text: Laura Stoica.
Premiul I (în valoare de 4.000 lei), oferit de Andrei Pop de la firma Orion, a fost câștigat de Adriana Gavrilă din Călărași, care a interpretat piesele Cola Song, produsă de Play & Win și „Spune-mi”, compozitor: Cornel Fugaru, text: Mirela Fugaru.
După emoțiile concursului, atmosfera a fost întreținută în prima seară de recitalurile trupelor DJ Sava&Raluka și 3SE, iar în cea de-a doua de Aurelian Temișan&The Funk Society, Marius Marin și Loredana, care au avut o prestație de excepție.
În concluzie, de la un an la altul, festivalul de muzică ușoară de la Amara urcă încă o treaptă, fiind cu atât mai apreciat cu cât s-a reușit ca timp de 47 de ediții să nu fie întrerupt, în toți acești ani depășind tot felul de crize…