Trofeul Tinereții Amara a ajuns la Roman, iar premiul de popularitate la Slobozia
Cea de-a 49-a ediție a Festivalului Trofeul Tinereții Amara 2016 s-a încheiat. Impresiile de final au fost în general pozitive, fiind apreciate eforturile organizatorilor de a fi cât mai profesioniști. Au fost, însă, și participanți care au subliniat necesitatea unor schimbări, care să scoată festivalul din „amorțeală”.
De exemplu, spectacolul să fie mai antrenant, repertoriul concurenților să fie diversificat de la an la an, și cu melodii de actualitate, că doar este festivalul tinereții, iar locul de desfășurare să fie mai mare, reabilitat, modernizat. Și se pare că de anul viitor, la ediția a 50-a aniversară, chiar vom vedea schimbări radicale. Cel puțin așa se promite.
Despre artiștii invitați, și anul acesta am avut parte de nume consacrate, chiar dacă doi dintre ei, Connect-R și Ștefan Bănică, au mai participat în anii trecuți. Aceștia au reușit să dezmorțească spectatorii, să ridice sala în picioare și să facă spectacol, așa cum ne-au obișnuit. Chiar dacă Gabriel Cotabiță și Luminița Anghel au fost mai liniștiți, iar din anumite puncte de vedere au fost de înțeles, prestațiile artistice au fost, de asemenea, apreciate de public.
Despre concurenți, ce putem spune? Toți au încercat să dea ce e mai bun. Unora le-a reușit, altora nu. Unii au fost mai inspirați în alegerea pieselor cu care au participat, alții s-au poticnit în melodii ori prea grele, ori care nu le-au pus vocea în valoare.
În final, favoriții juriului au fost premiați, dar și favoritul publicului. Astfel, premiul I a fost obținut de Alexandra Penciu (Galaţi) – 21 ani, premiul al II-lea de Miruna Mihaela Diaconescu (Vaslui), iar premiul al III-lea de Elena Cristiana Petcu (Bucureşti).
„Trofeul tinereţii” a fost acordat lui Sebastian Tudor din Roman, județul Neamţ, care în 2014 a obținut la Amara mențiune.
Sebastian are 20 de ani și este student la ASE în București, la informatică economică.
„După mulți ani de muncă, se pare că a apărut și succesul. Este a doua participare la Amara. Am fost și în 2014, când am luat mențiune. M-am întors cu forțe proaspete și cred că acum am ales piese mai bune, care mi-au pus vocea mai mult în valoare. A fost un public minunat, un band minunat. Totul este să nu renunți. Dacă nu avem perspectivă și forță interioară, nu avem ce să facem”, a declarat câștigătorul marelui premiu.
Au mai fost acordate premiul Henry Mălineanu către Ana Maria Piţa (Neamţ), premiul de popularitate lui Ştefan Robert Iosifescu din Slobozia, Ialomiţa (în 2014 premiul de popularitate a fost obținut tot de Ialomița), menţiune I – Ionuţ Danil (Buzău), menţiune II – Mihaela Cătălina Mihăilescu (Călăraşi).
Concurenții au fost acompaniați live de către orchestra condusă de Ionel Tudor – compozitor și dirijor, iar prezentatorul evenimentului a fost Octavian Ursulescu.