Tonița Manea, subprefectul județului Ialomița: Avem o rată a incidenței COVID-19 în continuă creștere
Subprefectul județului Ialomița, cu atribuții de prefect, Tonița Manea, și subprefectul Gheorghe Babagianu, au susținut vineri, 1 octombrie, o conferință de presă după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița.
Printre temele abordate s-au aflat situația epidemiologică din județ, situația vaccinărilor și a testelor. În context, Tonița Manea a făcut și un apel public la autoritățile locale și județene să se implice mai mult în campania de vaccinare, în contextul în care rata incidenței COVID-19 la nivel județean este în continuă creștere. Nu în ultimul rând, am aflat că în județ există și 200 de focare de pestă porcină africană.
În ceea ce privește gradul de vaccinare, la finele săptămânii trecute situația nu era chiar bună. „Potrivit datelor primite de la DSP, dintr-un total al populației de 228.824 de persoane, avem 123.571 vaccinări efectuate. (…) Total persoane vaccinate cu o doză – 30,34%, procentul persoanelor vaccinate cu două doze – 23,20%, iar cu a treia doză 0,46%. Avem o rată de incidență în continuă creștere. În data de 1 octombrie, aveam o rată de incidență la nivel de județ de 3,18, iar din analiza pe care am făcut-o, comparativ cu 25 septembrie, când aveam o rată de incidență de 1,90, acum rata de incidență aproape s-a dublat”, a declarat Tonița Manea.
Conform raportărilor, aproximativ 70% dintre cadrele didactice și personal auxiliar sunt vaccinate, iar dintre elevi, 675. La finele săptămânii, în jur de 100 de elevi erau depistați cu SARS-CoV2, 24 de profesori și 3 personal auxiliar.
În spitalele din județul Ialomița erau internate până vineri 114 persoane, 95% fiind nevaccinate, potrivit autorităților. Dintre acestea, 13 sunt cu forme ușoare, 80 cu forme medii, 13 cu forme severe, iar 8 sunt la ATI: Slobozia – cu forme ușoare – 2, Țăndărei – cu forme ușoare – 11, cu forme medii – 16 persoane la Slobozia, 31 la Fetești, 25 la Urziceni și 8 la Țăndărei, cu forme severe – 9 persoane la Fetești, 4 la Țăndărei, iar pe ATI – 1 persoană la Slobozia – neventilată și 7 tot la Slobozia ventilați mecanic.
La ATI avem foarte puține locuri la nivelul județului: 8 paturi la Slobozia, dintre care 4 pe Terapie Intensivă și 4 pe Terapie Intermediară, iar la Fetești sunt 4 paturi pe Terapie Intermediară.
Există solicitare de majorare a numărului de paturi, însă, din păcate, nu sunt medici suficienți și nu se pot asigura gărzile.
În ceea ce privește rata de pozitivare ca urmare a testărilor, aceasta este scăzută, de 21%, din cauza faptului că gradul de testare este scăzut. În medie, în județ, se efectuează zilnic în jur de 500 de teste.
Din 24 septembrie până pe 30 septembrie, au fost efectuate 3.468 de teste, dintre care 759 pozitive – teste RT-PCR – 259 și Antigen – 500.
„Solicit tuturor autorităților locale și județene (…) implicare activă în campania de vaccinare a populației. Consider că fiecare dintre noi avem datoria morală de a-i îndruma, de a-i sfătui, privitor la beneficiile vaccinării, pe cei de care suntem într-un fel responsabili. Readuc în atenție importanța și necesitatea vaccinării împotriva SARS-CoV2, în interes individual cât și în cel al sănătății publice. Trebuie să înțelegem că vaccinarea este singura cale prin care ne protejăm, pe sine și pe cei dragi nouă. Acesta este apelul meu către autoritățile publice locale și județene”, a transmis subprefectul județului Ialomița, cu atribuții de prefect.
De la începutul pandemiei, în județul Ialomița au murit, din cauza COVID 19, 472 de persoane.
Până vineri, 1 octombrie, două localități se aflau deja în carantină zonală, respectiv Axintele, cu o rată a incidenței de 9,54 la mia de locuitori, Rădulești, cu 6,32, iar orașul Amara intrase în scenariul roșu, având mai mult de 50 de cazuri de infectare și o rată de 6,30, urmând să se ia măsura carantinei zonale și aici. De asemenea, municipiul Slobozia avea vineri o incidență a cazurilor de COVID de 5,84 la mia de locuitori, cu 299 de cazuri, în weekend depășind 7,5 cazuri la mia de locuitori (387 cazuri). Aceeași propunere de carantină zonală va exista curând și în această localitate.
Potrivit subprefectului Tonița Manea, propunerea de carantină zonală este făcută pe anumiți indicatori de către DSP. Iar dacă DSP va face propunerea către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, se va intra în carantină.
200 de focare de pestă porcină
În altă ordine de idei, vă informăm că în județul Ialomița sunt peste 200 de focare de pestă porcină africană. O situație gravă se înregistrează și la societatea FermePlus Căzănești, unde s-a luat decizia uciderii tuturor efectivelor de porci. Confirmarea că în ferma respectivă există pestă porcină africană a venit în data de 24 septembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița luând decizia de ucidere imediată și distrugerea porcilor care se află în exploatație, operațiune care se va finaliza în câteva zile.
Totodată, s-a instituit în jurul focarului o zonă de protecție de 3 km, pe raza orașului Căzănești, Ciochina și exploatației comerciale Agrisol Int. Ro SRL.
De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului se instituie o zonă de supraveghere, care include și o zonă de protecție, pe raza localităților Orezu, Piersica, Bordușelu, Marsilieni, Orboești, Andrășești, Crunți, Rovine, Balaciu Sărățeni și Munteni Buzău.
În aceste zone, instituțiile parte a comitetului Local pentru Combaterea bolilor, cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică, iar DSVSA va avea atribuții de dirijare și monitorizare a măsurilor de control și raportarea periodică a progreselor obținute.
În cadrul conferinței s-a mai discutat despre ANIF și solicitările de despăgubiri.