Tichete sociale pentru a frecventa şcoala şi burse pentru cei care au performanţe educativ-culturale şi educativ-sportive
Primăria Slobozia a efectuat, în ultimele șase luni, anumite evaluări la serviciul public de asistență socială, atât pe venitul minim garantat, cat și pe alte probleme care au condus la creșterea abandonului școlar la nivelul municipiului sau legate de copiii care obțin performanțe la învățătură deși familiile din care fac parte au venituri foarte mici.
În urma acestor analize, viceprimarul municipiului, Cezar Zamfir, s-a decis să depună două proiecte care vor fi prezentate consiliului local la ședința din luna iunie, unul dintre ele referindu-se la acordarea unor tichete sociale familiilor ai căror copii se află în risc de abandon școlar.
„Mi s-a părut esențial ca acești copii să poată frecventa școala, pentru că mulți dintre cei care ne solicită sprijin social, ajutor minim garantat, sunt cei care nu știu carte. Nu știi carte, nu te poți angaja, deci vei deveni clientul serviciului de asistență socială. Este un proiect care poate să aibă perspectivă, chiar dacă la început sumele vor fi mai mici. Dacă noi stipendiem familiile sărace cu niște tichete sociale, care să le permită achiziționarea de rechizite școlare, alimente, încălțăminte pentru copiii lor, probabil că aceștia vor merge mai mult la școală. Mergând mai mult la școală, probabil că vor dobândi niște abilități, care să-i facă apți pentru piața muncii. Nu cred că vom putea susține la început mai mult de o sută de cazuri. Deci, practic, vom face o ierarhie în care primii o sută vor intra în acest program, cei mai nevoiași, urmând ca în funcție de efecte, de rezultate, să mărim acest număr sau chiar să îl micșorăm”, a declarat viceprimarul.
Cea de-a doua propunere care va intra în dezbatere publică se referă la acordarea unor burse de excelență, de performanță, copiilor care au rezultate pe două direcții: educativ-culturale și educativ- sportive.
„Cred că e timpul ca primăria, comunitatea locală, să-și ajute performerii. Sunt elevi cu rezultate bune și la învățătură dar și în plan sportiv. Și atunci este foarte necesar ca noi, primăria, autoritatea locală, să contribuim la performanța lor. Și aici, probabil vor fi tot niște tichete de sprijin, niște sume de bani”, a adăugat Cezar Zamfir.
Potrivit acestuia, la proiectul cu abandonul școlar fondurile vor fi asigurate exclusiv din bugetul local, iar la cel cu bursele va exista posibilitatea unor parteneriate între primărie și firme locale. „Trebuie ajutată performanța, pentru că, dintr-o analiză sumară, observăm că cei mai buni elevi pleacă din Slobozia. În condițiile în care aceștia vor fi susținuți financiar pentru a ajunge la performanță, se vor simți legați cumva de locurile acestea, și atunci poate că părăsirea localității nu va mai fi prioritară pentru viitorul lor”, a mai spus acesta.
Proiectele vor intra în dezbatere în luna iunie și vizează anul școlar 2013-2014. Tichetele vor avea valoarea de 10 lei, urmând să fie acordate lunar câte 10 tichete.
Tichetele privind bursa vor fi și ele plafonate la 100 de lei lunar, dar vor fi calculate după un regulament special, respectiv 70% vor fi pentru performanțe, iar 30% pentru implicarea în activități sociale.
„Vrem ca acești elevi, chiar dacă sunt buni la învățătură, să se implice și în activități extra-școlare, cum ar fi vizite la cămine de bătrâni, la centre de copii abandonați etc., pentru ca viitorii noștri absolvenți să aibă un contact mai mare cu realitatea, așa crudă cum este ea. Realitatea însemnă și oameni bolnavi și copii fără părinți, oameni cu handicap, bătrâni neajutorați etc”, sublinia viceprimarul.
Precizam anterior că aceste burse vor fi acordate pe două direcții, respectiv educativ-școlare și educativ-sportive. În ceea ce privește acordarea de burse în direcția educativ-sportivă, viceprimarul municipiului susține că nu vor fi în mod special pentru performanță, ci pentru promovarea unei vieți sănătoase.
„Este extrem de important ca toți copiii Sloboziei să facă sport. Nu este vorba doar de performanță, cât mai ales de promovarea unei vieți sportive, sănătoase, pentru generațiile viitoare. Se cheltuie cu sportul niște bani, în jur de 40 miliarde lei vechi, care se duc în special către fotbal. Credem că pentru o comunitate de 50.000 de locuitori, care încă nu are apă potabilă, care încă nu are străzile cum trebuie, cred că este mai puțin important ca Unirea să se bată pentru prima ligă. Este mai important dacă acești bani ar merge către sportul de masă. Sportul pentru cât mai mulți copii. Nu vrem să avem doar 25 de jucători de fotbal, vrem să avem 250 de copii care fac sport. Handbal, tenis, atletism și alte sporturi. Am dori ca din acest milion de euro să beneficieze cât mai mulți oameni din Slobozia. Esențial este să fie implicați cât mai mulți copii, nu neapărat pe performanță cât pe practicarea unui sport, indiferent care ar fi acesta. În acest sens, ar trebui dezbateri publice cu cetățenii pe ideea cheltuirii acestor bani. Să cheltuim pentru majoritatea copiilor sau numai pentru câțiva care să facă performanță? Pentru că sigur din o mie de copii care fac sport de masă, cel puțin zece vor ajunge să facă performanță. În acest sens, primăria nu trebuie să fie sponsor de performanță, ci trebuie să ajute toți cetățenii”, a concluzionat viceprimarul.
Vom vedea dacă cele două proiecte vor fi puse și în practică și dacă va fi cineva dispus să investească în ele, în condițiile în care pentru a vedea și efectul este nevoie de foarte mult timp și, evident, bani.