TESTE PAPANICOLAU și HPV gratuite în județul Ialomița, prin proiectul SCCUT cu finanțare europeană
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost lansat marți, 26 iulie, în județul Ialomița, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale și a specialiștilor medicali în domeniu.
SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.
Dr. Adriana Ciuvică, managerul proiectului SCCUT, a anunțat că, în acest moment, Spitalul Județean de Urgență Slobozia este afiliat în proiect, iar din 25 iulie, ialomițencele pot suna la numărul: 0243/ 212130, 212131, int. 221, pentru a se programa la testul Papanicolau (24-29 ani) și HPV (30-64 ani), de luni – vineri: 9.00- 12.00.
De asemenea, toate spitalele din județ, centrele medicale private, medicii ginecologi și medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București pentru detalii.
Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.
„De peste 50 de ani, sănătatea comunității face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborarea politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre. Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent, dar și investiții atât în resursa umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening, astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului Național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.
Până în prezent, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, 376 de ialomițence, din 7 localități ale județului, au efectuat cele două teste, în gratuitate.
Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.
Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.
„Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a precizat Mihaela Geoană, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea.
Organizatorii speră ca autoritățile locale să înțeleagă utilitatea acestui demers și să solicite prezența unității mobile, acolo unde nu sunt centre medicale afiliate.
„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea”, este de păreere Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.
În cadrul evenimentului, susținut la Centrul Cultural „Ionel Perlea”, au luat cuvântul și reprezentanți ai autorităților locale și județene, care au asigurat de tot suportul în desfășurarea acestei activități deosebit de importante pentru prevenirea apariției cancerului de col uterin.
„Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”, a adăugat Radu Anuți, Coordonator activități Sastipen.
Menționăm faptul că 8 din 10 femei active sexual se vor infecta de-a lungul vieții cu un genotip HPV. Dar infecția cu HPV este autolimitată, este tranzitorie, se vindecă de la sine, fără a lăsa urmări în 80% din cazuri. Numai atunci când infecția devine persistentă, și anume virusul persistă peste 6 – 12 luni, în special la femeile peste 30 de ani, poate provoca leziuni ale colului uterin, care vor duce în final la cancer de col uterin.