Tănăsescu Mihai: USR m-a chemat în politică!
Cum alegerile locale se apropie cu pași repezi, iar noi dorim să avem o cumunicare cât mai eficientă și transparentă cu cetățenii, în următoarele rânduri discutăm și vi-l prezentăm pe Tănăsescu Mihai, vicepreședinte USR IALOMIȚA, candidat pentru funcția de consilier local, susținut de Alianța USR-PLUS pentru Municipiul Slobozia.
Ce v-a determinat să intrați în politică?
Dorința de a intra în politică nu a apărut peste noapte, pentru că am absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în urmă cu aproximativ 10 ani, am obținut și un masterat de Relații Internaționale și Integrare Europeană. De atunci și până în prezent, am observat cum România a trecut prin cea mai neagră perioadă din punct de vedere politic, perioadă ce a avut un impact devastator din punct de vedere social și economic. Guvernele au fost schimbate după bunul plac al unui grup care nu făcea altceva decât să își urmărească propriile interese. La fiecare moment al alegerilor, indiferent dacă ne referim la cele locale, parlamentare sau europarlamentare, pe liste apăreau aceleași personaje banale, indiferente la nevoile oamenilor și obediente unuia sau altuia, politicieni care s-au plimbat prin sediul tuturor partidelor și au rămas acolo unde le-a fost oferit mai mult.
Un alt aspect notabil este, din nefericire, corupția care a ajuns să fie la ordinea zilei, iar tragedia de la Colectiv a tras un semnal puternic de alarmă în acest sens, dar fără ecou sau îndreptări sociale. Cred că atunci, pentru prima dată în ultimii ani, s-a văzut o dorință arzătoare pentru schimbare. Zeci de familii au trecut printr-o tragedie de neînchipuit, iar societatea românească a fost zguduită din temelii de „ciuma” secolului XXI.
După tragicul eveniment din toamna anului 2015, românii au considerat că este nevoie de schimbări majore și au continuat să iasă în stradă ori de câte ori au simțit că țara aceasta este la un pas de un colaps iminent, societatea civilă dându-ne astfel o lecție de apărare a democrației din care actuala clasă politică ar trebui să își ia notițe.
După ce am observat că tinerii au început să se implice cu o forță nemaivăzută și că au șanse reale de a schimba lucrurile, am decis că este momentul să schimb „rolul” de spectator și să intru în linia întâi pentru schimbare.
De ce USR?
USR este un partid al oamenilor, un partid ce a pornit din stradă, ca urmare a refuzului oamenilor de a mai accepta acțiunile abuzive ale politicienilor, un partid care lucrează prin oameni, pentru oameni. Așa cum am spus anterior, oferta politică este slabă, iar clasa politică este erodată și distrusă de traseism, de „mercenari” care execută ordinele venite de la „Centru”.
În anul 2016, USR a pornit la drum ca un copil plin de speranțe. De la o alternativă care se le ofere bucureștenilor o gură de aer, în doar câteva luni a devenit o adevărată forță pe scena politică românească. Atunci am știut că pentru mine acesta este momentul potrivit să mă implic și să dau tot ce am mai bun.
Dacă apreciați atât de mult Bucureștiul, de ce nu ați rămas acolo?
După finalizarea studiilor aș fi putut rămâne în Capitală, dar am ales să revin acasă și să dau și eu ceva locului și celor care m-au crescut. În ultimii 10-15 ani, eu m-am schimbat, cunoștințele mele s-au schimbat, societatea s-a schimbat, doar Ialomița parcă a rămas încremenită în timp. Incompetența autorităților și politicienilor locali i-a răpit Ialomiței șansa de a evolua. Unul dintre cele bine situate județe din Muntenia, cu cel mai mare potențial, este distrus pe zi ce trece de cei care fac același nimic încă de când și-au luat funcțiile în primire.
Dacă în orașele importante ale României oamenii ies în stradă pentru a-și striga nemulțumirile, în Ialomița, în Slobozia, cetățenii sunt forțați să se obișnuiască cu realitatea impusă de politicienii locali. Sunt sigur că este momentul ca realitatea aceasta grotească să fie înlocuită de perspectiva unui nou viitor.
Care sunt proiectele dumneavoastră pentru Slobozia?
Avem mai multe proiecte îndrăznețe, proiecte ce vor fi prezentate în curând de către echipa noastră, dar aș vrea să vorbesc despre două proiecte la care țin foarte mult și pe care le voi implementa cu prima ocazie.
În primul rând, digitalizarea administrației locale și restructurarea aparatului bugetar. Este absolut inadmisibil ca în secolul XXI, când tehnologia ocupă un loc atât de important în viața noastră, cetățenii să piardă ore sau chiar zile pentru a primi o adeverință sau pentru a efectua niște plăți. De ce să fie cetățenii umiliți și puși pe drumuri? Pentru că trebuie angajate diverse rude sau pile să plimbe niște hârtii pentru a-și câștiga existența? Este timpul ca administrația locală să facă pasul spre secolul XXI, spre relaxarea administrativă atât de necesară dezvoltării economice.
În al doilea rând, aș vrea să vin în ajutorul tinerilor și antreprenorilor locali și pentru acest demers lucrez la un pachet de facilități fiscale pentru primii ani de afaceri. Mi se pare revoltător să văd cum tinerii ialomițeni și antreprenorii din județ sunt reticenți să pornească o afacere aici. Și pe bună dreptate! Autoritățile locale nu le oferă nicio pârghie, niciun sprijin. Este timpul ca Ialomița șă își aducă tinerii acasă. Repet, suntem extrem de norocoși din punct de vedere geopolitic și trebuie să gândim în termeni macro.
Un îndemn pe care doriți să îl transmiteți cetățenilor?
Lumea se schimbă, societatea se schimbă, fiți îndrăzneți și aveți încredere că mereu se poate mai bine. Să avem curajul să ieșim din zona de confort! Tănăsescu Mihai