Tănase Mihalcea (OCPI Ialomița): Cetățenii trebuie să știe că există un termen de 60 de zile pentru contestații dacă nu coincid datele din acte cu măsurătorile
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară este o provocare pentru toți. Lucrările de înregistrare sistematică derulate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiile de Cadastru, fac parte din acest program complex de înregistrare gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Practic, realizarea inventarului complet al proprietăților imobiliare va avea ca beneficii siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare, clarificarea regimului juridic al proprietăților publice și private, finalizarea înregistrării terenurilor agricole pentru a se asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură, realizarea planului cadastral și deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România.
PNCCF se finanțează atât din fonduri proprii ale ANCPI, cât și din fonduri externe nerambursabile (prin POR) și bugetele locale ale primăriilor. Acest program se derulează la nivelul întregii Unități Administrativ-Teritoriale sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de către ANCPI sau primării.
Prin Programul Operațional Regional, 6 UAT-uri din județ (Bordușani, Făcăeni, Săveni, Ograda, Traian și Bărcănești), reprezentând un număr estimat de 49.700 de imobile, cu o suprafață estimată de 77.730 de hectare, beneficiază de acest program.
Până în prezent, au fost finalizate la nivel de sector cadastral lucrări în 51 de UAT-uri din județul Ialomița, reprezentând 92.648 de imobile, cu o suprafață totală de 114.398,2 hectare.
Totodată, se află în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 52 de UAT-uri – 102.319 imobile, cu o suprafață estimată de 146.859 hectare.
De asemenea, în 27 de UAT-uri se desfășoară mai multe proceduri de livrări aferente lucrărilor care se află în stare de recepție, depuse la OCPI.
„Trebuie să precizăm că există un termen de contestație. Cetățenii se vor prezenta la primărie cu toate documentele de proprietate pentru a corela datele din acte cu măsurătorile persoanelor autorizate. Dacă nu coincid datele, se vor putea prezenta în termen de 60 de zile de la momentul publicării pentru a face contestație, tot la primărie. Pentru că există riscul înscrierii eronate în cartea funciară. După cele 60 de zile, cetățenii își vor putea corecta greșelile doar adresându-se instanței de judecată. Primarii ar trebui să facă o mai bună informare referitor la acest aspect, pentru că există cetățeni care nu cunosc ce trebuie să facă. Lista trebuie afișată la primării. (…) După ce se încheie procesul verbal final, la Oficiul de Cadastru, imobilul se va înscrie în cartea funciară, iar în termen de două-trei săptămâni, maxim, extrasele de informare vor merge la UAT-uri, iar UAT-urile sunt obligate să cheme cetățenii și să le dea aceste extrase de informare privind înscrierea în cartea funciară”, a declarat directorul OCPI Ialomița, Tănase Mihalcea, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 2 iulie.
La ora actuală, la Scânteia, unde se efectuează cadastrul general (extravilan și intravilan prin POR) s-au depus 87 de cereri de contestații în decurs de două săptămâni, cereri rezolvate în termen.
La nivelul județului sunt în jur de 410.000 de imobile, fiind cadastrate aproximativ 26%, iar la nivel național erau cadastrate, la finele lunii iunie, în jur de 32%.
„În municipiul Slobozia nu a fost interes pentru a se realiza cadastrul sistematic. Nu știm motivul. În urmă cu ceva ani dumnealor au făcut un cadastru edilitar, numai pentru intravilan, cu bani din bugetul local. Probabil, aceștia s-au ferit să contracteze o astfel de lucrare pentru că e mai complexă și depășea suma de 30.000 de euro, ca buget repartizat pe cadastru. Astfel trebuiau să intre pe o altă procedură. Celelalte localități, fiind mai mici, se încadrează în cei 30.000 de euro pe an. UAT-ul face contract cu prestatorul, depune documentația la noi, iar când termină se încheie un proces verbal final de verificare, apoi vin banii la primărie pentru a plăti prestatorul”, a mai spus Mihalcea.
Cadastrul general are două părți: cadastrul sistematic, care se face pe sectoare, și cadastrul general care se face și pe intravilan și pe extravilan.