Step Hear – ghidul nevăzătorilor, implementat și la Oficiul Poștal Slobozia Business. Sistemul îi ajută să acceseze serviciile poștale fără a avea nevoie de un însoțitor
Poșta Română a inaugurat astăzi, 16 februarie, în 46 de oficii poștale din toată țara, printre care se află și Oficiul Poștal Slobozia Business, sistemul STEP HEAR dedicat nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, sistem care îi ajută să acceseze serviciile poștale fără a avea nevoie de un însoțitor.
În incinta Oficiului Poștal Slobozia Business (b-dul Matei Basarab, zona magazinului Ialomița) a fost instalat acest sistem, care constă într-o aplicație ce se poate descărca gratuit de pe AppStore și Google Play în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat, mesaj care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.
Minciu Mariana, directorul Oficiului Județean de Poștă și Curierat Ialomița, a declarat că acest pas poate părea unul mic pentru Poșta Română, dar foarte mare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
„(…) Este un eveniment deosebit, o continuare a proiectului pilot inițiat în luna aprilie a anului trecut în Oficiul Poștal nr. 39 din București, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România. Proiectul Step Hear înseamnă un sistem prin care noi ne adresăm clienților nevăzători sau persoanelor cu deficiențe de vedere și le facilităm accesul la serviciile poștale, le facilităm o punte spre normalitate, pentru ca ei să se orienteze foarte ușor în spațiu, în cadrul oficiilor poștale, să aibă acces ca orice om normal la serviciile noastre. Este un pas către normalitate și incluziune socială a acestor categorii de clienți. Încă o dată ne redefinim rolul social în cadrul societății. Acest client este foarte important pentru noi, ca de altfel toți cei care ne trec pragul pentru a accesa serviciile Poștei Române. Fără clienți, noi nu am putea exista. Poșta Română este un brand, are o tradiție de peste 160 de ani, iar permanent încercăm să ne adaptăm serviciile pe care le oferim la cerințele actuale. (…) Așadar, la intrarea în Oficiul Poștal există niște senzori de proximitate, sistemul funcționează în baza unei aplicații, instalate gratuit de către persoanele cu deficiențe de vedere, în telefon, iar când ajunge în zona în care există un astfel de sistem de ghidaj, telefonul vibrează, clientul nevăzător știe despre ce este vorba și accesează aplicația apăsând un buton, iar de atunci va fi ghidat vocal”, a explicat Minciu Mariana, directorul Oficiului Județean de Poștă și Curierat Ialomița.
La ora actuală, în România, sunt aproximativ 90.000 de persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare, iar în Ialomița sunt 1.247, dintre care 39 sunt copii. Câteva dintre acestea au fost prezente la acest eveniment important în viața lor, pentru că nu este ușor, ca persoană nevăzătoare, să te descurci, să te deplasezi, să te integrezi social. Cât de util este un astfel de sistem, ne-a explicat Medeleanu Marin, reprezentant al nevăzătorilor din Ialomița, un om extrem de interesat de noutățile în domeniu, care îi pot simplifica viața. Deși susține că mulți dintre nevăzători și-ar dori să muncească și să nu mai stea la mila statului, nimeni nu a gândit un sistem de incluziune socială pentru ei.
„Sistemul este foarte intuitiv, numai că aplicația când este instalată vine în limba engleză. Ar fi fost mai ușor pentru utilizatorii începători să fie în limba română. Dar deja se discută cu dezvoltatorul aplicației, iar situația va fi reglementată. Ne bucurăm că s-a implementat aici, la Poșta Română. Văd că aici s-a reușit fără să atragem noi atenția. Deci, nota 10! (…) Am fi dorit ca astfel de sisteme să fie instalate și în transportul public, respectiv în fiecare stație de autobuz/microbuz, dar și în autovehiculele de transport. Aș dori ca atunci când ajung în stația de autobuz să îmi vibreze telefonul, să îmi spună în câte minute ajunge autobuzul, traseul pe care îl urmează, care este următoarea stație. La noi nu sunt foarte multe rute, dar ne-ar fi utile. O astfel de aplicație ar fi utilă și la spital, pentru că în București, de exemplu, unele spitale au implementat un astfel de sistem, chiar la fiecare etaj, pe secții. De asemenea, ar fi utilă la primărie, pentru că și aici este o instituție stufoasă în birouri, iar pentru mine ar fi util să mă pot orienta. Mai sunt și alte instituții. În ceea ce privește aplicația, aș solicita dezvoltatorului să pună și un buton de SOS, chiar dacă mai avem posibilități, dar dacă tot folosesc o aplicație să o folosesc pe deplin în mai multe situații. (…) Zi de zi ducem o luptă să ne descurcăm. Din păcate, noi trebuie să dovedim că ne descurcăm. Înțelegerea este mai greoaie, legat de modul de independență al nevăzătorului”, spunea Medeleanu Marin, reprezentant al nevăzătorilor din Ialomița.
La ora actuală, în România, sunt aproximativ 90.000 de persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare, iar în Ialomița sunt 1.247, dintre care 39 sunt copii.
„Ne bucurăm că există un astfel de serviciu implementat și în Ialomița. Este vorba despre incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale, este foarte bine că pot avea acces la servicii publice și că începem ușor, ușor, să ne aliniem la standardele europene în ceea ce privește persoanele cu deficiențe de vedere. Sperăm să avem în mai multe instituții implementat un astfel de sistem. Vă asigurăm de tot sprijinul Instituției Prefectului”, a precizat Ionuț Dumitrașcu, director Cancelaria Prefectului Ialomița.
Trebuie menționat faptul că Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 33 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării. Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității. De peste şase decenii, Asociația Nevăzătorilor din România oferă deficienților de vedere servicii și programe socio-profesionale, cultural-educaționale, de sport și timp liber.
La nivel județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița are doar 5 persoane cu astfel de deficiențe instituționalizate.
„În județul Ialomița avem 1.247 de persoane nevăzătoare, din care 39 sunt copii. Din păcate, doar 5 dintre adulți sunt instituționalizați, restul fiind în comunitate. Numai în Slobozia, de exemplu, sunt 242 de persoane. Majoritatea au gradul grav, cu asistent personal, sunt ajutați de familii”, a subliniat Alina Basarab, asistent în cadrul DGASPC Ialomița.
Așadar, atunci când o persoană cu deficiențe de vedere va trece pragul Poștei Române va obține mai ușor, începând de astăzi, informațiile necesare deplasării în interiorul oficiului și accesării serviciilor poștale, fără a avea nevoie de un însoțitor.