ŞTEFAN BĂNULESCU, un scriitor pentru eternitatea Bărăganului
În cadrul programului de parteneriat “Biblioteca vine la tine” încheiat cu instituţiile de învăţământ, în data de 25 mai 2016 la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Slobozia, a fost omagiat eseistul, prozatorul şi jurnalistul Ştefan Bănulescu cu ocazia celor 18 ani de la trecerea în nefiinţă.
Deschiderea a fost făcută de managerul Bibliotecii Judeţene “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, drd. Mihaela Racoviţeanu, care a adus în discuție personalitatea lui Ștefan Bănulescu cât și importanța scrierilor sale în literatura română contemporană.
Într-un anumit moment al vieţii, prozatorul mărturisea cu modestia-i caracteristică: Păcatul meu este că nu ştiu să povestesc lucruri exacte, raportate strict la metru, nu mă atrage decât partea nevăzută a lucrurilor întâmplate şi pe acestea pornesc mereu să le spun pe scurt şi, dacă par banale, vina nu poate fi decât a mea fiindcă altfel eu le-am socotit hotărâtoare din moment ce mi-au rămas în minte şi îndrăznesc să le spun altora .
“Prozele lui Ştefan Bănulescu nu sunt nici fantastice, nici mitologice, nici miraculoase”. Cunoscuta publicistă Georgeta Horodincă, critic si traducător dar și eseist și romancier, scria în volumul Ștefan Bănulescu sau Ipotezele scrisului, Ed. Du Style, București, 2002, referitor la lumea prozelor scriitorului: Lumea lor este mai curând inefabilă şi examinează, după cum precizează autorul “partea nevăzută a lucrurilor întâmplate.”
În cadrul manifestării, elevilor participanţi, de la clasa a IX-a B, îndrumați de prof. Stan Loredana le-a fost prezentată de bibliotecarii prezenți, Elena Balog, Boboc Neti și Ecaterina Florea o expoziție de carte cu titlurile de și despre autorul Ștefan Bănulescu, după care au luat cunoștință de modul de înscriere la bibliotecă și serviciile disponibile.
Elevii au ascultat un scurt material documentar intitulat “Ştefan Bănulescu – un scriitor pentru eternitatea Bărăganului” însoțit de un colaj electronic al unor imagini, copii după documentele fotografice aflate în colecțiile bibliotecii. Ştefan Bănulescu apare în aceste fotografii în diferite ipostaze: singur sau în public, la diferite ceremonii ale vremii, la întâlnirile scriitorilor, alături de Nicolae Breban, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu.
Finalul a aparţinut curiozităţii elevilor de a fi descoperit lucruri inedite despre cel care a fost Ştefan Bănulescu, un nume de referință al literaturii române, al cărui nume Biblioteca Judeţeană Ialomița cu mândrie și onoare îl poartă.