Spitalul Județean, între necesarul de fonduri, audit, investiții și achiziții
Bugetul de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență din Slobozia a fost rectificat, pe anul 2016, la venituri în sumă de 70.350.000 lei, iar la cheltuieli, în sumă de 72.539.000 lei, cu un deficit de 2.189.000 lei.
Potrivit unui raport al spitalului, la partea de venituri se majorează sursele de finanțare astfel: din contractele încheiate cu CJAS Ialomița – 3.010.000 lei, din contractele încheiate cu Direcția de Sănătate Publică Ialomița: 221.000 lei, din transferuri din bugetul local pentru finanțarea cheltuielilor din domeniul sănătății: 1.389.000 lei, iar la partea de cheltuieli, în urma actualizării surselor de finanțare, se suplimentează cheltuielile de personal cu suma de 741.000 lei, se majorează cheltuielile cu bunuri și servicii pentru asigurarea funcționalității unității cu suma de 2.762.000 lei, se diminuează alte cheltuieli cu suma de 42.000 lei și se redistribuie unele credite bugetare. Astfel, programul de investiții publice se majorează cu suma de 1.159.000 lei.
În cadrul ședinței Consiliului Județean, susținută joi, 20 octombrie, consilierul liberal Luminița Barcari a solicitat conducerii C.J. să dispună un audit la unitatea spitalicească, pentru că acolo, în opinia acesteia, sunt niște probleme care trebuie rezolvate.
„Vin cu rugămintea de a face un audit, iar rezultatul să îl știm și noi. Pentru că acolo au fost de-a lungul timpului niște probleme și vrem să știm de când a fost Curtea de Conturi și până în prezent dacă banul public a fost cheltuit așa cum trebuie, pentru că avem niște informații conform cărora există plângeri penale vizavi de achizițiile de la Spitalul Județean”, spunea Luminița Barcari.
O astfel de solicitare a fost făcută și de președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, în cadrul unei conferințe de presă, aducând în atenție unele achiziții pe care Spitalul Județean de Urgență din Slobozia urmează să le facă din fondurile propuse spre aprobare în ședința Consiliului Județean.
Potrivit președintelui PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, prețurile propuse în lista de investiții sunt „incredibile”, în comparație cu cele de pe piața de profil, solicitând președintelui Consiliului Județean să dispună un audit la unitatea spitalicească.
„Joi este ședința Consiliului Județean, în cadrul căreia se rectifică bugetul la Spitalul Județean. Veți vedea lista de investiții care va fi supusă aprobării. Mașină de spălat automată -10 kg, 16.000 lei cu TVA. Este incredibil. Îi cer public președintelui Consiliului Județean să dispună un audit, dacă nu dispune de unul, pentru că vom trimite toate informațiile Parchetului pentru verificare.
De asemenea, injectomat – 15.000 lei, EKG-uri – 15.000 lei cu TVA un aparat, în condițiile în care aparatul acesta este estimat a costa undeva până în 5.000 lei, un alt aparat EKG, cu 12 de canale, este 24.000 lei, el este estimat a costa până în 4.000 lei. (…)Sunt prețuri care sfidează orice normă elementară. RMN este estimat la 34.000 lei cu TVA și un generator la 41.000 lei, generator care în realitate costă undeva la 4.000 – 5.000 lei. Deci fac apel către Consiliul Județean și PSD să nu aprobe această listă de investiții. Se observă că marea majoritate a achizițiilor are valoarea până în 30.000 lei pentru a eluda licitațiile. (…) Am cerut și consilierilor noștri județeni să ridice problema, să solicite o comisie de audit la Spitalul Județean imediat, mai ales că este un manager nou acolo. Poate că asta este și sarcina noului manager, ca să acopere găurile fostului manager, dar trebuie automat o comisie de audit, altfel, eu datele acestea le trimit Parchetului pentru verificare.
Pentru că nu se poate. Indiferent de cât de mulți bani dăm către Spitalul Județean, în ritmul ăsta și în modul ăsta de a cheltui banul public nu vor ajunge banii niciodată acolo unde trebuie. (…) Ne-am interesat pe piață cu privire la costul acestor aparate. Cele trecute aici sunt incredibile. Trebuie să ai un tupeu fără margini să poți să propui o asemenea sumă”, a precizat Gheorghe Tinel.
Referitor la toate aceste solicitări ale liberalilor, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a răspuns în timpul ședinței de consiliu, susținând că de mai bine de două luni Consiliul Județean a inițiat un astfel de audit la spital.
„O firmă din Canada intenționează să finanțeze sistemul de sănătate din județul Ialomița. A fost în toate cele cinci (!!?)… spitale din județ, a solicitat informații, se fac evaluări la acest moment, suntem la fel ca și dumneavoastră interesați de modul cum se cheltuiesc banii publici și cum s-au cheltuit până la acest moment și principiul pe care noi îl avem este de a cheltui banii cu eficiență maximă, fără să facem rabat de la calitate.
Este interesul tuturor ca spitalul să devină o unitate de elită pentru județul nostru. Am convingerea că noua conducere va reuși să găsească cele mai bune soluții. Lucrăm la realizarea unui proiect de investiții acolo (…). Așteptăm să facem o primă evaluare cu privire la ceea ce s-a întâmplat în spital. (…) Cred că este prematur să spunem că la spital s-a furat, iar de dosare penale, nu știu.
Este adevărat că avem un control de la Curtea de Conturi care a identificat destul de multe nereguli, însă sunt în diverse proceduri aceste decizii ale Curții de Conturi (…)”, a declarat Victor Moraru.
Cu 20 de voturi pentru și 9 împotrivă, proiectul a fost adoptat.
Însă, la finalul ședinței, fostul manager Violeta Șapira dar și actualul Mariana Iancu au luat cuvântul, pentru a răspunde oarecum acuzațiilor privind achizițiile de aparatură medicală, subiect redeschis de consilierul Dragoș Soare.
Violeta Șapira susține că achizițiile cu valoare foarte mare au fost verificate de Curtea de Conturi care a spus procedurile au fost respectate, la fel de legale fiind și achizițiile directe.
„Pot să susțin fiecare achiziție prezentată în buget. (…) Am cerut un EKG de 24.000 lei, în condițiile în care se spunea că acesta costă 5.000 lei. Este un EKG pentru serviciul UPU, unde numărul prezentărilor anuale este undeva la 33.000 de pacienți. (…) Trebuie să achiziționăm un EKG performant, viabil, care poate să ducă cel puțin 10 ani. EKG-ul care există în dotarea UPU la ora actuală, o reparație a lui a costat 2.000 lei. Vă dați seama dacă luăm un EKG de 5-6.000 lei? (…)
În ceea ce privește spălătoria, absolut toate mașinile de spălat, inclusiv amenajarea spațiului, vor fi achiziționate prin licitație, la pachet, cerere care este publicată deja în SEAP. Mașinile de spălat nu au caracteristici de mașini casnice, trebuie anumite îmbunătățiri, special pentru a păstra igiena, de aceea nu corespund ca preț cu cele din comerț”, a spus Violeta Șapira,
completată de președintele Consiliului Județean care a atenționat mass-media să fie mai atentă atunci când preia astfel de informații „senzaționale” despre spital, care pot afecta imaginea nu numai a instituției, ci și a județului.
De asemenea, Mariana Iancu s-a prezentat în fața consilierilor, subliniind faptul că în curând toate informațiile despre spital, contracte, achiziții vor fi făcute publice pe site.