Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, obligat să organizeze concurs pentru postul de diabetolog
Conflictul dintre Simona Berbece, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, și conducerea Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, referitor la neorganizarea concursului pentru postul de diabetolog, are și o soluție dată de instanță. Instanța obligă spitalul să organizeze concursul, dar și la plata unei sume, în solidar cu managerul. Decizia nu este definitivă, drept urmare va fi și contestată.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, de joi, 23 noiembrie, consilierul liberal Dragoș Soare a solicitat managerului spitalului, Mariana Iancu, detalii privind stadiul procesului în care diabetologul Simona Berbece a dat în judecată atât spitalul cât și pe manager pentru că refuză să organizeze concurs pentru postul de diabetolog.
„Sinceră să fiu, nu am primit hotărârea, dar am înțeles că am pierdut procesul. Era de așteptat. Ca soluție ni se dă să organizăm concursul. Ceea ce am mai făcut de-atâtea ori. Problema nu este că nu organizăm concursul, problema este că nu reușim să facem comisie, pentru că doamna doctor Berbece a reclamat toate comisiile de concurs care au fost până acum. Eu am organizat un singur concurs în februarie 2017, pentru că atât am avut timp și nu am reușit să întrunim comisia. Era de așteptat, pentru că altceva nu ni s-a dat. Când vom primi hotărârea judecătorească, nu am primit-o și nici nu am avut timp să văd ce soluție ni s-a dat… dar asta mi s-a spus”, a afirmat managerul Mariana Iancu.
Însă, liberalii au adus în atenție și faptul că, în urma acestui proces, spitalul va trebui să plătească în solidar cu managerul și suma de 10.000 lei, plus 4.000 lei cheltuieli de judecată.
„(…) Eu m-am întâlnit cu doamna doctor de două ori în viață, anul ăsta de când am venit aici. Am găsit un concurs în desfășurare, organizat de fostul manager. Am organizat un singur concurs în 2017 și v-am explicat de ce nu s-a putut ține. Nu se prezintă nimeni în comisia de concurs, de frica reclamațiilor pe care doamna doctor le face. (…) De ce să fiu vinovată? Va trebui să plătesc 5.000 de lei, dar față de malpraxisul pe care l-a plătit spitalul, vi se pare o sumă mare? (…) O să plătesc eu toată suma dacă asta vă mulțumește, să nu aduc prejudicii spitalului. Mi-aș fi dorit să fiți obiectivi în toți anii ăștia în care spitalul… (…) Nu mă simt vinovată și o să contest”, a mai spus managerul.
Mariana Iancu a adăugat faptul că doamna doctor Simona Berbece a demisionat în 2015, iar „o demisie înseamnă un act unilateral”.
„Din 2015 și până acum s-au organizat 4 concursuri. Nu vă puneți întrebarea de ce…? Primul concurs nu l-a luat, l-a picat doamna doctor Berbece, iar de atunci au început reclamațiile către spitalul județean de urgență (…)”, a explicat Mariana Iancu.
Președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, a reclamat faptul că liberalii acuză fără să analizeze situația mai profund, că se stabilesc vinovații înainte ca o instanță să dea o soluție definitivă în acest sens, sprijinind-o astfel pe Mariana Iancu.
„Înțeleg că nu este vorba despre o hotărâre definitivă. Nu mi se pare personal în regulă să stabilim noi vinovații, chiar dacă ne cheamă Soare, Moraru sau altfel. La finalizarea procesului vom vedea ce spune instanța. Ca în orice instituție, sunt zeci și sute de procese. Unele le câștigăm, altele le pierdem, nu suntem judecători niciunii dintre noi și nu cred că avem acest drept să stabilim vinovați. Vinovații, dacă sunt stabiliți de către instituțiile abilitate, vor plăti, însă cred că atunci când analizăm activitatea unei persoane sau instituții trebuie să o facem mult mai profund, decât să scoatem în evidență faptul că avem de plată 5.000 de lei. Dacă nu ar fi fost doamna manager poate aveam de plată zeci de miliarde, cum avem de plată în acest moment. Haideți să nu transformăm o persoană într-un Dumnezeu. Nu poate doamna manager, nici eu, niciunul dintre dumneavoastră, să îndreptăm ceea ce s-a întâmplat la spitalul din Slobozia în 25 de ani, să îndreptăm într-un an de zile. Se fac pași importanți, se aduc medici, finanțăm… (…)”, a explicat Victor Moraru.
Cu toate acestea, Dragoș Soare a acuzat-o pe Mariana Iancu de faptul că aceasta administrează și manageriază instituția cu subiectivism, că nu respectă regulile și de aceea spitalul va trebui din nou să plătească.
„Nu este doar părerea mea, este părerea multor oameni cu care am stat de vorbă, medici, asistenți, personal de care categorie doriți dumneavoastră. Unii sunt de partea dumneavoastră, unii sunt împotrivă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să spunem lucrurile. Dumneavoastră administrați și manageriați instituția cu subiectivism (…)”, spunea Dragoș Soare.
Reamintim că în luna ianuarie 2015, medicul diabetolog Simona Berbece, soția fostului manager interimar Adrian Berbece și pe atunci singura contracandidată a Violetei Șapira la funcția de manager, a transmis presei o scrisoare prin care își informa pacienții despre decizia luată de conducerea spitalului pe 26 ianuarie 2015, de reziliere a contractului de muncă, dar și ce are de gând să facă în continuare, în condițiile în care este singurul medic în specialitatea Diabet Zaharat, nutriție și boli metabolice.
În opinia doamnei Berbece, motivațiile demiterii sale erau „puerile” și nu reprezentau realitatea. În schimb, conducerea unității spitalicești susținea că decizia de reziliere a contractului a fost luată de Consiliul de Administrație, ca urmare a demisiei doamnei Berbece, la începutul lunii ianuarie, mai precis pe 8 ianuarie.
Odată cu venirea Marianei Iancu la conducerea spitalului, situația nu a fost detensionată, ba din contră. Cert este că acest concurs nu s-a mai organizat, s-au invocat tot felul de motive, iar instanța a decis. Probabil, așa cum susținea și managerul Mariana Iancu, acest concurs va fi organizat, însă, din nou, influențați sau nu, cei din comisie nu se vor prezenta.